Per segon curs consecutiu, en el Joanot s’ha posat en pràctica un procés d’investigació-acció per a promoure canvis en la nostra comunitat educativa. En xarxa amb el Col·lectiu Obrim i amb altres centres que tenen Comité de Sostenibilitat, com l’IES La Mola (Novelda), l’IES La Nucia i l’IES Pintor Rafael Requena (Caudete), un grup d’estudiants, representants dels seus grups, ha realitzat un diagnòstic, establit unes conclusions, impulsat un Pla d’Acció i avaluat tot el procés. La temàtica ha sigut comuna als altres centres, la salut biopsicosocial i la motxilla ecològica.
Després del diagnòstic es van establir venticinco conclusions que es van sotmetre a la votació de tota la comunitat educativa, prioritzant sis per a elaborar el pla d’acció. Entre elles: “Un de cada quatre estudiants no podria passar un dia sense mirar el mòbil”. Per a abordar-la, una de les accions ha consistit en el disseny d’una campanya informativa, amb consells pràctics per a reduir l’ús de pantalles, que es difondrà a través de Web Família. Este material també servirà el curs que ve per a treballar a les aules generant debats i més accions que puga dur a terme l’alumnat.
Per a una altra de les conclusions, “Un de cada deu estudiants tira coses al sòl, i tres de cada quatre si veuen un paper en el sòl no l’arrepleguen, dos de cada tres docents tampoc el fan”, es va sol·licitar el reforç de la dotació de papereres
en les zones del pati on es van detectar mancances. La directiva del centre va prendre nota de la sol·licitud i, en breu, podrem comptar amb sis papereres més. Una altra de les accions, ja que l’ansietat apareixia com una de les preocupacions de la comunitat, ha sigut la generació d’un taller per a la gestió emocional que s’ha impartit en un grup de 4t i 1r de batxillerat.
Altres línies d’acció, com crear un grup de suport d’estudiants per a estudiants, i la gravació d’un vídeo amb consells de l’alumnat per al professorat, contactar amb l’Ajuntament perquè ens facilite més papereres i contenidors per a la recollida diferenciada de residus, queden pendents per a reprendre’ls al setembre. La sessió d’avaluació del comité va llançar un saldo positiu i també proposades de millora que s’inclouran el pròxim curs.
Esperem tindre la sort de comptar amb el suport que fins ara hem rebut i que volem agrair, a més de Sra. Ester Álvarez Fernández, Inspectora d’Educació responsable del centre, al CEFIRE i les Associacions que han col·laborat: AFAE (Associació de Familiars de Persones amb Alzheimer), FSG (Fundació Secretariat Gitano), Domus Vaig veure Carrús i Elx Acull. A totes i a tots, la comunitat educativa del Joanot Martorell fa arribar el seu reconeixement per acompanyar-nos en la transformació ecosocial.