5 CONSELLS PER A UN CONSUM RESPONSABLE

Dins del Projecte PIIE Global A2030 ANDREU ALFARO,

El Departament de Geografia i Història, a càrrec de la professora Cristina Platero García, va realitzar una activitat de serveis a la comunitat programada per als cursos de 3r ESO. En ella, l'alumnat participant dels cursos 3r ESO A i 3r ESO C va promoure, mitjançant cartells realitzats en grups d'entre 2 i 4 persones, el consum responsable. 

El consum responsable és una actitud que l'alumnat pot exercir en la llar i en els hàbits de la seua vida. La ciutadania ha d'interioritzar la seua part de responsabilitat com a persones individuals a l'hora de cuidar i millorar l'entorn i el mitjà a través de gestos senzills com estalviar electricitat, calefacció, aigua o combustible, els quals fan que millore la qualitat de vida de la col·lectivitat. 

Comprar implica satisfer una necessitat o un desig, però també activar tota una sèrie de processos econòmics, socials i mediambientals. Sota aquests comportaments, a vegades impulsius, el consum responsable es basa per tant en dues màximes, que són: consumir menys i que el que consumim siga el més sostenible i solidari possible. 

En aquest sentit, ser consumidors d'una manera responsable significa qüestionar-se a l'hora de comprar què és prescindible i què no; quines són les nostres disponibilitats econòmiques reals i, després, triar els productes, no sols pel seu preu o la seua qualitat, sinó també perquè són respectuosos amb el medi ambient i perquè les empreses que els elaboren compleixen amb els drets humans i els principis de justícia social. 

L'activitat prevista per a desenvolupar tots aquests valors es titulava 5 CONSELLS PER A UN CONSUM RESPONSABLE, i la guia per a desenvolupar-la constava d'utilitzar frases curtes, imatges que formaran un collage, eslògans, dibuixos, etc. L’elaboració dels cartells publicitaris desenvoluparien la imaginació i la creativitat entre l'alumnat, i a més servirien per a captar d'una manera més atractiva l'atenció del públic. Tots aquests dissenys anirien acompanyats, en tot cas, de xicotets textos amb informació a l'espectador i que argumentarien les opcions més responsables a triar dins dels nostres hàbits diaris com a consumidors. 

Els consells van ser molt diversos, i canviaven en funció dels interessos del grup en particular que havia dissenyat cada cartell, però en general la conceptualització de l'ítem “ser un consumidor responsable” era clara. Missatges com: 

- Posar en pràctica les “3 Rs”.

- Utilitzar el transport públic.

- Consumir productes de proximitat.

- Utilitzar material elèctric de baix consum.

- No malgastar aliments.

 

L'activitat 5 Consells per a un consum responsable, com a part del contingut del currículum educatiu de la matèria de geografia humana en el nivell de 3r ESO, no romandria així únicament sent treballada dins de l'aula, sinó que aquest alumnat llançaria tals missatges a la resta de la comunitat educativa mitjançant l'exposició temporal dels treballs al hall de l'institut.

L'exposició, prevista per a la setmana del 10 al 14 de gener, finalment es va ampliar dues setmanes més degut a ser combinable la temàtica amb l'exposició que anava a vindre a continuació i que versava sobre els resultats gràfics del Projecte ECOMATES. 

Totes dues exposicions compartien per tant una mateixa essència i temàtica, un mateix objectiu: promoure en l'educació dels joves la necessitat d'un consum sostenible, que, no sols siga desitjable, sinó també realitzable en el dia a dia del nostre institut. 

D'aquesta manera, a través de gestos quotidians, tots i totes podem contribuir a un canvi significatiu en les regles i patrons de producció i consum de la societat. Els poders públics tenen la responsabilitat de dictar normes perquè l'economia siga sostenible, solidària i respectuosa amb els drets humans, però són les persones, consumidores a títol individual, les que opten o no per una vida amb major responsabilitat a l’hora de consumir.

 

Cristina Platero García

 

Galeria d'imatges