PRESENTACIÓ DE DADES BÀSIQUES DELS MEMBRES DE LA UE

Departament: Geografia i Història 

Professor: Pau López Clavel 

Grup: 3r ESO D, 26 alumnes 

Activitat per a treballar l’ODS 16-Pau, justícia i institucions sòlides. Aprofitant els continguts de la matèria de Geografia a 3r d’ESO, es va desenvolupar un projecte d’aula per tal d’apropar les institucions comunitàries europees, d’abordar la complexitat política de l’Europa actual, i valorar el paper de la Unió Europea en l’estabilitat política del continent, en un moment d’auge de discursos populistes i de percepció de llunyania de Brussel·les respecte a la quotidianitat de la població, especialment la més jove. 

El projecte va consistir a l’elaboració d’un pòster amb informació bàsica d’aspectes geogràfics rellevants sobre els 27 estats membres de la Unió Europea, amb el requisit de crear un producte visualment senzill i atractiu, adequat a la funció expositiva. 

A cada alumne se li va assignar un dels estats, i va haver de realitzar un murall on s’arreplegaren dades treballades a l’aula, com ara: tipus d’estat, forma de govern, organització territorial, eix cronològic d’història recent, divisa, llengües oficials, paper de la religió a l'estat, demografia... I interessar-se per aspectes culturals, com curiositats o elements específics de cada estat. A més, es va procurar que hi haguera coherència amb els colors identificatius, de manera que el producte final fora de caràcter global i permetera amb un sol colp d’ull tindre una visió sintètica sobre aspectes rellevants dels estats membres. 

A banda d’efectuar els pòsters, cada alumne/a va haver de fer un vídeo explicant els aspectes més cridaners i interessants de l’estat membre que li havia tocat. 

Els pòsters varen ser exposats al hall de l’IES durant dos setmanes, aprofitant la commemoració del Dia dels Drets Humans el 10 de desembre, per a parlar sobre la democràcia i la valoració positiva de la diversitat cultural que es desprén dels pilars fundacionals de la Unió Europea. 

La praxi democràtica va anar més enllà de la reflexió teòrica sobre la UE en acompanyar-se de votacions per part de l’alumnat, havent d’elegir democràticament els pòsters més atractius, millor documentats i millor realitzats, implicant-se així també en l’avaluació del seu propi procés d’ensenyament-aprenentatge. Això també va forçar l’anàlisi i per tant l’adquisició de coneixements sobre diferents aspectes dels 27 membres. 

L’exposició va ser utilitzada també per altres membres del Departament de Geografia i Història com una forma d’aproximar-se al coneixement de diferents realitats geogràfiques.