Xarxa cablejada o sense fils?
Hola de nou,
Hui volia parlar-vos de la connexió dels dispositius a la xarxa dels vostres centres. Segur que haureu notat que alguns equips estan connectats per mitjà d’un cable de xarxa, mentre uns altres ho fan de manera sense fil per mitjà de la wifi. Si us pregunte quin dels dos mètodes useu normalment, ho tindreu molt clar i sabreu argumentar el perquè, però, sabríeu dir-me quin és més segur? I el més estable?
Heu començat a dubtar? Bé, és justament el que volia: fer-vos reflexionar i despertar la vostra curiositat. Aprofundim un poc!
La raó de ser d’una xarxa informàtica és la comunicació, però s’ha de tindre present en tot moment la seguretat de la informació que es transmet i que la xarxa pot utilitzar-se, de manera il·lícita, per a accedir als dispositius que hi ha connectats a ella. Tingueu en compte que a través dels vostres ordinadors i comunicacions es podria accedir a informació sensible de l’alumnat.
La connexió a la xarxa mitjançant un cable és molt més segura que la connexió wifi, ja que en el cas que una persona amb males intencions vulga entrar en la xarxa a través d’un cable, ha d’estar connectada a ella dins del centre, mentre que si existix una xarxa sense fils, pot intentar-ho des de fora i sense alçar cap mena de sospites.
Ara que ja teniu més clar el tema de la seguretat, és hora de valorar l’estabilitat de la xarxa i, per què no, la qualitat de les comunicacions, ja que a tothom us agrada tindre una bona connexió quan, per exemple, feu una videoconferència. A més, segur que voleu que eixa qualitat es mantinga des del seu començament fins a la seua finalització, independentment de l’hora o del dia que siga.
Molts són els factors que determinen la qualitat i estabilitat de les comunicacions, però intentaré explicar-ho sense termes tècnics ni farragosos que tan poc m’agraden. Imagineu dos situacions, d’una banda, una biblioteca amb cabines insonoritzades per a poder treballar en grup. Este tipus de biblioteca permet que us comuniqueu sense problemes amb el vostre grup. Este seria en cas de la xarxa cablejada. D’altra banda, penseu en una sala d’estudis sense la presència d’algú que la controle, quan creix el nombre de grups de persones treballant, el volum de les converses puja de manera natural a mesura que baixa la capacitat de comunicació entre les persones. Això és el que passa en moltes ocasions quan s’usen xarxes sense fils. Per curiositat, obriu la ferramenta de configuració de la xarxa wifi del vostre dispositiu mòbil. Quantes xarxes detecta? És fàcil arribar a la conclusió que una xarxa cablejada és més estable i de més qualitat que la xarxa wifi.
Dit això, és cert que a vegades és convenient, fins i tot necessari, l’ús de les xarxes sense fils. Per exemple, quan:
- No existix xarxa cablejada on necessiteu fer servir el dispositiu.
- La xarxa cablejada ha patit una avaria perquè, per dir alguna cosa, un simpàtic ratolí s’ha menjat els cables.
- Necessiteu una certa mobilitat utilitzant una tauleta.
LliureX està preparat per a facilitar la connexió sense fils dels ordinadors a la xarxa dels vostres centres proporcionant la màxima seguretat possible a través de la vostra identitat digital, però sense oblidar-se de l’alumnat de menor edat i de les persones que convideu ocasionalment al vostre centre. Però això ho deixe per a altres posts.
casimiro@lliurex:~# Una abraçada↵