El pròxim 29 de gener, dins del programa d’activitats commemoratives del 50 Aniversari del centre, s’inaugurarà l’Aula Transformadora de l’IES La Mola.
L’Aula Tranformadora (AT) de l’IES La Mola és el resultat del PIIE Transforma La Mola, plantejat per al seu desenrotllament entre els cursos 23/24 i 24/25. El PIIE ha impulsat l’evolució de l’antiga biblioteca del centre cap a un espai multitasca en el qual conviuran racons per al desenrotllament de la creativitat, la competència digital, el foment de la lectura, l’escolta entre iguals… L’IES La Mola se suma així al projecte Aules Transformadors d’Espais i Metodologies Educatives, un projecte de promoció de la innovació pedagògica que la Subdirecció General de Formació del Professorat de la Conselleria d’Educació posa a la disposició de tots els centres educatius d’etapes no universitàries i professorat de la Comunitat Valenciana.
Què és una Aula Transformadora? Un entorn innovador d’aprenentatge creat en espais flexibles en els quals es combinen les metodologies actives i la tecnologia educativa. Es tracta d’un espai comparable a un laboratori on s’experimenta i s’afavorix la reflexió, i s’estimulen la creativitat i la motivació.
Es tracta d’entorns innovadors d’aprenentatge en els quals el disseny de l’espai es combina amb unes pràctiques d’ensenyança i aprenentatge innovadores (aquelles que faciliten que l’alumnat desenrotlle les habilitats i competències del Segle XXI per a aconseguir els millors resultats d’aprenentatge possibles).
ZONES A L’AULA TRANSFORMADORAQuè caracteritza a l’Aula Transformadora de l’IES La Mola?
L’AT de La Mola és un espai situat en la zona central de l’institut amb dos accessos directes des del pati i moltes possibilitats per a flexibilitzar zones.
- Integra la nova biblioteca escolar BiblioMola que comptarà els racons creatius, de cooperació i exposició de l’Aula Transformadora per a activitats de foment lector, clubs de lectura, reptes literaris, etc. BiblioMola compta amb una zona de lectura situada al costat de la porta que dona al pati. Una zona amb molta llum natural per a la lectura relaxada, amb una catifa vinílica, coixins i pufs per a llegir en el sòl. La seua situació ens permet a més unir esta zona a la dels jocs de taula que es realitzen en les escales de les emocions.
- Es pot utilitzar també per a realitzar altres activitats com a assemblees, lectures col·lectives o fomentar moments de reflexió en un espai més relaxat.
- Inclou zones específiques per a la reflexió, el diàleg, l’escolta activa, la concentració i l’intercanvi d’idees de tota la comunitat educativa.
- Manté la ràdio escolar RadioMola com a ambient d’aprenentatge vinculat a l’AT.
- Impulsarà iniciatives col·laboratives d’animació a la lectura i tallers de creació literària, artística, tecnològica i audiovisual que afavorisquen la interacció plurilingüe de tota la comunitat educativa.
- Facilitarà recursos i ambients d’aprenentatge per al desenrotllament de projectes inclosos en les programacions d’aula en ESO, Batxillerat i Cicles Formatius que contribuïsquen al desenrotllament dels Objectius de Desenrotllament Sostenible (ODS) marcats en l’Agenda 2030 (ONU), i que impliquen la implantació de metodologies actives que afavorisquen l’aprenentatge significatiu, la col·laboració i la utilització dels recursos de l’entorn.
- Oferirà un espai per a la investigació, la col·laboració i exposició de situacions d’aprenentatge.
- Comptarà amb un ESPAI STEAM: zona «maker» de creació artística, disseny i impressió 3D.
- Estarà vinculada permanentment a iniciatives de l’Àrea d’Innovació Educativa de la Conselleria.
- Formarà part de la Xarxa de Centres d’Aules Transformadores de la Comunitat Valenciana.
- Afavorirà iniciatives d’acompanyament dels equips docents en el procés d’innovació impulsades pel CEFIRE i el PAF del centre.
- Estimularà la creativitat i l’atenció en tot l’alumnat i afavorirà la inclusió d’alumnat amb altes capacitats formant part de la Xarxa de centres promotors del talent CONNECTATS al talent.
- Promourà iniciatives d’internacionalització del centre a través dels projectes Erasmus+ i Portfolio Europeu de les Llengües.
“Racons del talent” a l’Aula Transformadora de l’IES La Mola
L’IES La Mola forma part de la xarxa de centres amics de “Connectats al Talent”, un programa que promou el desenrotllament del talent en els centres educatius de la Comunitat Valenciana. Està dissenyat per la Unitat Específica d’Orientació d’Altes Capacitats de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport en col·laboració amb el CEFIRE i la Universitat de València.
L’Aula Transformadora es convertirà en un espai per a impulsar el talent i el benestar emocional de l’alumnat de La Mola. Ampliarà les possibilitats dels Tallers d’Aprofundiment en 1r (Matemàtiques) i 2n ESO (Llengua Castellana) implementades des de fa dos cursos com a iniciatives vinculades al programa “Connectats”.
A l’Aula Transformadora encontarán un lloc idoni els “Racons del Talent”, que tenen com a objectiu donar resposta a les inquietuds de tot l’alumnat del centre, motivar-lo perquè investigue d’una manera lúdica diferents aspectes relacionats amb les matemàtiques, la tecnologia, les ciències, les llengües, la literatura, les arts… O qualsevol de les seues inquietuds.
Es tracta d’un espai on es proposen diferents reptes més específics o totalment oberts, que van canviant amb una certa periodicitat i en els quals poden participar alumnat de tots els nivells que ho desitgen.
Com podrà l’AT de La Mola la comunitat educativa?
Docents: Formulari de reserva i calendari d’activitats de l’Aula Transformadora/BiblioMola.
El calendari afavorirà la col·laboració/coordinació entre docents i departaments, promourà l’observació i aprenentatge entre iguals, fomentarà el disseny de projectes interdisciplinaris, etc.
Famílies i alumnat: Comunicant proposades a la Vicedirecció de l’IES La Mola.
Entorn (entitats sense ànim de lucre, biblioteques municipals, regidories d’educació, cultura, joventut…): Comunicant proposades a la Direcció de l’IES La Mola.