Fent memòria. Qui perd els orígens perd la identitat

L’alumnat de 2n de Batxillerat aquest trimestre ha realitzat un treball al voltant de la memòria democràtica i la memòria familiar. Han entrevistat els seus familiars sobre les seues vivències durant la Guerra Civil, Franquisme o Transició no sols per conèixer millor la seua història particular, sinó que també per relacionar-la amb els continguts impartits a l’assignatura d’Història d’Espanya.

A través de les entrevistes, hem pogut treballar les fonts orals per a recuperar la memòria familiar. L’ús de fonts orals presenta alguns desavantatges, com oblits (intencionats o no), silencis, mentides… però amb la metodologia adequada i contrastant-les amb altra documentació es poden utilitzar i extreure informació valuosa. L’avantatge més notable de l’ús d’aquestes fonts és que ens permeten recuperar informació que d’altra manera s’haguera perdut i ens ajuden a conèixer la vida quotidiana amb més profunditat.

A partir d’aquestes entrevistes, l’alumnat ha realitzat cartells on han escrit un fragment de l’entrevista i l’han acompanyat amb fotografies dels protagonistes entrevistats. A través de tots els cartells podem observar com la història en majúscules també influeix en la nostra vida. Les veus dels entrevistats s’entrellacen, dialoguen entre elles, es complementen, es contradiuen… convidant-nos a submergir-nos en les seues vivències, intentant cridar la nostra atenció.

Podreu trobar aquests cartells al hall de l’institut durant les dues primeres setmanes de maig.