Les tres vides d’Alfons Pérez, periodista en Canal9 i hui professor en el nostre institut

«El pitjor (de Canal9), la manipulació política. Va haver una època decadent en que des de la televisió manipulàvem qualsevol tema, fins i tot el temps, on vaig fer de presentador 6 anys»

Ola 18: Nerea Barrena, Ana López , Iris Ruiz i Ariana Martínez.

Ens han arribat notícies sobre un professor que ha treballat a Canal 9, el canal de televisió valenciana i l’equip d’OLA hem volgut saber més sobre ell i la seua experiència.

A.P. Han passat 7 anys des que Canal 9 va tancar, jo no soles solia ser la cara d’informatius i esports, també vaig posar moltes veus en off a programes de tot tipus.

Vaig estar 23 anys en la tele i la ràdio i allá he fet de tot , de presentador de l’oratge, de notícies, d’ esports, de retransmissions…

OLA 18 – Què va ocórrer per a que el Canal 9 tancara?

A – Va ser una empresa que es va crear l’any 1992, quan l’època del Jocs Olímpics, una ràdio i una televisió per tal de difondre notícies de proximitat i acostar tots els valencians. En eixa época, la llengua no disposava de cap mitjà de comunicació de masses i eixa tasca la complia Radiotelevisió Valenciana perquè no hi havia per al gran públic ni notícies ni programes d’ esports ni d’esplai en valencià. Vam començar sent 800 treballadors. Vaig estar en la tele i la radio des del principi, i quan la empresa va tancar érem quasi 2000 treballadors. Parlant d’una qüestió empresarial, de diners, d’economia, aquella era una empresa sobredimensionada, tenia massa treballadors i massa despeses amb una mala gestió econòmica i un grau alt de corrupció clientelar. La Generalitat va arribar un moment en què no podía mantindre aquell monstre. Va tancar, entre altres coses, per això. Va ser una pèrdua important que tornava a deixar orfes d’un mitjà de comunicació en valencià la nostra Comunitat. Ara, tres anys més tard, l’ han tornada a obrir, li han canviat el nom i es diu À.Punt, però és la mateixa televisió, amb les mateixes instalacions i redimensionada a menys gent. Jo també podria haver continuat en À.punt però, després de tornar a Alacant, i refer la vida a la Terreta, he preferit no seguir en eixe tipus d’empresa i m’he reciclat laboralment..

OLA 18 – A que t’has dedicat apart del Canal 9 ?

A – Jo soc funcionari de l’Ajuntament d’ Alacant, això que diuen xuclalleltres, un d’eixos que està tot el dia fent papers. I d’ahí, encara molt jove, em vaig anar a treballar a la tele, perquè van fer un càsting ací a Alacant, per a vore qui podia treballar en eixe canal, i jo era dels poquets que parlaven valencià amb naturalitat. Tenia tots els cabells i un aspecte millor que el que tinc ara, i em vam triar per a presentar i me’n vaig anar a a viure a València, i allí he estat 23 anys treballant. Ara, finalment, m’he reconvertit en professor de secundària perquè soc llicenciat en Filologia i done classes relacionades amb això. Vaja que he tingut 3 treballs molt diferents, mai saps per on et portarà la vida.

OLA 18 – Quina ha sigut la teua experiència al Canal 9?

A – Ha sigut molt diversa. Ha passat de tot, ha sigut molt creativa i m`he relacionat amb persones que no pensava conèixer, per exemple l’emèrita reina Sofia, famosos o gent coneguda que veus per la televisió o els periòdics. Però sens dubte el millor que m’ha passat durant aquesta etapa laboral és que vaig conéixer una periodista que ara és la meua dona i amb qui tenim dos fills. Qui m’havia de dir que allò de la tele i la ràdio era només una drecera per trobar coses més decisives i importants: la família.

OLA 18 – En quin curs dones clase?

A – Jo done classe a 3r i 4t d’ESO i. a 1r de Bachillerat 

OLA 18 – Que t’agrada fer en el teu temps lliure ? 

A -A mi m’agrada llegir i anar en bici, quan tinc un moment de temps lliure i fa bon temps agafem la bici i ens donem una volta per ací . 

OLA 18 – T’agraden els animals? 

A – Sí, però ahí hi ha una baralla familiar, fa un temps vaig estar en la protectora d’animals i ens va faltar un pèl per portar-nos un gos, però per circumstàncies ho hem ajornat per a una altra ocasió. M’importa el comfort de l’animalet i ara no tinc possibilitats d’oferir-li’l. 

OLA 18 – Quant de temps portes a aquest centre? 

A – A aquest centre porte només un any, perquè jo soc un profe interí , és a dir aquells que ocupen llocs que estan lliures; per això jo no sé si l’any vinent estaré en aquest centre o en altre. Aquesta vida de “senderisme acadèmic” em va portar l’any passat una experiència molt curiosa i gratificant: vaig treballar com a professor al Centre Penitenciari de Foncalent, vaja a la presó, una activitat completament diferent a la d’enguany.

OLA 18 – Com vas començar a treballar al Canal 9? 

A – En un començament, i sense conéixer el mitjà, vaig passar-ho malament, perquè quan et diuen que t’has de posar davant la càmera i veus com s’encén la llumeta roja que t’avisa que estàs en l’aire, se’t posa la carn de gallina i se’t seca la boca. En eixe moment tot el món es posa molt nerviós, perquè penses: Ostres! Igual m’estan veient mig milió de persones. Al principi teníem molta audiencia i en eixos casos has d’estar pendent del discurs, del pentinat -quan tenia, hahaha-de si la corbata està recta…

OLA 18 – Què volies estudiar abans del teu treball? 

A – Buff.. M’hauria agradat estudiar història i també econòmiques. Però vaig tindre un professor que feia llatí i ens explicava coses sobre el valencià -que aleshores no s’estudiava- i vaig decidir estudiar Filologia Valenciana. 

OLA 18 – Has viatjat alguna vegada pel teu treball?

A – Sí, a molts llocs de la Comunitat Valenciana, encara que també fora d’ací com el País Basc, França… , però sempre per motius de treball.

OLA 18 – Qué creus que ha sigut el pitjor de Canal 9?

A – El pitjor, la manipulació política. Va haver una època decadent en que des de la televisió manipulàvem qualsevol tema, fins i tot el temps, on vaig fer de presentador 6 anys. Per exemple, imagina que la població on fa més calor a la Comunitat Valenciana és Xàtiva; si jo deia en l’oratge que la temperatura havia sigut de 42ºC, cridava l’alcalde de Xàtiva queixant-se i havíem de col·locar en el mapa de temperatura altre poble que no fora el seu. Imagineu-vos fins on arribava la manipulació ja que si feiem això amb coses tan aparentment innocents com l’oratge que no faríem amb una noticia sobre política. Tot havia de ser a favor del partit polític que manava en aquell moment. Si a la nostra Comunitat hi havia una desgràcia o un accident greu el temps que li dedicàvem en l’informatiu era mínim, en canvi si havia una desgràcia en altre lloc alimentàvem el morbo i buscàvem descaradament l’audiència.

OLA 18 – La roba que gastaves en la tele era teua?

A – Fixeu-vos que quan acaben els programes de la tele normalment hi ha un apartat que posa vestuari: sol ser alguna empresa o alguna botiga de la ciutat d’Alacant o de València, o d’on siga, que et deixa la roba mentre aparega en pantalla publicitat de la botiga que te la deixa. M’he tirat 23 anys posant-me corbates tots els dies, ufff. Com a anècdota vos diré que moltes vegades, en un informatiu seriós, només vestia amb la part de dalt arreglada mentre de cintura cap avall duia texans o unes bermudes i xancles, la gràcia era que això no es veia en pantalla.

Aquest és Alfons, ens ha paregut molt interessant com a persona, com a profesional de l’administració, com a presentador de televisió i com a professor. Les tres vides d`Alfons.