Última actualització: 11 d’octubre de 2024
Catàleg de Delegatic ha sigut extret de l’Annex I de la RESOLUCIÓ de 3 d’octubre de 2024, de la Direcció General d’Infraestructures Educatives, per la qual es crea el catàleg (DELEGATIC) per a l’adquisició d’equipament i productes TIC per a l’ús en l’entorn educatiu per part de la direcció dels centres educatius públics no universitaris de la Generalitat.
1. Maquinari
1.1. Productes no inventariables que els centres poden adquirir
L’apunt comptable dels articles inclosos en este apartat es realitzarà en ITACA contra el subcompte 22003 “Material informàtic no inventariable”.
Es delega en els centres educatius l’adquisició dels articles següents, sempre que estos no estiguen vinculats amb el manteniment dels equips informàtics realitzat per la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació:
– Bateries de portàtils
– Components d’àudio-vídeo: altaveus, auriculars, micròfons, cables de connexió
– Convertidors i connectors: transceptors, GBIC
– Talladora làser
– Discos durs
– Discos SSD
– Fonts d’alimentació
– Ferramentes: crimpadores, testers, multímetres
– Llapis per a tauletes (stylus)
– Lectors de codis de barres
– Lectors i gravadors de suports òptics
– Lectors de targetes
– Comandaments a distància
– Memòria RAM
– Sensors
– Targetes d’emmagatzematge
– Targetes d’àudio
– Targetes de xarxa
– Targetes de vídeo o gràfiques
– Teclats, i ratolins i presentadors sense fils?
1.2. Productes inventariables que els centres poden adquirir
L’apunt comptable dels articles inclosos en este apartat es realitzarà en ITACA contra el subcompte 625021TIC (“Material TIC inventariable no subjecte a autorització prèvia”). Per a l’adquisició d’aquell maquinari que requerisca per al seu funcionament correcte disposar de programari propi de control, s’haurà de tindre en compte el que es disposa en el punt 2.4 d’este annex I.
Es delega en els centres l’adquisició dels articles següents:
1.2.1. Carros per a la càrrega i el transport de tauletes i/o ordinadors portàtils:
– Armaris de càrrega pròpiament dits
1.2.2. Dispositius tàctils i audiovisuals:
– Monitors d’ordinador
– Projectors convencionals
– Projectors de gran angular
– Projectors interactius
– Càmeres web i càmeres IP
– Tauletes digitalitzadores (perifèrics tàctils connectats al PC per al disseny gràfic)
– Ulleres de realitat virtual i ulleres de realitat augmentada
1.2.3. Equips de protecció:
– Sistemes d’alimentació ininterrompuda
1.2.4. Robòtica:
– Robots i lots de robòtica programable
– Plaques amb microcontrolador i entorn de desenrotllament programable
1.2.5. Sistemes d’emmagatzematge:
– Cabines de discos (NAS)
1.2.6. Sistemes d’impressió i escàner:
– Equips multifunció
– Escàners
– Impressores convencionals
– Impressores 3D, escàners 3D, gravadores làser
– Traçadors
1.3. Productes inventariables que els centres poden adquirir subjectes a autorització prèvia
L’apunt comptable dels articles inclosos en este apartat es realitzarà en ITACA contra el subcompte 625022TIC (“Material TIC inventariable subjecte a autorització prèvia”). A més, s’efectuarà la petició d’inventariat a través de la ferramenta gvaSAI.
1.3.1. Punts d’accés sense fils per als carros de càrrega:
– Punts d’accés sense fils com a element accessori al carro de càrrega per al seu ús com a aula mòbil.
Estos equips han de complir els requisits de l’Esquema Nacional de Seguretat (ENS) mitjançant la seua inclusió en la guia CCNSTIC-105 del Centre Criptogràfic Nacional. Esta adquisició requerirà una autorització prèvia de la Direcció General d’Infraestructures Educatives, sol·licitada a través de la ferramenta gvaSAI, per a garantir la seguretat i la compatibilitat d’acord amb els sistemes i les infraestructures corporatius de la Generalitat i només podran ser adquirits per aquells centres que no hagen sigut encara dotats de wifi corporativa.
1.3.2. Dispositius tàctils i audiovisuals:
– Pantalles interactives per a espais físics del centre educatiu que no tinguen la consideració d’aula de docència.
Esta adquisició requerirà una autorització prèvia de la Direcció General d’Infraestructures Educatives, sol·licitada a través de la ferramenta gvaSAI, per a garantir la seguretat i la compatibilitat d’acord amb els sistemes i les infraestructures corporatius de la Generalitat.
2. Programari
2.1. Programari destinat a alumnat amb necessitats educatives especials
Es delega la competència de compra del programari que estiga enfocat a donar solucions a l’alumnat amb trastorns de l’aprenentatge (dislèxia, TDAH, discalcúlia…), trastorns de la parla i del llenguatge o amb discapacitats sensorials (baixa visió, sordesa…), prèvia autorització en Appsedu mitjançant petició realitzada en la ferramenta gvaSAI. Concretament, es delega el següent:
– Programes que afavorisquen l’aprenentatge multisensorial.
– Sistemes augmentatius i alternatius de comunicació.
– Programes específics dirigits a millorar la lectura, l’escriptura, l’aprenentatge i la comunicació.
2.2. Programari per a Formació Professional
Per als estudis de Formació Professional, es delega la competència de compra del programari requerit per a aconseguir els resultats d’aprenentatge establits en els corresponents reials decrets de títol, així com en els currículums desplegats a la Comunitat Valenciana.
Este programari es destinarà per al seu ús exclusiu en les ensenyances de Formació Professional impartides en el centre i haurà d’estar orientat a l’aprenentatge de la utilitat o funcionalitat exposada en cada cas.
El programari educatiu i/o les llicències adquirides pels centres educatius per a les ensenyances de Formació Professional serà responsabilitat del centre educatiu i haurà de complir les indicacions descrites en l’annex II i en Appsedu (https://portal.edu.gva.es/appsedu/fpiseacv/).
Així mateix, el centre, a través de gvaSAI, realitzarà una declaració responsable sobre compliment dels criteris de seguretat i protecció de dades del programari i/o de les llicències adquirides atribuïdes a la delegació de compra.
Posteriorment a la declaració responsable, el centre registrarà el programari en la ferramenta gvaSAI indicant les famílies professionals per a les quals s’haurà fet l’adquisició.
2.3. Programari destinat a ensenyances artístiques superiors i estudis de disseny i música (ISEACV)
El programari educatiu i/o les llicències adquirides pels centres educatius per a les ensenyances artístiques superiors i els estudis de disseny i música (ISEACV) serà responsabilitat del centre educatiu i haurà de complir les indicacions descrites en l’annex II, també disponibles en Appsedu (https://portal.edu.gva.es/appsedu/fpiseacv/).
Així mateix, el centre, a través de gvaSAI, realitzarà una declaració responsable sobre compliment dels criteris de seguretat i protecció de dades del programari i/o de les llicències adquirides atribuïdes a la delegació de compra.
Posteriorment a la declaració responsable, el centre registrarà el programari en la ferramenta gvaSAI indicant les famílies professionals per a les quals s’ha fet l’adquisició.
Es delega la competència de compra del programari següent:
– Programari antiplagi.
– Programari de gestió de biblioteca i registre públic de TFT.
– Programari de realització i anàlisi d’enquestes.
– Programari de modelatge 3D per a arquitectura.
– Programari de modelatge mecànic 3D.
– Programari CAD per a modelatge de superfícies i sòlids.
– Programari d’animació, modelatge, simulació i renderització 3D.
– Programari de composició i notació musical.
2.4. Programari de control de maquinari perifèric delegat
El programari de control del maquinari perifèric delegat haurà de complir les indicacions descrites en l’annex II, també disponibles en Appsedu (https://portal.edu.gva.es/appsedu/fpiseacv/).
Així mateix, el centre, a través de gvaSAI, realitzarà una declaració responsable sobre compliment dels criteris de seguretat i protecció de dades del programari i/o de les llicències adquirides atribuïdes a la delegació de compra.
Posteriorment a la declaració responsable, el centre registrarà el programari en la ferramenta gvaSAI indicant les ensenyances per a les quals s’ha fet l’adquisició.
2.5. Programari per a confecció d’horaris del professorat als centres educatius
Es delega la competència de compra del programari destinat a la confecció i generació d’horaris del professorat als centres educatius.
Estes adquisicions es faran prèvia autorització de la Direcció General d’Infraestructures Educatives a través de petició de validació i autorització de noves aplicacions en la ferramenta de gvaSAI de gestió de peticions i incidències en la categoria corresponent, referenciant que la petició de programari pertany a Delegatic.
2.6. Servicis
Queden delegats en els centres educatius els servicis d’impressió en les condicions que establisca la normativa vigent sobre este tema.
Per a contractar estos servicis el centre haurà de tindre un encàrrec de tractament de dades de caràcter personal amb l’empresa proveïdora que serà custodiat pel mateix centre.
2.7. Apunts comptables
Quan s’adquirisquen llicències de programari que incloguen el dret d’utilització temporal d’un producte, incloses les successives renovacions d’este dret, estes llicències es consideraran no inventariables. L’anotació comptable en ITACA es farà amb el subcompte 22003 – “Material informàtic no inventariable”.
La resta dels productes de programari considerats com a aplicacions informàtiques i bases de dades en suport físic, excloses les llicències en les quals només s’accedix a dades, es consideraran inventariables. L’apunt comptable dels articles inclosos en este apartat es realitzarà en ITACA contra el subcompte 625021TIC (“Material TIC inventariable no subjecte a autorització prèvia”).
Nota: en la pàgina web: http://www.ceice.gva.es/delegatic està disponible el catàleg actualitzat d’equipament i productes TIC.