Cronologia de la història de l’equip de mediació
– Curs 2006-07: sorgeix la Mediació des de la línia de convivència del PROA. Es realitza el primer curs de formació de mediadors, coordinat per l’Equip ”Diàlegs a tres”.
– Curs 2007-08: es forma el primer Equip de Mediació, coordinat per Rafael Carrión Dirijo. Aquest primer grup de mediació estava format per 8 alumnes de Batxiller, 1 alumne de 4t, 5 professors i una mare. Al final de curs es va realitzar una activitat per les tutories per a detectar entre les classes l’alumnat amb perfil mediador/a de 2n a 4t d’ESO.
Curs 2008-09: s’organitza un segon curs de formació amb la col·laboració de la Psicòloga Mª José Sendra, que ja va col·laborar amb el centre en un curs de Convivència l’any anterior.
– Curs 2009-10: l’equip de mediació col·labora en l’organització d’esdeveniments al llarg del curs que persegueixen la millora de la convivència en el centre: Dia contra la Violència de Gènere, Dia de la Pau, Jornades Culturals, Jornades de Portes Obertes per als alumnes de Primària, participació en les Jornades Culturals dels CEIP adscrits, etc.
– Curs 2010-11: es va realitzar un curs de reciclatge i formació de nous mediadors; el curs l’impartiren els professors i alumnes de l’actual equip amb la col·laboració de l’orientadora del centre, Ester García.
En l’actualitat, l’equip de mediació continua participant en les jornades, esdeveniments i activitats que es realitzen en el centre. Tots els cursos es busca nou alumnat amb perfil mediador per a continuar la bona tasca feta fins ara.
Funcions de l’equip de mediació
1) HORARI: l’equip de mediació es reuneix en horari extraescolar, normalment a les vesprades o en alguna ocasió a l’hora del pati. Alguna vegada es reuneixen a menjar junts després de la sessió matinal. Quan hi ha sol·licituds de mediació, els coordinadors s’entrevisten amb els interessats, a manera de premediació, concretant mediadors i horari (les mediacions es fan normalment a l’hora del pati)
2) DIFUSIÓ: En totes les classes hi ha sobres amb sol·licituds i cartells informatius. En l’entrada en l’Institut hi ha un tauló de convivència i mediació, amb una bústia per a posar sol·licituds. En les finestres de la Biblioteca que donen al pati hi ha un mural informatiu de l’Equip de Mediació.
3) ESPAI: es reuneixen en una aula de mediació. A vegades es comparteix per a entrevistes amb pares/mares i/o xicotetes reunions.
4) ACTIVITATS: Les tasques de l’equip de mediació, a més de realitzar mediacions, són les següents: participar en les Jornades de portes obertes per als alumnes de 6é de primària, col·laborar en la celebració dels dies internacionals, visitar els col·legis adscrits i explicar la mediació als alumnes de 6é, participar en les trobades d’alumnes mediadors, etc.
I tú, vols ser mediador o mediadora? Demana la sol·licitud a un alumne/a mediador o al teu tutor/a!