The life and Times of Xavi and Yolanda in Germany. Afterword.

Després de 6 dies i de caminar…. 77 km! la nostra aventura per l’antiga Germànica romana arriba al final. Ja tenia fermes sospites abans, però ara estic més que convençut: viatjar i conèixer és l’assignatura que falta en el currículum del nostre variable sistema educatiu. Cura tots els prejudicis, esdevé la humiliació del pensament irracional i dinamita les conviccions anclades en la manipulació de les premisses ideològiques. Va encertar de ple el gran Jesús Quintero quan animava a no rendir-se davant tots aquells que fan de la ignorància un motiu d’orgull. Front als qui afirmen sense vergonya “no haber leído un puto libro en su jodida vida” i converteixen Las Tentaciones en el seu model de vida i relacions humanes, a veure si fem ús de la cultura, de la diversitat, i del coneixement. Res és més perillós per a la espècie humana que la ignorància sincera i la estupidesa com a sistema de pensament. Que li ho pregunten a Trump. Espera, no ho entendria…​

Després de parlar llargues hores amb Ilona, Bettina, Celia, Anastasja, Sven, Tim, Sabrina, Tina i molts altres, ja no sóc qui era. Aprendre d’altres suposa una mena de reinvenció enriquidora que dóna llum a espais abans en penombra o completa obscuritat. Tinc una millor idea (opinió, digueu-li com vulgueu), de què no funciona en el nostre país i quins són els nostres punts forts  que cal potenciar. Evidentment, no puc soltar una perorata completa al respecte (estem en Chinchagram) però sí puc acabar el viatge geogràfic i personal amb tres reflexions:

  • Pensar i imposar que totes les persones han d’estar tallades pel mateix patró és una falta de respecte de conseqüències molt greus. Aquí ho tenen molt clar, i també tenen clar que on cal treballar més i millor és amb tot l’alumnat que encara no ha vist on resideix el seu potencial. Els altres van quasi sòls, si els deixen.
  • La manera d’encarar el fet que l’academicismeno és l’única opció és dignificar, valorar i promoure la formació dins d’un entorn orientat a les eixides professionals.
  • El respecte, la diversitat, la motivació, l’esforç i la disciplina són inherents al progres humà. Res ve a canvi de res.

Auf wiedersehen.