Una gestió adequada dels residus generats per l’activitat humana passa per en gran part per una reducció de la producció i un aprofitament de la matèria i l’energia que presenten. En eixe sentit, es prou conegut el lema de les 4R: reducció (prevenció), reutilització, recuperació i reciclatge. Tanmateix en la gestió de residus es consideren dos opcions més: la valorització i el dipòsit en abocador. Evidentment el recomanable és aplicar les tècniques de valorització que siguen possibles, per tal d’obtindre substàncies i/o energia dels residus. Aquestes tècniques abordades des de l’anàlisi del Cicle de Vida dels productes, poden enllaçar amb les dinàmiques del que actualment coneixem com Economia Circular i redundar en activitats industrials sostenibles.
En el cas dels residus orgànics com restes de paper, palla, sucs, sucres, restes de materials de l’indústria alimentària, etc. la fermentació per microorganismes suposa una adequada opció de valorització, que permet obtindre biomassa i o substàncies d’interès o d’alt valor afegit. En la fermentació els residus o substrats són transformats pel metabolisme microbià, en absència d’oxigen, en productes diferents que si resulten aprofitables per a activitats econòmiques posteriors. En aquest primer any de projecte els alumnes han abordat les possibilitats d’obtenció de bioetanol, àcid acètic i àcid làctic.
En la Guia Didàctica de VAREFER es descriu com hem introduït tots aquests conceptes i com s’ha treballat en aquest primer any de projecte.
Obtenció de bioetanol
La fermentació de sucres simples, com ara la glucosa, per part de llevats com el Saccharomyces cerevisiae permet obtindre etanol com a producte de la fermentació. Com que és un procés biotecnològic es sol anomenar bioetanol. Es pot emprar com a producte de neteja o com a combustible no fòssil.


Obtenció d’àcid acètic
Amb les restes de begudes alcohòliques com el vi, que s’han obtingut prèviament en altres processos de fermentació, microorganismes dels gèneres Acetobacter o Gluconobacter poden transformar l’etanol en àcid acètic. L’àcid acètic es pot emprar com un producte de neteja a nivell industrial.


Obtenció d’àcid làctic
La fermentació de sucres com la glucosa amb microorganismes com Kluyveromices marxianus produeix àcid làctic. L’àcid làctic permet obtindre posteriorment un biopolímer: l’àcid polilàctic o PLA
Àcid Làctic

Àcid PoliL¡làctic (PLA)

Aquest PIIE ha rebut una assignació econòmica per part de la conselleria competent en matèria d'educació de la Generalitat. Tot el que s'ha publicat en esta pàgina es fa sota una llicència Creative Commons Reconeixement-CompartirIgual 4.0 Internacional.
En cas de publicació del projecte o dels recursos educatius generats, així com la de possibles obres derivades, s'ha de fer sota la mateixa llicència, indicar si s'ha fet alguna modificació i enllaçar esta pàgina com a referència del projecte

