A l’IES Vermellar s’està duent a terme un Aprenentatge Servei per part de l’alumnat d’FPB i CFGM de Cuina i Gastronomia, consistent en portar menjar elaborat als pobles damnificats per la DANA. Aquesta iniciativa del departament de cuina va nàixer del propi alumnat, que va mostrar reiteradament al professorat el seu interés a ajudar d’alguna manera.
Atés que entre el professorat del centre tenim una professora d’Alberic molt implicada en l’ajuda als afectats, vàrem ser informats de les necessitats que tenien a la població d’Algemesí, i vàrem començar una campanya de recollida al centre d’aquells productes que es necessitaven. A més, vist l’interés de l’alumnat, es va preguntar a un dels coordinadors d’Algemesí si necessitaven menjar elaborat i va respondre que sí, que necessitaven diàriament menjar calent per a repartir entre els damnificats.
D’altra banda, es va contactar amb un company del departament de Cuina que ens va dir que en Alginet tenien un excés de menjar sense elaborar no perible, i que la població no tenia possibilitat de cuinar-se’l, per si volíem fer ús d’ell i arreplegar-lo, cosa que es va fer. A més, es va realitzar en el Vermellar una campanya de recollida de donatius per a comprar aliments peribles i poder completar els plats.
És així com el departament de Cuina, juntament amb el seu alumnat, es van posar en marxa elaborant en el centre menjar calent per a portar a la gent necessitada. Després de parlar amb el coordinador de la població, la setmana de l’11 al 15 de novembre es varen portar tres dies a un punt de la Creu Roja un total de 541 racions de menjar calent, acabat de fer i transportat en contenidors isotèrmics cedits al centre pel restaurant “La Cuina” d’Ontinyent (a qui també volem mostrar el nostre sincer agraïment), per tal que aquest arribara calent i perfecte al punt de recollida.
En aquesta setmana, del 18 al 22 de novembre, s’han elaborat 842 racions durant 4 dies. L’últim dia, divendres 22, va anar el propi alumnat a repartir les racions a dos punts de lliurament de la Creu Roja, ja que també volien participar en el repartiment i ser ells mateixos en persona els que donaren el menjar a les persones damnificades. En total s’han fet 1383 racions
Entre les elaboracions que l’alumnat ha preparat hi havia amanides, paelles, «fideuàs», plats diferents de pasta, gaspatxos, arròs amb costra, llentilles i potatges variats, mandonguilles en salsa, croquetes, pollastre al forn, coques de llanda i arròs amb llet.
Dir que estem orgullosos del nostre alumnat no descriu bé del tot l’admiració que el professorat sentim davant d’aquesta iniciativa. Gràcies al professorat i famílies pels donatius. Gràcies al departament de Cuina per la seua implicació i sobretot, gràcies a l’alumnat que ens ha donat un gran exemple de solidaritat.