VISITA I TROBADA CENTRE MEMORIAL DE LES VÍCTIMES DEL TERRORISME

El 8 i 9 de març 8 alumnes de 1r de Batxillerat amb 2 professores de l’IES van fer un viatge exprés a Vitoria per visitar el Centre Memorial. Vam fer 1 minut de silenci en homenatge a les Víctimes del Terrorisme.

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha acompanyat a 80 estudiants i docents (64 y 16, respectivament) de huit instituts de la Comunitat Valenciana que han visitat el Centre Memorial de les Víctimes del Terrorisme en Vitoria. Este grup el conformen els primers participants del Programa de les Unitats Didàctiques de Memoria i Prevenció del Terrorisme que la Conselleria va posar en marxa el curs 2021/2022 en col.laboración amb les associacions i entitats de víctimes.

El programa inclou la impartició d’una serie d’unitats didàctiques per a alumnat d’ ESO i Batxillerat en les que s’ estudia la història del terrorisme comptant amb la perspectiva de las víctimes. Son elles les que s’encarregguen d’explicar i fer comprendre a l’alumnat amb el seu testimoni, en primera persona, els episodis de patiment, dolor, pèrdua i angoixa viscuts durant anys.

En la seua intervenció de benvinguda al Centre davant dels estudiants i docents dels instituts de Vinaròs, Morella, Alginet, València, Alaquàs, Banyeres de Mariola, Alacant i La Nucía, Bravo ha explicat als mes joves que pertanyen «a les primeres generacions que no han conegut la violència política que, per a desgracia nostra, ha sigut una constant en la Historia de Espanya des de mitat del segle XIX fins la primera dècada del segle XXI».

No obstant això, la consellera ha assegurat que la seua joventut no es obstacle per a què, com desvela un estudi recient, «huit de cada deu joves menors de 25 anys desconeixen els orígens d’ETA; mes de la mitat ignoren el qué va succeir en l’atentat d’ Hipercor de Barcelona de 1987; sis de cada deu no saben qui va ser Miguel Ángel Blanco i el 80 % desconeixen com i per què van morir grans demòcrats com Ernest Lluch, Francisco Tomás y Valiente o Manuel Broseta.

A l’acte ens van recordar que la democracia i la llibertat no són gratis i que els discursos totalitaris i de odi poden desembocar en terribles conseqüències.