KRunner. Un petit tresor

KRunner és un d’eixos petits tresors que et fa adorar una distribució GNU/Linux. És una ferramenta per buscar i llançar arxius i aplicacions. També pot ser usat per operacions més genèriques com una calculadora o un convertidor d’unitats. El KRunner és una minilínia d’ordres versàtil. El podeu usar per a iniciar aplicacions, obrir pàgines web, accedir a les adreces d’interés, buscar a través de les dades de l’escriptori, calcular equacions curtes, i molt més.

KRunner.pngPrement Alt+Espai o Alt+F2 s’obrirà el diàleg del KRunner. Podeu escriure un sol caràcter i el KRunner començarà a trobar coincidències. És increïble la quantitat de coses que pot arribar a fer el Krunner.
Utilitzeu el botó per obrir el mòdul KRunner a Arranjament del sistema i configurar on i què cercar al KRunner.
A continuació veurem alguns exemples d’ús del Krunner.

Iniciar o parar aplicacions.

Podeu llançar els programes simplement escrivint el nom de l’aplicació que voleu executar. Cal escriure com a mínim tres caràcters per iniciar la cerca de coincidències. Aquestes coincidències trobaran les aplicacions en el menú d’aplicacions.

Comenceu a escriure “libre” per torbar totes les aplicacions de la suite LibreOffice

També podeu utilitzar KRunner per matar les aplicacions. Escriviu la paraula clau mata seguida d’un nom de procés i KRunner oferirà opcions per tancar l’aplicació o per forçar la seua sortida.

Executar ordres de terminal

A més de les aplicacions llistades en el menú d’aplicacions, KRunner també es pot utilitzar per executar ordres de terminal.

Exemples:

Entrada Sortida
xkill mostra un punter del ratolí especial que tanca l’aplicació a la qual es clique
cp ~/Imatges/Screenshot.png ~/Imatges/ratoli.png Crea una còpia de la imatge Screenshot.png anomenada ratoli.png
vlc video.mp4 reprodueix video.mp4 amb el reproductor VLC

Navegar per llocs web

Podeu simplement començar a escriure l’URL d’un lloc web per obrir-lo en el navegador predeterminat. Fins i tot podeu escriure el nom d’una adreça d’interés de Firefox i KRunner l’obrirà. Si ja heu visitat el lloc web, KRunner també pot obtenir els resultats des de l’historial del navegador.

Obrir fitxers, carpetes i dispositius

KRunner també pot obrir fitxers i directoris a la vostra màquina local. Si no coneixeu el camí cap a un fitxer, poseu el nom del fitxer. Si aquest és un document obert recentment, KRunner el llistarà. També obrirà les carpetes que heu fet adreces d’interés en Dolphin (a la barra lateral Llocs) si escriviu el seu nom. El que és més, si voleu accedir als dispositius del sistema (muntats i desmuntats), també ho podeu fer.

Calculadora

KRunner té una calculadora molt versàtil que es pot cridar per iniciar o finalitzar un càlcul amb un signe =. A més de l’aritmètica bàsica, podeu cridar funcions científiques com sqrt(), sin(), log(), etc. Aquí hi ha una llista de les funcions suportades. Recordeu que les funcions trigonomètriques com sin(), cos(), etc. esperen l’angle en radians. KRunner entén pi en les expressions.

Data i hora

Podeu obtenir la data actual o l’hora, simplement introduint les paraules clau data o hora. Seleccionar el resultat el copiarà al porta-retalls per poder-lo enganxar en un altre lloc. El format de la data i l’hora respecta la configuració del sistema. Fins i tot podeu obtenir la data i hora en un altre lloc, especificant la zona horària o la ciutat llistades a la base de dades TZ.

Exemples:

Entrada Sortida
data La data d’avui és…
hora oslo L’hora actual a Europe/Oslo és…

Més informació del KRunner