Competència Professional

 

Procediment d'Avaluació i Acreditació de Competències Professionals (PAACP)

 

Tota la informació en la Conselleria:

ACREDITACIÓ DE LES COMPETÈNCIES PROFESSIONALS

 

Resolució de 10 de juliol de 2024, de la Secretaria Autonòmica d'Educació, per la qual es modifica la Resolució de 21 de juliol de 2021, de la Secretaria Autonòmica d'Educació i Formació Professional, per la qual es convoca un procediment obert de manera permanent, per a l'avaluació i acreditació de la totalitat de les unitats de competència professional incloses en l'oferta existent de Formació Professional en la Comunitat Valenciana vinculada al Catàleg nacional de les qualificacions professionals, adquirides a través de l'experiència laboral o de vies no formal de formació.

 

ACREDITACIÓ DE LES COMPETÈNCIES PROFESSIONALS

 

FASES DEL PROCEDIMENT PAACP https://ceice.gva.es/va/web/cualificaciones-profesionales/fases-del-procediment

 


Acreditació de Competències Professionals

Ley Orgánica 3/2022, de 31 de marzo, de ordenación e integración de la Formación Profesional.

Més informació en todofp: https://www.todofp.es/acreditacion-de-competencias.html

TÍTOL VI
Acreditació de competències professionals adquirides per experiència laboral o altres vies no formals o informals

Article 90. Objecte i finalitat.

1. Les competències professionals adquirides per experiència laboral o altres vies no formals o informals podran seridentificades, avaluades i acreditades oficialment pel procediment regulat en aquest títol. L'acreditació que s'obtinga per aquest procediment facilitarà itineraris formatius conduents a una major qualificació.
2. L'acreditació de les competències professionals adquirides per experiència laboral o altres vies no formals o informals, tindrà com a referent el Catàleg Nacional d'Estàndards de Competències Professionals.

Article 91. Interessats en el procediment, altres subjectes i deures de les administracions.
1. El procediment previst en l'article anterior tindrà com a destinatària la població activa amb experiència laboral i sense acreditació, certificat o títol *profesionalizante de totes o part de les seues competències professionals, perquè valide aquestes competències professionals adquirides en l'acompliment laboral, així com aquelles la via d'adquisició de les quals haja sigut l'educació no formal.
2. Es promourà la implicació directa de les empreses o organismes equiparats com a destinatàries del procediment, de manera que la participació de les persones treballadores siga facilitada i gestionada conjuntament entre les administracions, els agents socials i les empreses i organismes.
3. Les administracions públiques deuran:
a) Garantir la difusió del procediment i facilitar a les persones interessades informació i orientació sobre els seus drets, les acreditacions oficials que poden obtindre i els efectes d'aquestes.
b) Proporcionar instruments de suport àgils i senzills que ajuden a establir la metodologia d'avaluació i reconeixement de les competències professionals.
c) Adoptar, conjuntament amb les organitzacions sindicals i empresarials més representatives concernides en cada territori, les mesures adequades per a assegurar l'efectiu accés al procediment considerant les necessitats tant d'empreses o organismes equiparats i sectors professionals i productius, com les de col·lectius amb especials dificultats d'inserció o integració laboral.
d) Garantir a qualsevol persona inscrita en cerca d'ocupació i complint els requisits per a accedir a aquest procediment, la seua participació en el mateix com a element previ a qualsevol formació complementària.
e) Garantir que qualsevol persona ocupada i realitzant qualsevol acció de formació professional participe simultàniament en el procediment, garantint així el manteniment actualitzat i acreditat de les seues competències professionals.
f) Elaborar plans estratègics per a promoure l'acreditació de competències professionals a gran escala entre la seua població activa.
4. Les organitzacions empresarials i sindicals més representatives, així com altres agents implicats hauran de promoure entre persones treballadores i empreses o organismes equiparats el valor afegit d'acreditar les competències de tots els treballadors, així com col·laborar en la seua difusió, seguiment i avaluació.

Article 92. Característiques del procediment.
1. L'acreditació de les competències professionals constitueix un procediment administratiu obert de manera permanent respecte a qualsevol estàndard de competència professional inclòs en el Catàleg Nacional d'Estàndards de Competències Professionals.
2. El procediment d'acreditació de competències professionals a què es refereix l'apartat anterior:
a) Es regirà pels principis de simplicitat, claredat i proximitat als ciutadans, eficàcia en el compliment dels objectius fixats, i eficiència i adequació dels mitjans als fins institucionals.
b) Tindrà com a acreditació mínima un estàndard de competència professional i es prendran com a referents els elements de competència i els seus indicadors de qualitat.
c) Les administracions competents incoaran el procediment que tindrà un termini de resolució de sis mesos des que la sol·licitud tinga entrada en el registre corresponent. El silenci tindrà efectes negatius.
d) Tindrà per objecte la comprovació, per a la seua acreditació si escau, de l'adquisició efectiva i amb el requerit nivell de qualitat, de la competència professional invocada, avaluada en relació a l'estàndard mínim establit per a aquesta competència en el Catàleg Nacional d'Estàndards de Competències Professionals.
e) Facilitarà una proposta d'itinerari formatiu que complete la formació conduent a l'obtenció d'un Certificat o un Títol de Formació Professional.

Article 93. Efectes.
1. El reconeixement dels estàndards de competències professionals avaluats conforme al procediment d'acreditació de competències tindrà caràcter acumulable i donarà lloc, una vegada inscrit en el Registre Estatal d'Acreditacions de Competències Professionals Adquirides per Experiència Laboral o Vies No Formals i Informals, a l'expedició del document acreditatiu corresponent i, en el seu cas, els Certificats o Títols equivalents en el Catàleg d'Oferta de Formació Professional.

2. Així mateix, el procediment sempre facilitarà una proposta d'itinerari formatiu que complete la formació conduent a l'obtenció d'un certificat o un títol.
3. L'acreditació d'un estàndard de competència adquirit per experiència laboral o altres vies no formals o informals tindrà la condició d'acreditació parcial acumulable, a efectes, si escau, d'acreditar i de completar la formació conduent a l'obtenció del corresponent títol o certificat professional.

4. Els estàndards de competències professionals adquirits per aquesta via passaran a sumar-se als adquirits per vies formals de formació professional, i constaran en l'Informe Formatiu-Professional de cada persona que podrà obtindre's en el Registre Estatal de Formació Professional.

Disposició addicional sisena. Certificats de professionalitat.

Els qui estiguen en possessió d'un Certificat de professionalitat regulat a l'empara del que s'estableix en el Reial decret 34/2008, de 18 de gener, tindran acreditats els estàndards de competència professional del nou Catàleg Nacional d'Estàndards de Competències professionals declarats equivalents a les unitats de competència incloses en aquest certificat.

Secció 2a Registre Estatal d'Acreditacions de Competències Professionals Adquirides per Experiència Laboral o Vies No Formals i Informals 

Article 16. Naturalesa.
1. El Registre Estatal d'Acreditacions de Competències Professionals Adquirides per Experiència Laboral o Vies No Formals i Informals és un registre administratiu electrònic dependent del Ministeri d'Educació i Formació Professional, que inclourà les acreditacions personals obtingudes a través del procediment d'acreditació de competències professionals adquirides per experiència laboral o altres vies no formals o informals.
2. Les dades del registre seran objecte de tractament automatitzat amb subjecció a les mesures de seguretat previstes en la normativa sobre protecció de dades de caràcter personal.
3. El Registre Estatal d'Acreditacions de Competències Professionals Adquirides per Experiència Laboral o Vies No Formals i Informals estarà degudament interconnectat amb el Registre Estatal de Formació Professional, de manera que l'Informe Formatiu-Professional de caràcter personal que atorgue aquest últim incorpore les acreditacions obtingudes qualsevol que siga la seua forma d'adquisició.

Article 17. Obligació d'inscripció i dret d'accés.
1. Totes les administracions competents en matèria de formació professional hauran de comunicar o incorporar al registre per a la seua constància en ell, qualsevol acreditació obtinguda mitjançant aquest procediment.
2. La ciutadania tindrà dret a sol·licitar i obtindre del Registre un informe sobre els estàndards de competència acreditats mitjançant aquest procediment, actualitzat a la data de descàrrega.

Article 18. Efecte de les acreditacions obtingudes.
El Registre Estatal d'Acreditacions de Competències Professionals Adquirides per Experiència Laboral o Vies No Formals i Informals estarà interconnectat amb el Registre Estatal de Formació Professional, que incorporarà la totalitat de competències acreditades de la persona.


Tipologia d'ofertes i graus de formació

Article 28. Tipologia d'ofertes.
1. La tipologia de les ofertes del Sistema de Formació Professional està organitzada, de manera seqüencial, en els següents graus:
a) Grau A: Acreditació parcial de competència.
b) Grau B: Certificat de competència.
c) Grau C: Certificat professional.
d) Grau D: Cicle formatiu.
e) Grau E: Curs d'especialització.
2. En cadascun dels Graus existiran ofertes vinculades als nivells 1, 2 i 3 del Catàleg Nacional d'Estàndards de Competències Professionals.

 


Secció 1a Grau A. Acreditació parcial de competència

Article 29. Oferta de Grau A.
1. El Grau A constitueix l'oferta de base del Sistema de Formació Professional, té caràcter parcial i acumulable i condueix a l'obtenció d'una acreditació parcial de competència.
2. L'acreditació parcial de competència podrà incloure un o diversos elements de competència d'un mòdul professional contemplat en el Catàleg Modular de Formació Professional i vinculat al Catàleg Nacional d'Estàndards de Competències Professionals.
3. Quan l'oferta de Grau A estiga referida a un únic element de competència, l'administració competent garantirà l'oferta complementària de la resta d'elements de competència que completen l'estàndard de competència.

Article 30. Estructura, duració i accés.
1. L'estructura i duració de cada oferta formativa de Grau A se establirà tenint en compte la càrrega horària de la formació que corresponguera al resultat o resultats d'aprenentatge del mòdul professional corresponent, segons el currículum aprovat per l'administració competent
2. Atenent criteris de significació en el mercat laboral i en el marc dels resultats d'aprenentatge propis dels mòduls professionals en vigor, les administracions podran proposar i aprovar formacions de Grau A conduents a acreditacions parcials de competències diferents de les previstes amb caràcter general, amb la finalitat d'atendre perfils professionals específics.
3. A l'efecte d'accés a formacions de Grau A, no s'exigeixen requisits acadèmics ni professionals, encara que s'han de posseir les habilitats de comunicació lingüística suficients que permeten l'aprenentatge, així com les competències bàsiques necessàries per a cursar amb aprofitament aquesta formació, en funció del nivell 1, 2 o 3 de l'estàndard de competència professional al qual estiga associat l'o els resultats d'aprenentatge.

Article 31. Acreditació.
1. La superació d'una formació de Grau A suposarà l'obtenció d'una acreditació parcial de competència amb validesa en tot el territori nacional.
2. La consecució de totes les acreditacions parcials de competència corresponents a un estàndard de competència professional implicarà la superació del Grau B de formació i l'obtenció del corresponent certificat de competència professional amb validesa en tot el territori nacional.
3. Aquestes acreditacions seran atorgades per l'administració competent i faran efecte des de la seua inscripció en el Registre Estatal de Formació Professional.


Secció 2a Grau B. Certificat de Competència

Article 32. Oferta de Grau B.
1. El Grau B constitueix l'objecte de l'oferta de caràcter parcial i acumulable del Sistema de Formació Professional referida a un mòdul professional inclòs en el Catàleg Modular de Formació Professional i condueix a l'obtenció d'un Certificat de Competència.
2. El Grau B de formació professional podrà obtindre's bé per superació d'aquesta formació, bé per acumulació de totes les acreditacions parcials de competència de Grau A incloses en aquella formació que completen el corresponent mòdul professional.

Article 33. Estructura, duració i accés
1. L'estructura i duració de cada oferta formativa de Grau B s'establirà tenint en compte la càrrega horària del mòdul professional corresponent, segons el currículum aprovat per l'administració competent.
2. A l'efecte d'accés a formacions de Grau B, no s'exigeixen requisits acadèmics ni professionals, encara que s'han de posseir les habilitats de comunicació lingüística suficients que permeten l'aprenentatge, així com les competències prèvies necessàries per a cursar amb aprofitament aquesta formació, en funció del nivell 1, 2 o 3 de l'estàndard de competència professional al qual estiga associada.

Article 34. Certificació i validesa.
1. La superació d'una formació de Grau B o la disposició de totes les acreditacions parcials de competència corresponents al pertinent mòdul professional donarà dret a l'expedició d'un Certificat de Competència, que haurà de detallar el mòdul professional superat i l'estàndard de competència professional associat a ell i inclòs en el Catàleg Nacional d'Estàndards de Competències Professionals i la seua correspondència amb el Marc Espanyol de Qualificacions.
2. Els certificats de competència seran atorgats per l'administració competent i inscrits en el Registre Estatal de Formació Professional i tindran validesa en tot el territori nacional.


Secció 3a Grau C. Certificat Professional

Article 35. Oferta de Grau C.
1. El Grau C constitueix l'oferta, parcial i acumulable del Sistema de Formació Professional, de diversos mòduls professionals del Catàleg Modular de Formació Professional per raó de la seua significació en el mercat laboral i condueix a l'obtenció d'un Certificat Professional.
2. El Grau C de formació professional podrà obtindre's bé per superació d'aquesta formació, bé per acumulació de Certificats de Competència de Grau B que completen la totalitat dels mòduls professionals inclosos en aquella.
3. Les ofertes de Grau C hauran de tindre per objecte mòduls professionals inclosos prèviament en el Catàleg Modular de Formació Professional i associats al Catàleg d'Estàndards de Competències Professionals.

Article 36. Formacions de certificació professional.
1. Reglamentàriament es determinaran les formacions de Grau C conduents a un Certificat Professional, atenent criteris de significació en el mercat laboral i quedaran incloses en el Catàleg Nacional d'Ofertes de Formació Professional.
2. Amb la finalitat de flexibilitzar l'oferta de formació professional, les administracions competents podran proposar cursos de Grau C diferents als previstos en el Catàleg Nacional d'Ofertes de Formació Professional per a atendre perfils professionals específics del seu territori, sempre en el marc dels mòduls professionals vigents recollits en el Catàleg Modular de Formació Professional. Els cursos així dissenyats tindran validesa exclusivament en l'àmbit territorial de la corresponent administració responsable i només podran donar lloc a un Certificat Professional una vegada incorporats, després de la seua comunicació i aprovació, al Catàleg Nacional d'Ofertes de Formació Professional.

Article 37. Estructura, duració i accés.
1. L'estructura i duració de cada oferta formativa de Grau C seran les que resulten del currículum aprovat per l'administració competent, tenint en compte el disseny dels mòduls professionals integrats en cada oferta i la càrrega horària definida en el Catàleg Modular de Formació Professional.
2. El disseny d'un curs de Grau C haurà d'incloure la realització d'un període de formació en empresa o organisme equiparat, d'acord amb el que s'estableix en el Títol III de la present llei. Podran quedar exempts d'aquest període en empresa els qui acrediten una experiència laboral que es corresponga amb la formació cursada. Reglamentàriament es regularà aquesta fase i l'esmentada exempció.
3. A l'efecte d'accés a formacions de Grau C, hauran de complir-se algun dels següents requisits, en funció del nivell 1, 2 o 3 dels estàndards de competència professional als quals estiga associada:
a) Per al Grau C de nivell 1 no s'exigeixen requisits acadèmics ni professionals, encara que s'han de posseir les habilitats de comunicació lingüística suficients que permeten l'aprenentatge. En el cas de requerir competències bàsiques prèvies, l'oferta podrà incorporar complements de formació a tal fi.
b) Per al Grau C de nivell 2 es requereix el Graduat en Educació Secundària Obligatòria, un Certificat Professional de nivell 2, un Certificat de Competència inclòs en l'oferta a realitzar, o un Certificat Professional de nivell 1 de la mateixa família professional.
c) Per al Grau C de nivell 3 es requereix el títol de Tècnic, de Batxiller o equivalent a l'efecte d'accés, un Certificat Professional de nivell 3, un Certificat de Competència inclòs en l'oferta a realitzar, o un Certificat Professional de nivell 2 de la mateixa família professional.
4. Les administracions competents realitzaran proves d'accés individuals per a aquelles persones que no reunisquen els requisits de l'apartat anterior, i que permeten comprovar que es disposa de les competències bàsiques necessàries per a l'aprofitament de la formació.

Article 38. Titulació i validesa.
1. La superació d'una formació de Grau C o la disposició dels Certificats de Competència de Grau B que incloguen tots els mòduls professionals recollits en aquesta formació donarà dret a l'expedició d'un Certificat Professional, en el qual haurà de detallar-se els mòduls professionals superats i els estàndards de competència corresponents segons el Catàleg Nacional d'Estàndards de Competències Professionals.
2. Els Certificats Professionals seran atorgats per l'administració competent, inscrits en el Registre Estatal de Formació Professional i tindran caràcter oficial i validesa en tot el territori nacional.
3. Les credencials expedides per les administracions competents per la superació d'ofertes de formació de Grau C no incloses en el Catàleg Nacional d'Ofertes de Formació Professional, tindran validesa autonòmica. En aquest cas, podran emetre's i incorporar-se al Registre Estatal de Formació Professional els Certificats de Competència de Grau B inclosos en aquests cursos de Grau C.

 

RESOLUCIÓ d’11 de desembre de 2023, de la directora general de Formació Professional, per la qual s’actualitzen les seus i les comissions d’avaluació que han de dur a terme el procediment obert de manera permanent, per a l’avaluació i acreditació de la totalitat de les unitats de competència professional incloses en l’oferta existent de Formació Professional a la Comunitat Valenciana, vinculada al Catàleg nacional de les qualificacions professionals, que hagen sigut adquirides a través de l’experiència laboral o de vies no formals de formació, convocat per la Resolució de 21 de juliol de 2021, de la Secretaria Autonòmica d’Educació i Formació Professional. [2023/12751]

Instituto Nacional de las Cualificaciones

El Instituto Nacional de las Cualificaciones, INCUAL, creado por Real Decreto 375/1999, de 5 de marzo, actuará como instrumento técnico, dotado de capacidad e independencia de criterios, para apoyar al Consejo General de Formación Profesional en, entre otros, la realización de los siguientes objetivos:

  1. Observación de las cualificaciones y su evolución.
  2. Determinación de las cualificaciones.
INCUAL
Red de alerta

Evolución y transformación de perfiles profesionales en sectores considerados estratégicos para un desarrollo social, económico y medioambiental sostenible, y por su repercusión en el empleo o la competitividad (Orden PCI/18/2020, de 10 de enero)

Glosario
Glosario con descripción de términos utilizados en las cualificaciones.
Catálogo Nacional Cualificaciones Profesionales FP
Catálogo Nacional de Cualificaciones Profesionales.

Listado de todas las cualificaciones vigentes, por familia profesional y nivel.

es_cofinanciado_por_la_union_europea_pos

Avís de privacitat: Ús de cookies pròpies per a anàlisis de visites

Este lloc web utilitza cookies pròpies amb l'únic propòsit d'analitzar el trànsit i millorar l'experiència de l'usuari. Les cookies són xicotets arxius de text que s'emmagatzemen en el teu dispositiu quan visites el nostre lloc. No compartim esta informació amb tercers ni la utilitzem per a fins publicitaris.

Veure política de cookies