Alumnes de l’IES Nit de l’Albà han comprovat durant els últims dies com l’acció de l’home està darrere del mal estat que presenten zones que estan catalogades com a reserva natural. Una vintena d’alumnes, al costat de diverses professores, han passat dos jornades a l’illa de Tabarca, com a part d’un projecte per a analitzar la contaminació que arriba a les seues platges, i realitzar, a més, tasques de neteja per a contrarestar-la. El resultat d’esta activitat ha sigut la recollida de bosses i bosses de residus que els jóvens han trobat a les platges i cales de l’illa durant el dijous i el divendres, a més de l’anàlisi que han realitzat d’estos.
La professora Marián Campderrós va explicar que «tot naix d’un projecte dels alumnes que presentem a l’Ajuntament d’Alacant, que ens ha cedit les instal·lacions del CEAM de Tabarca, que ens ha servit com a base d’operacions i allotjament durant dos dies».
El primer que van fer els alumnes, res més arribar a Tabarca i acomodar-se, va ser una exploració a la zona, per a ser conscients dels residus que arriben a les platges i cales, que, com van explicar ells mateixos, «són de tota mena».
Bidons, plàstics d’envasament, trossos d’embarcacions i un llarg etcètera de residus, entre els quals predomina el plàstic, com a principal material, és el que s’han trobat els estudiants, alguns d’ells d’FP Bàsica d’Indústria Alimentària.
No obstant això, van apuntar les docents, entre les quals també han estat Cristina Alarcón i Ana María Martínez,«la qual cosa més s’han trobat els alumnes, i que resulta molt complicat d’arreplegar, és poliespán o suro blanc de molt xicotetes dimensions, que sol ser el material amb el qual es fabriquen les safates d’aliments envasats». Marián Campderrós va indicar que «este residu és de molt xicoteta grandària, i no sols ens trobem que resulta contaminant per al litoral, també és consumit pels peixos, que el confonen amb aliment».
D’esta manera, i coincidint amb la celebració de la Cimera del Clima de Madrid, els alumnes de l’IES Nit de l’Albà han comprovat de prop com amb xicotets gestos, evitant abocar residus a la mar, es pot contribuir al manteniment del medi ambient.
A més, i atés que el treball de camp s’ha dut a terme durant diverses jornades, els adolescents han pogut comprovar que el problema dels abocaments en la mar no se soluciona amb una simple neteja una jornada qualsevol. Marián Campderrós va destacar que «una de les coses que més ha impressionat als alumnes, és que zones que es van netejar quan arribem, l’endemà tornaven a tindre residus plàstics, ja que la mar els va traient amb les marees tots els dies».