Què són les llicències educatives Microsoft 365?
Tot el professorat, alumnat i personal no docent dels centres educatius de titularitat de la Generalitat disposa d’una llicència educativa M365 associada a la seua Identitat Digital. Aquesta llicència permet als usuaris l’ús dels serveis i aplicacions de l’entorn M365. Hi ha dos tipus de llicències educatives als centres educatius de la Generalitat, les A1 i les A3.
Quin tipus de llicència educativa disposa cada usuari?
El tipus de llicència assignada a cada usuari depèn única i exclusivament del centre al qual pertany com a docent, com a personal no docent o com a alumnat.
El personal i l’alumnat dels centres educatius de secundària i de formació professional disposen de llicències educatives A3. També tenen assignades aquest tipus de llicències el personal docent dels centres de formació del professorat o Cefires.
El personal i l’alumnat de la resta de centres educatius disposen de llicències A1.
En el cas de pertànyer a més d’un centre educatiu amb diferent nivell de llicència, ja siga per itinerància en el cas del personal treballador, o per estar matriculat en més d’un centre, en el cas de l’alumnat, la llicència assignada és la de major rang, el que significa que preval la A3 sobre la A1.
Què passa quan un docent o membre del personal no docent està de baixa, d’excedència o sense centre de destinació?
Quan un docent o un membre del personal no docent que disposa de llicència educativa A3 està de baixa mèdica o excedència, se li canvia automàticament a una llicència educativa A1. La seua llicència A3 és assignada a la persona que el substitueix en el seu lloc de treball si es dóna el cas. En el moment que recupera la seua destinació, també recupera la llicència que li correspon per centre.
Quins beneficis aporta la llicència educativa A1?
Les llicències A1 permeten als usuaris que les tenen accedir als següents serveis i aplicacions:
- Aplicacions Microsoft 365 per a la Web accessibles mitjançant un navegador.
- Aplicacions Microsoft 365 fins a 5 dispositius mòbils Android i iOS.
- Correu i calendari Outlook 50 GB.
- Emmagatzematge en núvol OneDrive 100 GB.
- Microsoft Teams per al funcionament de centre, amb accés a:
- Xat.
- Reunions en línia.
- Emmagatzematge compartit de centre.
- Bloc de notes de OneNote.
- MS Forms per a generació de formularis.
- Més aplicacions com MS Planner, ToDo, Sway, Stream, Lists, Bookings, Power Apps i Power Automate entre altres.
- Minecraft Education versió de prova amb 10 inicis de sessió per a alumnat i 25 per a professorat.
Quins beneficis aporta la llicència educativa A3?
A més de tots els beneficis que aporta la llicència A1, la llicència A3 aporta els següents avantatges:
- Aplicacions Microsoft 365 d’escriptori instal·lables fins a 5 equips Windows.
- Correu i calendari Outlook Exchange 100 GB.
- Emmagatzematge en núvol OneDrive 1 TB.
- Microsoft Bookings.
- Minecraft Education versió completa sense límit d’inicis de sessió.
- Reunions massives amb Microsoft Teams de tipus “Assemblees”.
A continuació, es descriuen algunes d’aquestes avantatges:
Aplicacions ofimàtiques d’escriptori
Les aplicacions ofimàtiques d’escriptori són el processador de textos Word, el programari de presentacions PowerPoint o el full de càlcul Excel. Per a instal·lar-les, cal anar a www.office.com, autenticar-se amb la Identitat digital i polsar en “Instal·lar aplicacions”.
Minecraft Education
Minecraft Education és una aplicació d’escriptori per a Windows, Android i iOS, la descàrrega de la qual es realitza des de les diferents botigues d’aplicacions dels sistemes operatius i des de la web de l’aplicació: https://education.minecraft.net/es-es
Per quant de temps es mantindran les llicències educatives M365?
El conveni signat entre la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació i l’empresa Microsoft Ibèrica garanteix les llicències educatives A1 en la totalitat dels centres educatius de titularitat de la Generalitat Valenciana.
Les llicències educatives A3 tenen una durada de 3 anys a partir de la signatura dels contractes de compra de llicències que afecten a certs centres. Actualment existeixen dos casos particulars:
- Centres de secundària i de formació professional que es van incorporar al projecte d’Identitat Digital en alguna de les fites 1 a 4, és a dir, entre abril de 2021 i abril de 2022, a més dels centres de formació del professorat o Cefires. En aquests casos disposen de llicència A3 fins a setembre de 2025.
- Centres de secundària i de formació professional que es van incorporar al projecte d’Identitat Digital en alguna de les fites 5 a 7, és a dir, entre setembre de 2022 i setembre de 2023. En aquests casos disposen de llicència A3 fins a setembre de 2026.
Els centres de secundària i de formació professional de nova creació posteriors a la implantació del projecte d’Identitat Digital, és a dir, creats a partir del curs 2024/25, disposen de llicència educativa A1.