Breu Història
L’IES El Saler es va crear de conformitat amb el que establix l’article 17 de la Llei Orgànica 8/1985, de 3 de juliol, Reguladora del Dret a l’Educació, i en l’article 1 del Reglament Orgànic i Funcional dels Instituts d’Educació Secundària, aprovat pel Decret 234/1997, de 2 de setembre, del Govern Valencià, a proposta del conseller de Cultura i Educació, i després de la deliberació del
Govern Valencià, en la reunió del dia 17 de setembre de 2002.
Els centres de primària adscrits són el CEIP Lluís de Santàngel i el CEIP Pinedo. La zona de procedència del nostre alumnat per tant és El Saler, EL Palmar, El Perellonet, Pinedo i La Punta i també compta amb una bona presència d’alumnes que vénen de València i d’El Perelló.
L’ IES El Saler compta amb tres blocs d’edificis principals i un gimnàs cobert. Està situat a la pedania del Saler, en l’entorn del Parc Natural de l’Albufera, en la restinga de dunes fixes, envoltat de pins i a uns 600 metres de la Platja del Saler. Esta ubicació confereix a l’institut la vocació pel respecte del medi ambient i la cura de l’entorn natural.
La activitat docent començà el curs 2002-2003 com a prolongació del centre de primària Lluís de Santàngel, del que vam heretar part del seu bon nom. En aquell curs escolar sols vam tenir els nivells de 1r, 2n i 3r d’ESO, amb tres unitats per nivell. Al curs següent 2003-2004 es va impartir el 4t d’ESO. Es va acabar de construir al setembre del 2004 com a ampliació de les construccions anteriors i les instal·lacions sempre han sigut utilitzades com a centre docent. És, per tant, una construcció moderna i adequada a les necessitats de l’alumnat, amb aules específiques de treball per a les assignatures de Música, laboratori de Física i Química, taller de Tecnologia i laboratori de Biologia; saló d’usos múltiples i aules matèria en totes les assignatures.
Actualment s’imparteix els quatre cursos d’ESO, els batxillerats de Ciències i d’Humanitats i Ciències Socials, la FPB de Agrojardineria i Composicions Florals i el Cicle Superior d’Educació i Control Ambiental.
El Saler
El Saler és una pedania de la ciutat de València i forma part de la comarca nova de la Ciutat de València, si bé es considera tradicionalment com a part de la Ribera Baixa. Limita al sud amb El Palmar i al nord amb Pinedo, i se situa a la vora de l’Albufera de València. Situat a 8 km de la ciutat, és un poble típic de l’Albufera, en la qual té una situació privilegiada a la restinga que la separa de la Mediterrània, que destaca la platja amb dunes verges i la devesa o pinada.
El poble de pescadors i agricultors se situa directament darrere de la platja homònima. És un poble amb tradició hostalera, amb una selecció de restaurants oferint plats valencians basats sobretot en l’arròs. Al sud del poble hom troba el camp de golf i el Parador de Turisme del Saler. A tot el tram de la carretera CV-5010 (variant que travessa el poble) corresponent al Saler, hi ha un carril bici adossat.
Entorn Geogràfic
El Saler disposa de dues platges, ambdues situades a la restinga de l’Albufera de Valencia; la primera és al costat del poble, i l’altra més al sud i contígua. El punt de divisió entre les dues és la Gola del Pujol, un canal que connecta l’Albufera amb la mar. Conjuntament fan gairebé 10 km de llargada. A causa de la gran afluència de visitants al es platges des de la capital, les platges disposen de moltíssimes zones d’aparcament, a sovint situada a la vora de la Devesa.
La Devesa és una franja de pinada densa que creix entre l’arena de les dunes de les platges del Saler i de la Devesa, i corre al sud fins al Palmar. Se separa de la vora de la mar per pocs metres i en parts ateny una amplària significant. És una zona molt concorreguda per esportistes i senderistes, alhora que alberga diverses espècies d’aus i un reguitzell de flora i fauna endèmica.
La devesa és un bosc majorment de pins mediterranis, i en parts creix sobre les dunes. A la vora de la canal, o Gola del Pujol, i a la marjal al nord hi ha uns canyars estesos on es niuen les aus. Podem trobar importants llocs d’observació de la fauna, com ara l’Estany del Pujol, la marjal del Saler, o la mateixa albufera.
Antonio Puig