Dret de vaga

DECRET 39/2008, de 4 d’abrilModel comunicat vaga alumnat

Incidències per vaga de l’alumnat

Decisions col·lectives d’inassistència a classe regulades per l’article 34 del Decret 39/2008, de 4 d’ abril, del Consell , sobre la convivència als centres docents no universitaris sostinguts amb fons públics i sobre els drets i deures de l’alumnat, pares, mares, tutors o tutores, professorat i personal d’administració i servicis (DOCV núm. 5738, 9-4-08).

Cal recordar que la Sala del Contenciós-Administratiu del TSJ de València ha anul·lat o ha modificat els següents punts de l’article 34, quedant com a continuació s’indica:

Article 34Decisions col·lectives d’inassistència a classe

  1. De conformitat amb en l’article 8 de la Llei Orgànica 8/1985, de 3 de juliol, Reguladora del Dret a l’Educació, segons la redacció donada per la disposició final primera de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’Educació, les decisions col·lectives adoptades per l’alumnat a partir del tercer curs de l’Educació Secundària Obligatòria, respecte a la inassistència a classeno tindran la consideració de faltes de conducta ni seran objecte de sanció quan estes hagen sigut resultat de l’exercici del dret de reunió i siguen comunicades prèviament a la direcció del centre.
     
  2. (anul·lat)
     
  3. Les decisions col·lectives d’inassistència a classe, a les que es referix l’apartat anterior, hauran d’estar avalades per més de 20 alumnes, de conformitat amb l’article 1.2 de la Llei Orgànica 9/1983, de 15 de juliol, Reguladora del Dret de Reunió.
     
  4. (anul·lat)
     
  5. (anul·lat)
     
  6. En tot cas, els centres docents garantiran el dret a assistir a classe i a romandre en el centre degudament atès a l’alumnat que no desitge exercitar el seu dret de reunió en els termes que preveu la legislació vigent. (modificat)
     
  7. Les decisions col·lectives dels alumnes o les alumnes d’exercir el seu dret de reunió, que impliquen la inassistència a classe hauran de ser comunicades a la direcció del centre amb una antelació mínima de cinc dies naturals.(modificat)
     
  8. Els centres docents comunicaran als pares, mares, tutors o tutores, amb caràcter previ, les decisions col·lectives adoptades pels alumnes o les alumnes respecte a l’exercici del dret de reunió.

La sentència implica que en cas de donar-se la situació d’inassistència regulada al citat article, el centre és responsable del seu alumnat que no assistix al centre i no queda exonerat al no servir l’annex II del Decret.

Es recomana que el dia previst d’inassistència prenguen les mesures més efectives per controlar les faltes d’assistència i comunicar-les amb urgència als responsables legals de l’alumnat que ha faltat a classe, a fi d’evitar al centre responsabilitats derivades de la inassistència de part de l’alumnat, ja que hi ha alumnat que no ho ha comunicat prèviament i pot sumar-se a la inassistència.

Per tot açò, cada dia que s’haja comunicat a la Direcció Territorial que hi ha convocada «vaga d’alumnes», si no hi ha altres instruccions específiques, des de la Inspecció Territorial d’Educació se’ls remetrà un enllaç a un formulari electrònic per recollir dades del procés.