Entrevistem les professores de música, Imma Ortega i Araia Galiana, responsables del Programa d’Innovació Educativa en Secundària “Música en femení”.

I

Aquesta iniciativa ofereix una mirada renovada a la història de la música, amb l’objectiu d’equilibrar les perspectives de gènere i sobretot implicar l’alumnat en totes les activitats.

Les professores de música, Imma Ortega i Araia Galiana, han aconseguit per a l’IES Malilla el Programa d’Innovació Educativa en Secundària “Música en femení”. Aquesta iniciativa té com a objectiu visibilitzar i promoure el paper de les dones a la música, un àmbit històricament marcat per la manca de representació femenina. Per tant ofereix una mirada renovada a la història de la música, amb l’objectiu d’equilibrar les perspectives de gènere

El programa “Música en femení” busca, a més, despertar la creativitat i l’interès dels joves per l’art musical.Un projecte que sens dubte propiciarà un canvi positiu i necessari en l’educació musical del nostre alumnat.

A continuació podeu escoltar les entrevistes que els han fet l’alumnat de 4t de PDC on ens revelen molts aspectes de l’abast d’aquest projecte.

https://www.spreaker.com/episode/entrevista-a-araia-galiana–66544254

https://www.spreaker.com/episode/entrevista-inma-ortega–66544457

2n Certamen Poètic. Homenatge a Maria Beneyto

Ainhoa López i Belén García

El dia 5 de juny vam gaudir a l’IES Malilla del” Segon certamen poètic” organitzat al centre pels estudiants de 4t d’ESO, en homenatge a l’autora Maria Beneyto.

Els millors poemes de cada grup van ser escollits pels professors i recitats amb emotivitat pels alumnes. Amb un ambient festiu i alegre la votació del públic va decidir els guanyadors. Van ser premiats en tercer lloc el poema “Com la mar” escrit per Marc Fernández i recitat per Youcef Bouchakour; en segon lloc, el poema “Els ulls de la guerra” de Belén García; i en primer lloc, el poema “Pregunta al silenci” de Daniela Sarrión, recitat per Michael Duruh.

Va ser una experiència enriquidora on tots vam poder participar i amb la qual vam gaudir molt. Esperem que es puga repetir l’any que ve i en tots els cursos.

Maria Faubel, ens va oferir una hora de música inoblidable.

Sofía Cuesta Siurana i David Alises Albelda. 1r de Batxillerat

El passat divendres 17 de gener, va vindre al nostre institut a fer-nos un concert junt a una amiga seua de la infància, qui tocava el violoncel mentre ella s’acompanyava a la guitarra. Va presentar un repertori ple d’alegria i calidesa. Maria, amb un carisma únic, ens va parlar breument de la seua trajectòria, interpretant diverses cançons pròpies, algunes com a cantautora i altres basades en poemes d’autors com Estellés o Machado, als quals els va posar música.

Les cançons estaven plenes de lletres que ens convidaven a reflexionar sobre problemes de la societat actual, fent-les no sols reflexives, sinó també significatives. En algunes peces ens va animar a participar amb ritmes corporals, fent l’experiència més interactiva. Per al temps que va tindre, ho va fer de manera excel·lent, demostrant preparació i dedicació. Les dos, van mantindre al públic entretingut llançant preguntes a l’aire que, encara que no esperaven resposta, convidaven a reflexionar. Va ser, sens dubte, una gran actuació que va deixar una gran impressió i que ha ajudat a conéixer un nou repertori de cançons que ara no deixem de taral·larejar.

Maria Faubel és una cantautorade Llíria, ciutat de la música i de músics, graduada en percussió pel Conservatori Superior de Música de València, compagina la seua faceta creativa amb la docència. Busca transmetre la seua visió del món mitjançant el gènere musical de la cançó d’autor.

Per altra banda, ens haguera agradat que la companya de Maria, Lara Domingo, ens puguera contar un poc més sobre ella, però va ser un concert molt agradable, dinàmic i amb moltes coses que aprendre.

Dos produccions audiovisuals de 2n de batxillerat guardonades en la VIII edició del concurs  “De Major Vull Ser …”, la convocatòria més important i de més dotació econòmica de l’àmbit educatiu.

Els guardons s’han obtingut en les categories de “Millor Guió” i “Vídeo més innovador en la selecció del personatge”.

En aquesta vuitena edició, uns dos-cents estudiants de Castelló, València i Alacant ha presentat projectes per visibilitzar referents femenins en disciplines científiques, tecnològiques i innovadores.

Els treballs han estat seleccionats d’entre un total de 41 obres presentades i tenen una dotació de dos mil euros cadascun.
Un grup d’alumnes de 2n de Batxillerat de l’IES Malilla ha estat guardonat amb el premi “De Major Vull Ser Científica” en la categoria de “Millor Guió”. L’equip format per Manuela Radeanu, Thelma Royo, Guillermo Sánchez, Carolina Soria amb el seu treball titulat “Serem científiques malgrat els obstacles”, un estudi sobre les dificultats que moltes dones enfronten en el món científic i la necessitat d’identificar-les per tal de superar-les.

El projecte, posa de manifest les barreres de gènere, la manca de visibilitat femenina en les disciplines científiques i els estereotips que afecten l’accés de les dones a carreres STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques).

D’altra banda El treball “Doctora Tan: pionera de la medicina” Guardonat en la categoria “Vídeo més innovador en la selecció del personatge” subratlla l’excepcionalitat d’aquesta doctora en el món científic, en el vídeo s’aborda  la rellevància de la figura de la Doctora Tan, una dona xinesa del segle XV que va investigar com tractar aspectes de la medicina relacionats amb les dones com l’embaràs o la menopausa. L’equip d’aquest projecte ha estat format per Nora Rodrigo Sena, Iker Aparicio, Enric Badenes Hernández, Francisco José Rodrigo Méndez.

Esperem que aquestes produccions audiovisuals serveixquen d’inspiració per a futures generacions de científiques

Des d’ací els colem felicitar perquè sens dubte és un gran reconeixement per a l’alumnat de l’IES Malilla.

Vídeo guanyador en la categoria “Millor guió”.

Vídeo guanyador en la categoria “Vídeo més innovador en la selecció del personatge”.

Una alumna de 2n de batxillerat  guardonada en el concurs “La natura a la ciutat” amb la fotografia titulada: “Futur en venda, memòria en demolició”

La imatge Ainhoa Goig Girbés  ens fa reflexionar sobre l’impacte de les noves construccions en el paisatge urbà.

Aquesta és la XI edició organitzada per la CAPPEPV (La Coordinadora d’Alumnes, Pares i Professors per l’Ensenyament Públic en Valencià) amb l’objectiu de potenciar l’educació en valors dels nostres centres educatius al voltant d’una societat sostenible.

La fotografia s’ha premiat perquè captura l’essència del conflicte entre el creixement urbanístic i la natura que sobreviu enmig d’aquestes noves estructures. La imatge, que mostra un contrast entre la magnitud d’un edifici en construcció i una zona verda llunyana, la fotografia ens convida a reflexionar sobre com les ciutats s’estan transformant i com la natura lluita per mantenir-se viva en un món cada cop més urbanitzat.

La fotografia és, en definitiva, un recordatori potent de la importància de protegir els espais verds i una mostra més del talent creatiu del nostre alumnat.

ENGANXA’T 2025

Laura Pérez

L’alumnat ha gaudit dels tallers organitzats pel professorat de l’IES Malilla durant els dies 20 i 21 de març.

Sota el lema Enganxa’t al verd! Protegeix el teu futur! el professorat de l’IES Malilla i organitzacions externes com una associació de vehicles antics i Ajuda en Acció, s’han organitzat múltiples tallers en els quals l’alumnat ha pogut relacionar-se amb persones d’altres grups, professors que encara no coneixien i han desenvolupat activitats que potser mai havien fet.

Este enriquiment cultural fa que el nostre alumnat participe activament de les activitats del centre i que adquirisquen altres coneixements que en sessions ordinàries no es poden assolir.

L’actitud de l’alumnat ha sigut brillant i agraïm enormement al nostre professorat la seua implicació i les seues ganes d’aportar les seues habilitats i coneixements.

PREMIS V MALIMATIES

Alicia Solís

El dilluns 10 de febrer a les 11.00 hores va tindre lloc el lliurament dels premis de la quinta edició del Malimaties que es va celebrar el 19 de desembre.

Amb la convocatòria d’este concurs, el Departament de Matemàtiques pretén acréixer les habilitats i capacitats de raonament matemàtic en el nostre alumnat en un entorn més lúdic i distés que a l’aula.

Tot l’alumnat de 3r d’ESO en esta nova edició del Malimaties es va divertir amb la resolució de jocs de lògica i estratègia i amb la realització de mesuraments al pati. L’equip guanyador està format per set alumnes de 3r D. La seua professora, Alicia Izquierdo, i el director, Luis Llorens, van ser els encarregats del lliurament de la calculadora i del diploma que els acredita com a guanyadors del Malimaties V.

Donem les gràcies a l’AMPA per la seua col·laboració econòmica.

Enhorabona a tots!!

DESCOBRINT L’UNIVERS

Alícia Solís

El passat 31 de gener va visitar el nostre institut Juan Fabregat, catedràtic d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València, i va impartir una conferència divulgativa sobre astronomia a l’alumnat de segon de batxillerat.

En la conferència, Juan Fabregat va fer un recorregut de l’evolució de la idea de l’univers al llarg de la història fins a arribar a l’època actual. Ens va parlar de les aportacions de científics de tots els segles que, amb l’assistència dels avanços tecnològics, han ajudat a la humanitat al coneixement del nostre Sistema Solar, galàxia i univers.

Va finalitzar la seua intervenció parlant dels forats negres i dels eclipsis que tindran lloc en els pròxims anys, centrant-se en el del pròxim 12 d’agost de 2026, eclipsi total solar que s’albirarà a la nostra ciutat.

L’alumnat es va mostrar molt interessat i Juan Fabregat va resoldre els seus dubtes astronòmics.

Tot un plaer comptar en l’IES Malilla amb un eminent astrònom de reconeixement mundial.

Tots els treballs de l’alumnat de 2n de batxillerat de l’assignatura de Comunicació Audiovisual seleccionats en el concurs “De Major Vull Ser…”

Un total de  cinc produccions audiovisuals de l’IES Malilla han estat seleccionades en la vuitena edició del concurs, un reconeixement al treball i al talent de l’alumnat.

En la vuitena edició del concurs “De Major Vull Ser…”, les produccions audiovisuals de l’alumnat de 2n de batxillerat de l’IES Malilla han destacat pel seu enfocament innovador i el seu compromís amb la reivindicació d’eliminar sostres de vidre per a la dona en el món científic. Cinc treballs han estat seleccionats, oferint una visió sobre diverses figures femenines que han marcat la història de la ciència i la medicina, així com el repte de superar les barreres de gènere.

Els títols dels treballs seleccionats són:

  • “Serem científiques malgrat els obstacles”
  • “Doctora Tan: pionera de la medicina”
  • “Trencant barreres de visió”
  • “Pilar Mateo: Ciència i compromís social”
  • “Sara García Alonso: la biotecnòloga que podria orbitar”

La recerca d’històries inspiradores de dones pioneres en la ciència són valors que han quedat clars en cadascuna de les obres així com la necessitat de visibilitzar totes les aportacions d’aquestes científiques que s’han dedicat a la investigació amb un clar objectiu humanitari i de compromís social.

Alumnat Olímpic

Alícia Solís

Divendres passat, dia 17 de gener, va tindre lloc la LXI Olimpíada Matemàtica Espanyola. A València es va convocar en la UPV i l’IES Malilla va presentar a les proves a dos alumnes de segon de batxillerat, Iván Saiz i Weijie Lin. La prova consistia en el plantejament i resolució de sis exercicis de matemàtica avançada realitzats durant set hores en dos sessions de tres hores i mitja. Encara que la duresa de la prova va ser considerable, els nostres alumnes van exposar els seus coneixements i estan molt satisfets de la seua participació en l’Olimpíada. 

Avís de privacitat: Ús de cookies pròpies per a anàlisis de visites

Este lloc web utilitza cookies pròpies amb l'únic propòsit d'analitzar el trànsit i millorar l'experiència de l'usuari. Les cookies són xicotets arxius de text que s'emmagatzemen en el teu dispositiu quan visites el nostre lloc. No compartim esta informació amb tercers ni la utilitzem per a fins publicitaris.

Veure política de cookies