V EDICIÓ DEL SEMINARI “APRENDRE A LLEGIR”

La pandèmia no ha pogut frenar el projecte “Aprendre a Llegir” de l’IES Camp de Túria.

El coronavirus no ha aconseguit frenar l’entusiasme per la lectura a l’institut. De fet, enguany es celebra la V edició del seminari «Aprendre a Llegir». Es tracta d’un curs que es fa al nostre centre, a l’hora de l’esplai, on pot participar tant professorat com alumnat.

La iniciativa parteix del Departament de Filosofia (Antonio Lastra) i el Departament de Grec (Juan José Tejero) amb l’objectiu que tothom que vulga llegir, entendre i reflexionar sobre l’autor proposat, puga fer-ho.

Encara que les temàtiques han variat cada any, tenen una cosa en comú: els textos que es comenten sempre són clàssics. Enguany s’ha triat De la Natura (De Rerum natura) de Lucreci, perquè és un llibre que ens obri els ulls sobre la realitat del món i de la vida. La República de Plató, La República de Ciceró, La Ilíada i la Odissea de Homer són les obres treballades en les edicions anteriors.

El resultat és que alumnat de tots els nivells, des de 1r ESO fins a 2n de Batxiller, i professorat de diferents Departaments es reuneixen almenys dues vegades per setmana, durant el curs escolar, en l’Aula de Filosofia, i exposen les seues idees en comú, després d'haver llegit alguns fragments escollits en versió original (Llatí i Grec) i/o traduïts (al valencià, castellà o anglès).

Els organitzadors en cada edició han convidat a un ponent especialista com el traductor Juan Manuel Macías o els professors universitaris Jaime Siles i Antonio Melero (Universitat de València)

Aquestes sessions són obertes i han despertat molt d’interés. S’ha de dir que cada any s’ha incrementat el nombre d’inscrits. Fins i tot ens visiten alumnat d’altres centres, exalumnes o inclús algun pare o mare que s’ha animat a participar-hi. En aquesta edició hi participen més de 50 persones i, com que la situació que sofrim enguany pel virus és tan complexa, els organitzadors han dividit el curs en dos grups seguint totes les mesures de seguretat: uns venen dimarts i dijous i altres dimecres i divendres.

Es continuarà amb les reunions de la forma més «normal» possible.

Seminari Aprendre a llegir