Entorn demogràfic i econòmic

L’IES El Saler és un dels dos instituts de secundaria, junt a l’IES El Ravatxol, dels Pobles del Sud de València. És el districte més extens de València, encara que un dels menys poblats, ja que es tracta d’un territori dispers i rural, aïllat del nucli urbà de la ciutat pel curs del nou llit del riu Túria, la majoria del terreny està encara ocupat per l’horta i l’Albufera de València, un paratge natural d’un alt valor ecològic. Aquesta relació en l’entorn natural marca en la població uns trets característics i tradicionals ben definits. També ens correspon un barri del districte de Quatre Carreres típicament agrícola: La Punta. Situat entre el nou llit del Túria i l’antic llit del Túria i limitant en Natzaret, la Font de Sant Lluís i Na Rovella.

El Palmar, El Perellonet, El Saler, Pinedo i La Punta són els barris de la nostra àrea d’influència. Aquestes poblacions són tradicionalment agrícoles, principalment el cultiu de l’arròs, i pescadores que conserven molts trets propis de la seua existència com a pobles independents. A partir de la dècada de 1960 va començar a canviar cap a la indústria, l’hostaleria i el comerç. Aquestos dos últims sectors ocupen actualment a la majoria de la població.

En la devesa d’El Saler tenim diverses urbanitzacions com Les Gavines o la Casbah, un gran conjunt residencial de morfologia oberta, allargada i algunes edificacions en altura, assentat a la perifèria de València per a la classe mitjana amb trets socioeconòmics i socioculturals comuns amb les famílies d’alumnat que provenen de la ciutat de València.
La piràmide de població és regressiva, és més ampla en els grups superiors que a la base, a causa del descens en la natalitat i l’envelliment continu de la seva població; per tant, la seva perspectiva de futur és de descens. Aquesta piràmide correspon a països desenvolupats. Els poblats del Sud de València tenen un 9% de població estrangera.

Antonio Puig