Xarrada de David Saavedra

Dilluns passat 4 de març l’alumnat de 4t de l’ESO de l’IES Joanot Martorell vam tindre el plaer d’escoltar a David Saavedra, escriptor del llibre Memòries d’un exnazi. David ens va preparar una xarrada on ens contava la seua experiència de vida en un procés de radicalització dins del món del nacional socialisme a Espanya i en moviments d’extrema dreta. David va aconseguir eixir fa uns anys d’una espiral en la qual va viure durant més de 20 anys de la seua vida i que quasi acaba amb ell.

Ens va parlar de qüestions molt importants i significatives en l’actualitat com l’efecte Semelweiss, o la importància que té la primera impressió d’alguna cosa per al nostre cervell o la dualitat que vivim en la que tot és o blanc o negre, sense matisos entremig. Ens va parlar de com una persona radicalitzada desapareix a poc a poc, es va quedant sola en tots els seus entorns i àmbits de la vida. També de la soledat, del dolor de no pertànyer a res, de la depressió, de la dissonància cognitiva i de com no tolerem creences que contradiuen les nostres. D’altra banda, va incidir en els biaixos d’informació i com ens condicionen quan prenem decisions; així com de l’amor i de com la seua gosseta Sury li va salvar la vida…

De les seues vivències, del seu dolor, del seu coratge i del seu aprenentatge vital ens emportem un record, una petjada que segurament ens quedarà per sempre i ens servirà en el nostre propi procés de créixer i evolucionar cap a, segurament, un lloc millor.

Gràcies David pel teu temps, per la teua valentia i pel teu esforç. Ha sigut un honor escoltar-te i poder acostar-nos un poc a la teua història. De part de tot l’IES Joanot Martorell. Gràcies!


Este núvol de paraules l’han creada algunes de les persones que van escoltar la teua xarrada i amb elles s’han acomiadat.