ANATOMIA PATOLÒGICA I CITODIAGNÒSTIC

Sanitat

Grau Superior

2.000 hores

ANATOMIA PATOLÒGICA I CITODIAGNÒSTIC

Sanitat

Grau Superior

2.000 hores

Competència general

Processar mostres histològiques i citològiques, seleccionar i fer l'aproximació diagnòstica de citologies ginecològiques i generals, i col·laborar en la realització de necròpsies clíniques i forenses, de manera que servisquen com a suport al diagnòstic clínic o medicolegal, organitzant i programant el treball i complint criteris de qualitat del servei i d'optimització de recursos, sota la supervisió facultativa corresponent.

Entorn professional

Les persones que obtenen aquest títol exerceixen activitat en el sector sanitari, en organismes i institucions de l'àmbit públic i en empreses privades, tant en atenció primària com en especialitzada, així com en centres d'investigació. Fan el treball sota la supervisió del facultatiu corresponent.

Ocupacions i llocs de treball

  • Tècnic/a superior en anatomia patològica i citologia.
  • Tècnic/a especialista en anatomia patològica i citologia.
  • Citotècnic.
  • Ajudant de forense.
  • Prosector/a d'autòpsies clíniques i medicolegals.
  • Tanatopràctic/a.
  • Col·laborador/a i assistent en biologia molecular.
  • Col·laborador/a i assistent d'investigació.

Prospectiva del títol

En l'àmbit professional dels tècnics de laboratori es requereixen professionals polivalents, capaços de desenvolupar tècniques de laboratori que s'apliquen tant en el camp de les anàlisis clíniques com en l'anatomia patològica.

Les contínues investigacions en el camp de la biologia molecular estan permetent el descobriment de molècules implicades en l'etiopatogènia de diferents processos patològics. Això justifica que les tècniques de la biologia molecular, la citogenètica i la bioinformàtica suposen una disciplina amb entitat pròpia i alhora una eina fonamental, cada vegada amb més implicació en altres àmbits del laboratori. Per tot això el tècnic ha d'estar preparat per a adaptar-se i aplicar aquestes tècniques que es van imposant en les tasques que cada vegada són més rutinàries en les diferents àrees de treball.

Els avanços tecnològics dels mètodes de diagnòstic requereixen una actualització en la formació dels tècnics que ha sigut incorporada en cadascun dels mòduls, especialment en les tècniques d'immunocitoquímica i immunohistoquímica, així com en el citodiagnòstic.

La tendència del sector ha experimentat en els últims anys un avanç notori en els sistemes d'automatització, amb la incorporació de la robòtica en el camp del processament de mostres citològiques i histològiques, la qual cosa permet obtindre resultats en un menor espai de temps i processar un nombre elevat de mostres.

Si bé el nombre de les necròpsies ha decrescut en els últims temps, el desenvolupament progressiu del sector funerari requereix tècnics que sàpien fer les tècniques d'extracció de teixits, pròtesis, marcapassos i altres dispositius contaminants del cadàver, per la qual cosa l'àmbit professional d'aquest tècnic s'ha vist ampliat.

El desenvolupament i l'aplicació de programari en la gestió dels laboratoris que van des de la petició de la prova fins a l'emissió del resultat i la digitalització d'imatges i documents està permetent el seguiment de tot el procés; per a fer-ho es necessiten tècnics capaços de manejar aquests programes i resoldre les incidències que es presenten a nivell d'usuari.

La necessitat d'impulsar una millora contínua de la qualitat requereix una revisió periòdica dels procediments que garantisca un estret control de la qualitat al llarg de tot el procés que es du a terme en el laboratori i que abasta des de la preparació del pacient fins a l'emissió de l'informe de resultats. Tot això requereix la presència d'un tècnic capaç d'aplicar-hi adequadament protocols de qualitat.

Les millores introduïdes en tots els àmbits laborals, referides a la prevenció de riscos laborals i protecció ambiental, han impulsat la introducció de mesures específiques i unificades en els continguts del títol.