Compartim amb vosaltres la proposta que hem elaborat per a enllestir una nova ruta a l’oferta didàctica de l’Aula de memòria democràtica. Recordeu que si voleu posar-la en pràctica amb nosaltres, podeu fer-ho mitjançant aquest web a l’apartat de reserves i també podeu escriure-nos al mail: memoria.democratica@gva.es
Plànol i història de la presó de Sant Miquel dels Reis + Mapa d’espais de memòria
Ací podeu descarregar aquest mapa i plànol que conta la història de la presó de Sant Miquel dels Reis i també moltes altres històries de la dictadura al llarg de tot el territori valencià.
Caminant per la València del franquisme
Ací vos podeu descarregar el llibre de la Ruta de València sota el franquisme elaborat per l’Aula de Memòria Democràtica.
Ruta pel casc històric de València per a fer amb l’alumnat de secundària i batxillerat.
Nuevo taller: Cartas clandestines
Aquesta activitat és complementària a la visita guiada de Sant Miquel dels Reis i l’escape room “Fugir de Sant Miquel”. Consisteix en fer empatitzar a l’alumnat amb la vida quotidiana dels presoners ubicant-los al reduït espai d’una cel·la i, una volta dins d’ell, l’alumnat escriu en paper de tabac una carta amb llapis per als seus familiars. Aquesta era una pràctica documentada a la presó pels supervivents que ficaven el paperet fet un rotllo dins d’un forat de les cistelles on els seus benvolguts els portaven per menjar.
Ruta especial 8M
Els dies 7 i 8 de març encetarem una nova ruta de la València sota el franquisme dedicada especialment a la vida de les dones. Aquesta activitat, en principi, serà organitzada com a projecte pilot amb l'alumnat de 4t d'ESO de l'IES Ferrer i Guàrdia.
Sabeu què va ser el Patronato de protección a la Mujer? Sabeu qui va ser Manuela Solís Clarás? Sabeu que les escriptores Elena Garro, Luisa Carnés i Dorothy Parker van ser a València durant la guerra civil? Sabeu on va estar el Ministeri de Sanitat en la ciutat de València i qui era la ministra? Totes aquestes preguntes i moltes més en les farem durant la ruta i descobrirem junt a l'alumnat les respostes correctes visitant els llocs per on van passar totes aquestes dones.
Si voleu gaudir d'aquesta activitat, podeu posar-vos en contacta amb nosaltres mitjançant el correu electrònic: memoria.democratica@gva.es
I Jornades Internacionals sobre patrimoni en el conflicte
En 2023, los coordinadores del Aula de Memoria Democrática, participamos en estas jornadas organizadas por EUROM (European Observatory of Memories) en Figueres (Girona), en donde tuvimos la oportunidad de conocer proyectos memorialistas como el de Dachau Memorial, Mauthausen Memorial o el Memorial de Rivesaltes. Nosotros participamos con dos comunicaciones: una sobre didáctica del conflicto bajo el título “San Miquel dels Reis, entre el desafío y la oportunidad” y otra que llamamos “San Miquel dels Reis: una prisión borrada”.
Si queréis saber más sobre nuestro trabajo, podéis escribirnos a memoria.democratica@gva.es
Troballa en el Arxiu del Regne: la darrera fuga de Sant Miquel dels Reis.
El 30 de julio de 1962, sobre las dos menos cuarto del mediodía, Fermín entró en pánico. A sus treinta y dos años llegó a dudar incluso de su capacidad para hacer una suma. Por si acaso, comenzó el recuento de nuevo. Esa discrepancia entre números solo podía ser fruto del calor y el cansancio. ¡Cómo iba a estar ocurriéndole a él algo así, durante su servicio, a plena luz del día! Henchido de rabia, les obligó a repetir hasta tres veces más, brazo en alto, los arriba a España y a Franco, para intentar robar algo de tiempo a la realidad y recuperar la fuerza necesaria para hacer saltar todas las alarmas. Porque sí, no había duda: faltaban once presos en la prisión de San Miguel de los Reyes.
De capital de la República a Valencia del Cid
Tras el fin de la guerra, en València, donde dos años antes se había refugiado el gobierno de la II República, se apelotonaban miles de republicanos tanto en sus cárceles como en otros espacios habilitados para concentrar a la nueva población reclusa. Por ejemplo, el convento de Santa Clara para presas políticas o la plaza de toros transformada de la noche a la mañana en campo de concentración. El antiguo monasterio de San Miguel de los Reyes, que originariamente fue una alquería andalusí, situado a las afueras de la ciudad, rodeado de huerta y de cielo, ya era presidio desde las postrimerías del siglo XIX, por lo que fue rápidamente convertido en uno de los principales espacios carcelarios para presos políticos, llegando a reunir hasta cuatro mil hombres los primeros años de posguerra.
(Para continuar leyendo, pincha el enlace de abajo)