Departament d’Economia

L’economia és la ciència social que estudia com les famílies, empreses i governs organitzen els recursos disponibles que solen ser escassos, per a satisfer les diferents necessitats i així tindre un major benestar.


Analitza el comportament, les decisions i les accions de les persones, empreses i governs que prenen decisions relacionades amb la producció, la distribució
i el consum.

El departament d’economia de l’IES José Rodrigo Botet s’encarrega d’organitzar diferents assignatures en aquest camp del coneixement estructurades entorn de dos grans blocs:

L’ECONOMIA

L’economia se centra en el comportament dels individus, la seua interacció davant
determinats successos i l’efecte que produeixen en el seu entorn. Per exemple, l’efecte que produeixen en els preus, la producció, la riquesa o el consum, entre altres. És una ciència social perquè estudia l’activitat i
comportament humans.

Es coneix com a economia al conjunt de totes aqueixes decisions dels individus,
empreses i governs, en un gran conjunt d’activitats interrelacionades de producció, distribució i consum, que defineixen com es distribueixen els recursos.

L’ECONOMIA DE L’EMPRESA

L’economia de l’empresa estudia les funcions, els criteris i els objectius de la
activitat empresarial. Se centra, sobretot, en els processos empresarials i utilitza l’ajuda de disciplines com l’estadística, les matemàtiques o la comptabilitat.
El món de l’empresa és present diàriament en els mitjans de comunicació, forma part de la vida de milions de treballadors i repercuteix
en totes les llars, per això és necessari entendre la lògica de les decisions
empresarials, valorant les seues conseqüències des d’un punt de vista social, ètic i
mediambiental.

En aquesta pàgina podràs conéixer tot el relacionat amb aquest bloc del coneixement en l’IES José Rodrigo Botet de Manises, per si les teues inquietuds se centren en l’estudi d’alguna de les seues disciplines.

Niveles Asignatura Economia
Asignaturas Economia
Assignatures en l’E. S. O.

Tercer curs: Iniciació a l’Activitat econòmica i empresarial.

L’assignatura tracta de fomentar l’esperit emprenedor i la iniciativa emprenedora.

Mitjançant aquesta matèria l’alumnat millora la seua capacitat per a desenvolupar l’esperit
emprenedor i la iniciativa empresarial treballant competències com la creativitat, la innovació, la iniciativa, el treball en equip. Al mateix temps, s’inicia en el coneixement de la dinàmica empresarial mitjançant el desenvolupament d’un projecte d’empresa.

Assignatures en el Batxillerat de Ciències Socials

Primer curs: Economia

La matèria d’Economia incorpora els elements explicatius bàsics per a acostar
a l’alumnat de Batxillerat al funcionament dels sistemes econòmics, tant del del nostre país com d’altres països.

Així mateix, proporciona el coneixement d’aspectes com el creixement econòmic, la inflació, la desocupació, la pobresa, el comerç exterior, la riquesa, el medi ambient o conceptes com a eficiència, igualtat i equitat.

Quart curs: Economia

L’estudi de l’economia proporciona una sèrie de competències en treball en equip, habilitats de comunicació, iniciativa i lideratge. A més, facilita la comprensió dels conceptes utilitzats habitualment en la
economia i en el món empresarial, potència les habilitats i destreses de
raonament, abstracció i interrelació, i proporciona eines per a examinar de manera crítica la societat en la qual ens
desemboliquem.

A més, serveix d’introducció al que l’alumnat es trobarà després si cursa aquesta matèria en el Batxillerat.

Segon curs: Economia de l’Empresa

La matèria d’Economia de l’Empresa, del batxillerat de Ciències Socials, estudia i analitza la realitat empresarial, tant des d’un punt de vista intern com per les seues interrelacions amb la societat en la qual actua.

El seu objectiu és avançar en l’anàlisi de la moderna organització i administració d’empreses, amb un enfocament complet i actualitzat, valorant les decisions
empresarials i les seues conseqüències des d’un punt de vista social, ètic i mediambiental, fomentant l’ús de les tecnologies de la informació.

Si vols conéixer més sobre les destreses necessàries per a cursar amb èxit aquestes matèries i la transcendència que té el seu estudi per al teu projecte educatiu personal, el departament d’orientació del centre et pot ajudar a prendre la decisió més convenient per a tu i els teus interessos.

Salidas Academicas

L’estudi de les assignatures relacionades amb el Departament d’Economia de l’IES José Rodrigo Botet de Manises, et serà de molta utilitat si en el teu itinerari formatiu personal has pensat continuar estudis en alguna de les següents opcions que et plantegem a continuació:

FORMACIÓ PROFESSIONAL

Cicle formatiu de grau superior d’Administració i Finances.

Si et titules en aquesta professió, podràs exercir la teua activitat laboral, en qualsevol sector d’activitat, públic o privat, exercint tasques administratives en la gestió i en l’assessorament en les àrees laboral, comercial, comptable i fiscal, oferint un servei i atenció a clients i ciutadans.

També podries ser treballador per compte propi a través de l’exercici lliure d’una activitat econòmica, com en una assessoria financera, laboral, estudi de projectes i altres.

Cicle formatiu de grau superior d’Assistència a la Direcció

Amb aquesta professió podràs exercir la teua activitat professional al costat de directius o directives, o executius o executives, o bé d’un equip de treball (departament, projecte, grup, etc.) en un context d’internacionalització creixent. Té un paper interpersonal, organitzacional i administratiu que pot desenvolupar-se en tota mena d’organitzacions.

Cicle formatiu de grau superior de Comerç Internacional

La competència general d’aquest títol consisteix a planificar i gestionar els processos d’importació o exportació, per a la introducció o expedició de mercaderies, aplicant la legislació vigent, en el marc dels objectius i procediments establits en la normativa vigent.

UNIVERSITAT

Grau d’Administració i direcció d’empreses

L’objectiu d’aquest grau és el de formar professionals de la gestió, l’assessorament i l’avaluació de les activitats de les empreses. El seu treball es pot desenvolupar de manera global o en alguna de les seues àrees funcionals: producció, recursos humans, finances, comercialització, inversió, administració o comptabilitat.

Grau d’Economia

L’objectiu del grau d’Economia és el de formar professionals capaços gestionar i assessorar en temes econòmics.

El seu desenvolupament professional consisteix a analitzar i interpretar el funcionament de l’economia, per a identificar i anticipar els problemes econòmics rellevants, i per a proposar alternatives que faciliten la seua solució, tant en l’àmbit de les empreses com de les administracions públiques.

Grau en finances i comptabilitat

Es tracta d’una titulació recent a Espanya que proporciona als estudiants un coneixement sòlid i especialitzat en el camp de les finances, la comptabilitat i la fiscalitat.

Aquests estudis us permetran accedir posteriorment al desenvolupament de competències en el camp de l’auditoria amb una preparació complementària.

Actividades Economia

Al llarg dels diferents cursos hem anat realitzant activitats per a facilitar la comprensió de les diferents temàtiques de la nostra àrea de coneixements i treballar habilitats amb els nostres estudiants, així com conscienciar i sensibilitzar a la comunitat educativa sobre diversos problemes d’actualitat.

Entre ells, volem destacar els següents:

Participació en la campanya de pobresa zero

Realitzem diferents accions per a conscienciar al conjunt dels estudiants de l’institut de la importància de lluitar per a erradicar aquesta xacra que encara existeix en la nostra societat, fent visible la seua existència i aportant iniciatives en aquest sentit.

Realització d’activitats en la campanya de lluita contra el canvi climàtic

Al llarg del curs treballem a l’aula diversos vídeos adaptats a cada nivell que aborden aquest problema. A partir d’aquest visionat establim col·loquis.

Participació en la lluita per l’erradicació de la violència de gènere

Des de les assignatures del departament participem en tots els actes que organitza el centre.

Realització de Micro Teatres

Treballem diferents temàtiques relacionades amb les diferents assignatures de la nostra àrea de coneixement amb aquesta metodologia didàctica que fa més amé el desenvolupament docent d’algunes matèries i permet treballar diferents tècniques de comunicació.

Eixides a conéixer institucions

Al llarg dels diferents cursos, el departament ha organitzat diferents eixides culturals a conéixer institucions que tenim en el nostre entorn i que ens faciliten la comprensió de la matèria que treballem en classe dins del temari de la nostra àrea de coneixement.

Així, hem visitat el nostre Ajuntament, la seu dels Jutjats de Quart de Poblet, la seu de l’Agència Tributària a Manises, la sucursal del Banc d’Espanya a València, la seu de la Borsa de Valors, la seu de l’INE a València o l’oficina de LABORA, entre altres.

Eixides a conéixer empreses

En la mateixa dinàmica i amb els mateixos objectius que hem descrit les eixides que el departament organitza a institucions, hem fet el mateix amb diferents empreses per a conéixer la seua organització i altres elements de la seua activitat.

Pruebas de Acceso

FORMACIÓ PROFESSIONAL

Si no has aconseguit titular en l’ESO o en el Batxillerat, pots accedir a la Formació Professional a través d’una prova d’accés que se celebra a principis del mes de juny. En ella, algunes matèries que hages superat en els respectius nivells d’estudis et poden permetre tindre exempta aqueixa part de la prova i aportar la nota que hages obtingut en l’institut.

UNIVERSITAT

Per a facilitar la preparació de la prova d’accés a la Universitat, en l’IES José Rodrigo Botet, pròxims a la finalització del segon curs de Batxillerat, l’assignatura d’Economia i Organització d’Empreses participa de la simulació de la prova que realitza el centre.

A continuació, t’aclarim alguns aspectes d’aquesta prova:

On es fan els exàmens?

Els exàmens es fan en aularis que la Universitat estableix cada curs acadèmic. Tot l’alumnat de l’institut sol quedar per a anar en grup, normalment acompanyats d’un professor que fa d’enllaç entre el centre i la Universitat.

Quan es fan els exàmens?

La Universitat publica un calendari detallat amb els dies d’exàmens, quan es fan públiques les notes i quin és el període de reclamació.

No obstant això, generalment sol convocar-se per a la segona setmana del mes de juny, i es desenvolupen al llarg de 3 dies. També hi ha una convocatòria extraordinària el mes de juliol.

Quant costa presentar-se als exàmens?

Per a poder presentar-se a la prova cal abonar unes taxes que varien en funció de les característiques personals de cada estudiant. L’import se situa prop dels 80 euros. Existeixen bonificacions del 50% per a famílies nombroses o monoparentals i en alguns casos són gratuïtes. No obstant això, cal consultar l’import exacte en cada curs escolar.

Com se supera la prova d’accés a la Universitat?

Per a superar la prova, cal obtindre una nota d’accés a la Universitat (NAU) igual o superior a 5 punts. Aquesta nota es calcula com la mitjana ponderada del 60% de la nota mitjana de batxillerat i el 40% de la qualificació de la fase obligatòria. Per a fer una mitjana d’és necessari que la qualificació de la fase obligatòria siga igual o superior a 4 punts. La teua nota d’accés a la universitat (NAU) té validesa indefinida. I el màxim que pots obtindre ací són 10 punts.

No obstant això, la nota d’accés a la Universitat pot arribar fins als 14 punts en ponderar les notes de la fase voluntària i algunes de la fase obligatòria. Si vols conéixer més a fons les característiques d’aquesta prova pots acudir al departament d’Orientació de l’Institut en l’horari d’atenció als estudiants.

Webs de Interes Economia

A continuació, et facilitem diverses adreces web que poden ser del teu interés: