Necessites ajuda? Ací tens les preguntes més freqüents que et poden permetre resoldre la majoria de dubtes relacionats amb el procés de la consulta.

Preguntes agrupades per temàtiques després de fer les reunions informatives amb els representants dels membres de la comunitat educativa.

Ara què cal tindre en compte


Nombre de germans/es de l’alumne/a matriculats en el mateix centre.

Cal especificar el nombre de germans que té matriculat o matriculats actualment al mateix centre, o al centre o centres adscrits.

Per exemple, si és fill únic, doncs 0; si té un germà/na, doncs 1; etc…

L’adscripció entre centres es pot consultar en la Guia de centres docents.




Domicili de l’alumne.

Domicili laboral i domicili familiar es consideren de la mateixa manera.




Què se considera àrea d’influència i limítrof?

Amb caràcter general, l’àrea d’influència s’establix seguint el principi de districte únic de localitat, de manera que abasta tot el terme d’un municipi.

Si el domicili familiar o laboral està dins de la mateixa localitat del centre educatiu es considera àrea d’influència; i si està en una localitat colindant se considera àrea limítrof.

Més informació relativa a àrees d’influència: https://ceice.gva.es/va/web/admision-alumnado/areas-de-influencia.




Alumne/a amb discapacitat.

La discapacitat que es barema en el cas de la consulta de llengua base és únicament la de l’alumne/a que participa.



Generals


Es pot participar des d’un telèfon mòbil o tauleta digital?

Sí, és possible accedir a la Secretaria digital des d’un telèfon mòbil o una tauleta digital. Ara bé, depenent de les característiques del teu dispositiu, pot ser que necessites posar el dispositiu en horitzontal per a poder visualitzar correctament totes les opcions de la pantalla.




Per què?

La llei de llibertat educativa preveu que totes les famílies tenen dret a triar la llengua base de l’ensenyança.




Quan es realitzarà?

De les 9:00 h del 25 de febrer a les 14:00 h del 4 de març.




Quins nivells poden participar en la consulta? Poden participar en la consulta d’elecció de llengua base tots els representatns legals o progenitors d’alumnes que cursen:

  • 1r Cicle Educació Infantil: alumnat de 2 anys d’escoles infantils i col·legis d’Educació Infantil i Primària de titularitat pública, sempre que no tinga necessitat de participar en un nou procediment d’admissió i puga continuar escolaritzat en el mateix centre.
  • 2n Cicle Educació Infantil: alumnat de centres públics i privats concertats 3, 4 i 5 anys.
  • Educació Primària: alumnat de centres públics i privats concertats 1r, 2n, 3r, 4t, 5t i 6t.
  • ESO: alumnat de centres públics i privats concertats 1r, 2n i 3r.

Els alumnes de 4t ESO no han de participar en la consulta.




És un vot per progenitor o per alumne o alumna? Què passa amb les famílies amb diversos fills o filles?

Cada vot és per a un fill o filla i és suficient que vote un únic progenitor.




Poden votar els dos progenitors o representants legals?

Tècnicament és possible, en cas d’expressar preferència per la mateixa llengua base es tindrà en compte com una única sol·licitud, però en cas d’existir discrepància en la llengua triada, cap sol·licitud tindrà efectes.




Què passa amb els progenitors separats, divorciats o que no conviuen?

En cas de pares separats, si voten els dos i indiquen una mateixa llengua base, es considera com un únic vot vàlid per a eixe fill/a. Si voten llengües diferents, es considera que hi ha una discrepància o falta d’acord entre ells i el vot no es té en compte fins que el jutge decidisca quin progenitor pot votar.




Quines garanties té la votació?
  • Abans: cens provisional i definitiu de progenitors amb dret a vot.
  • Durant la consulta: es garantix la llibertat de triar l’una o l’altra llengua a través del procediment telemàtic.
  • Després: es genera un justificant a cada persona participant i queda registrat el vot en el sistema.
  • Publicació dels resultats (amb les dades anonimitzades).



Què passa amb les famílies que no participen?

El centre adscriurà d’ofici l’alumne o alumna a l’una o l’altra llengua base ponderant com a criteris les possibilitats organitzatives del centre, les preferències dels representants legals de l’alumnat, i en cas de desacord entre ells, la continuïtat en la mateixa llengua base.
Considerem la mateixa llengua base aquella utilitzada fins al moment per l’alumne/a en el centre.




Com s’informa les famílies? Després de la publicació de l’Orde en el DOGV, el centre ha de facilitar a cada alumne dos documents:

  • Una còpia de l’annex de l’orde en format bilingüe, amb la informació bàsica i dates sobre la consulta.
  • La fitxa individual de l’alumne que conté les dades per a poder votar i la informació dels progenitors que figura en el cens.

Els centres, complementàriament, també poden informar a través de les seues plataformes telemàtiques, i tenen l’obligació de publicitar l’Orde en el tauler d’anuncis i web.
D’altra banda, els centres han de facilitar el dret a la participació i adoptar les mesures oportunes per a garantir el dret de les famílies a triar la preferència de llengua base de manera lliure i respectuosa amb les decisions individuals.




Una vegada triada una llengua base en la consulta, es pot canviar en els cursos escolars següents?

Una vegada triada la llengua base es garantix la continuïtat en esta per a l’alumnat. No obstant, la família té la possibilitat de sol·licitar canviar de llengua base quan participa en el procediment d’admissió.




Té incidència la consulta en el banc de llibres? Cap. La continuïtat del banc de llibres queda garantida.
En primer i segon de Primària, la reposició és del 100 % dels llibres. Per tant, no planteja cap problema.
A partir de tercer de Primària, no pot haver més d’un 20 % de diferència de temps entre les dos llengües oficials. Per tant, amb independència de quina siga la llengua base en cada grup:

  • En les àrees lingüístiques cada llibre estarà en la seua llengua (valencià, castellà i anglés).
  • S’ha de vehicular, com a mínim, una altra assignatura en anglés per a arribar al 15 % del temps.
  • Quant a la resta d’assignatures, el centre pot fixar la llengua vehicular d’algunes per a tots els grups, amb independència de la llengua base (per exemple, en Primària, Matemàtiques en castellà i Coneixement del Medi en valencià), de manera que únicament seria necessari desdoblar els llibres en valencià o castellà de la resta d’assignatures (Música, Educació Física), en l’hipotètic cas que canviara la llengua base d’un any al següent.



Si l’alumne repetix o canvia de centre se li garantix la continuïtat en la mateixa llengua base?

L’Orde preveu que en cas de repetició de curs d’un alumne, este puga adscriure’s a la llengua base que haja triat la seua família, segons els mateixos criteris que la resta d’alumnat. En cas de canvi de centre, la continuïtat dependrà del fet que el centre de destí oferisca vacants en la mateixa llengua base. No obstant, en segon cicle d’Educació Infantil, la Llei de llibertat educativa garantix que si l’alumnat no tinguera possibilitat de continuïtat en la mateixa llengua base, se li realitzarà una adequació lingüística individual.




Com afecta la consulta a l’alumnat amb necessitats educatives especials?

L’alumnat amb necessitats educatives especials escolaritzat en centres d’educació especial o unitats específiques en centres ordinaris té garantit per la Llei de llibertat educativa aprendre en valencià o castellà, segons quina siga la seua llengua habitual o la que trie la seua família. L’altra llengua oficial i l’anglés s’introduiran progressivament i només en funció de les possibilitats de l’alumne o alumna. Este és el motiu pel qual estes famílies no participen en la consulta.




Els centres educatius poden fer campanya a favor d’una o altra llengua?

L’Orde establix la informació objectiva que s’ha de facilitar a cada família (annex de l’Orde i fitxa de l’alumne) i l’obligació d’adoptar les mesures oportunes per a garantir el dret de les famílies a triar la preferència de llengua base de manera lliure i respectuosa amb les decisions individuals.




La consulta a les famílies es realitzarà cada any?

No. Atés que la implantació de la Llei de llibertat educativa suposa passar d’un programa únic per centre a la possibilitat que conviuen les dos llengües base, la consulta es realitza per a poder desdoblar l’alumnat i adscriure’l a valencià o castellà segons la preferència de les famílies. Una vegada feta esta adscripció inicial per al curs 2025-2026, la llengua base tindrà continuïtat en els cursos acadèmics posteriors.




Si un fill està en quart de Primària i el pròxim curs en quint, sobre quin curs es vota?

Les famílies de quart de Primària voten la llengua que tindran els seus fills el pròxim curs en quint. La idea de la consulta és desdoblar els alumnes actuals segons la llengua base triada per la família.




I per als alumnes que estan actualment en sext de Primària?

Els alumnes que actualment estan en sext estaran votant la llengua que tindran en 1r d’ESO. De fet, el resultat de la consulta servirà per a determinar en l’institut que els correspon per adscripció, quants grups es constituiran amb llengua base valencià i quants amb llengua base castellà en 1r d’ESO.



Percentatge de vot


En les zones de predomini lingüístic castellà cal participar en la consulta de la llengua base?

Sí.




En un centre de zona castellanoparlant, amb una majoria de famílies que no participen en la consulta, com s’ha de procedir?

En esta zona per defecte es configura la llengua base en castellà.

Cal assenyalar que segons l’exposat en l’article 8 de la Llei 1/2024, quan en les zones castellanoparlants existisca una demanda d’alumnat suficient per a constituir una unitat, l’administració educativa adoptarà les mesures oportunes per a satisfer esta demanda.




I en cas que les famílies trien en zona castellanoparlant com a llengua base el valencià, quina proporció de llengües cooficials s’aplicarà en les matèries del currículum?

S’aplicaran els mateixos percentatges que apareixen en l’annex II de la Llei 1/2024 per a la zona de predomini lingüístic valencià.




El percentatge de vot és del cens total o del total de participants?

En zona de predomini lingüístic valencià, la configuració de les unitats per llengua base es fa sobre el total de vots vàlids de cada nivell educatiu.
Per exemple, si en un nivell hi ha 48 alumnes matriculats i participen en la consulta 5 (suposant que tots els vots són vàlids), es calcula sobre els 5.




El percentatge de famílies que hagen votat és sobre els que han votat o sobre el cens total. És a dir, si només vota una família, esta marcaria totes les línies del nivell?

Sí.




Hi ha un percentatge mínim de participació per nivell?

No, no n’hi ha.




En els centres d’una sola línia, s’entén que siga quina siga l’elecció de les famílies, s’inscriurà tot l’alumnat en el grup de la llengua base que trie la majoria?

Sí.




Un centre exposa que si tenen una única aula de 4 anys amb 24 alumnes i ixen les dos llengües base, es desdoblarà eixe grup i s’obtindrà una classe amb llengua base valencià i una altra amb llengua base castellà? Es facilitarà professorat per a això?

No.




Centre d’una línia. Pot tindre cada nivell educatiu una llengua base distinta? És a dir, INF3 CAS, INF4 VAL, INF5 VAL, 1PRI CAS, 2PRI CAS, 3PRI VAL, 4PRI CAS etc. O el resultat serà per etapa Infantil/Primària? Per cicle o global de centre educatiu?

El resultat és per nivell educatiu.




Si ixen dos grups de la mateixa llengua base, tal com estaven fins a eixe moment, es poden mantindre els grups tal com estan configurats ara o s’han d’adscriure de nou els i les alumnes segons la puntuació obtinguda?

En este cas es poden organitzar els grups com estaven.




Pot donar-se un percentatge major al 20 % de diferència entre la llengua base triada i l’altra llengua cooficial?

El percentatge del temps lectiu vehiculat en les dos llengües cooficials, a partir de 3r de Primària, haurà de tindre una diferència que no sobrepasse el 20 % del temps lectiu.



Centres incomplets i CRA (centres rurals agrupats)


En centres catalogats d’incomplets, com es configura la llengua base si hi ha alumnes de nivells diferents en un mateix grup?

En els centres incomplets es tindrà en compte el resultat de tots els nivells objecte de l’agrupació (article 14 Orde 2/2025).




En els CRA, es tindrà en compte el resultat per aulari (cada poble tindrà la llengua base triada per la majoria) o per unitats: si en una aula tinc 1r, 2n i 3r, la llengua base és la majoria del grup o es tenen en compte els nivells.

En els CRA els resultats seran per aulari, es tindran en compte els vots de tots els nivells educatius.



Alumnat d’acollida. Protecció de menors


Com registrem el parentiu de les famílies acollidores? Com a tutors o com a representants legals? Han de demanar autorització a la Generalitat per a poder votar?

Podrà votar qui tinga la pàtria potestat del menor.
L’aplicació permetrà votar a qui complisca una doble condició que es pot observar en la fitxa de l’alumne:
Columna parentiu: ha de tindre marcat un dels camps següents: pare, mare o representant legal.
Columna tutor: ha de tindre marcat SÍ.
Les famílies acollidores han d’aparéixer com a “representants legals” en la columna parentiu, i si tenen la pàtria potestat hauran de tindre marcat SÍ en la columna tutor.
En cas de ser la direcció del centre qui tinga delegada per la Generalitat l’exercici de la pàtria potestat, haurà de constar com a representant legal en la columna de parentiu i a més, tindre marcat el SÍ en la columna de tutor.



Etapes que participen en la consulta


Es farà la consulta a les famílies d’Infantil, Primària i Secundària, però què passa amb els cicles formatius d’FP?

En FP, EPA i en ensenyances de règim especial no està regulat. Estes ensenyances no participen en la consulta.




L’alumnat de primer cicle de 0-1 any i que després continuen en el centre, participa en la consulta?

No. Només participen els alumnes del 3r curs de primer cicle d’Educació Infantil (2 anys), si tenen continuïtat en el mateix centre en el nivell de 3 anys sense necessitat de participar en el procediment d’admissió.




Què passa amb l’alumnat que ara no està matriculat en l’aula de 2 anys?

Que triarà la llengua base quan participe en el procediment d’admissió en 3 anys d’Educació Infantil.




Si en el centre tenen una línia de 2 anys i dos de 3 anys, ¿la votació de les famílies de 2 anys determinarà les dos línies per al pròxim curs o determinarà només una línia i en el procés de matrícula per al pròxim curs es determinarà la llengua base de l’altra?

Determina les dos línies.




Com es gestionaran els centres concertats d’una línia a on els resultats siguen prou iguals en l’elecció de la llengua base? 60% i 40%, per exemple. Hi ha previstos possibles desdoblaments i finançament per a cobrir estes necessitats? I què passarà si no hi ha espais per a fer eixos desdoblaments?

No, el grup el constituirà la majoria.



Alumnat NEE


L’alumnat de UECO apareixerà en el cens?

Sí, constarà en el cens però no ha de participar en la consulta.
En l’article 3.3 de la Orde 2/2025 es determina que l’alumnat escolaritzat en estes unitats no haurà de participar en la consulta. Els representants legals d’este alumnat comunicaran al centre docent de manera individual la llengua base d’elecció.




L’alumnat de necessitats educatives especials matriculat en el centre ordinari pot participar en la consulta?

Sí que pot participar-hi. No obstant, quan l’alumnat que presente necessitats educatives especials es trobe escolaritzat en centres ordinaris i requerisca suport amb personal especialitzat durant més de la meitat de la jornada escolar setmanal, participarà en els processos d’ensenyament aprenentatge en aquella llengua de la que dispose d’un major domini, d’acord amb l’elecció dels seus representants legals (article 15.2 Llei 1/2024).



Alumnat que està un any més en el mateix curs


Què passarà amb els/ les alumnes repetidors?

Tindran dret a ser adscrits a la llengua base que els corresponga (art. 15.3 de l’Orde 2/2025).




En un centre d’una línia, si un alumne/a no promociona i el curs següent té una altra llengua base, com podem garantir l’elecció de la família?

Elaborant una adequació lingüística individual per a l’alumne/a.



Pares que no conviuen


En els casos de famílies de pares separats a on els dos ostenten la pàtria potestat o de famílies amb ordes d’allunyament, i un dels dos no ha de conéixer les dades de l’altre. Com s’ha d’entregar la fitxa de l’alumne?

A cada un se li donarà la fitxa amb les seues dades, anonimitzant els de l’altre progenitor/a.



Procediment de la consulta


En la consulta només es tria llengua base o també model 1 i model 2?

Només es tria la llengua base.




Es considera centre únic l’institut de referència? Els punts de germà si un està en l’institut adscrit al centre i l’altre en l’escola, compten?

Sí.




Es pot votar des d’un dispositiu mòbil?

Sí, es pot votar des de qualsevol dispositiu mòbil amb connexió a Internet




El domicili laboral és igual que el domicili familiar?

Sí.




Les famílies amb més d’un fill/a han de votar per a cada un de manera separada?

Sí.




En el canvi a l’etapa de secundària es torna a votar?

No serà necessari.




La clau d’accés fins quin dia es pot sol·licitar?

La clau d’accés ja es pot sol·licitar, abans que s’inicie la consulta.




La clau d’accés a la Secretària Digital és obligatòria per a tots per a poder accedir o només per als que tenen passaport i no una altra manera d’identificació?

La clau d’accés és obligatòria per a tots els que no tinguen certificat digital.




Per a les persones amb passaport, quin és el procés per a generar la contrasenya?

S’haurà d’acudir al centre per a generar la clau d’accés.
Consulteu la pàgina web: consulta.gva.es




Com podran canviar els alumnes de llengua base d’un curs a un altre i què passarà amb l’alumnat nouvingut?

Es pot canviar de llengua base participant en el procediment d’admissió. Respecte als alumnes nouvinguts, podran triar les vacants que queden disponibles en el centre o en la localitat d’acord amb la llengua base de la seua elecció.




Com es comprova la falsedat de les dades? Quan i qui?

La secretaria del centre podrà sol·licitar la documentació que considere necessària en el cas d’haver de comprovar la posició de l’alumne en la llista o s’haja presentat alguna reclamació per part d’alguna persona interessada.
La declaració responsable firmada per la família és fonamental en este punt.



Programa de llengües vehiculars i percentatges


Qui tria l’aplicació dels models de màxim o mínim d’anglés?

El centre haurà de presentar per a autorització el programa de llengües vehiculars per al curs 2025-2026. Podrà fer llavors la seua proposta que haurà de respectar els percentatges establits en la Llei 1/2024 i comptar amb els recursos humans necessaris.




En quin moment s’ha de tindre aprovat pel consell escolar el nou programa de llengües vehiculars?

Per al curs 2025-2026.




Si una família vota una llengua i després en el procés d’admissió vol canviar, ho pot fer?

Sí.




Pregunta sobre la Llei 1/2024. En la tercera de les disposicions addicionals de la llei, es parla dels programes experimentals. Diu que la conselleria competent en matèria d’educació podrà autoritzar programes experimentals, en els quals s’impartirà l’anglés en una proporció de temps lectiu superior a l’establida per a cada etapa educativa en esta llei. Es pot augmentar el percentatge d’anglés i fer un 33% en cada una de les llengües?

Sí, es podrà incrementar el percentatge d’anglés sempre que el centre compte amb la corresponent autorització per part de la Direcció General.




En la taula resum dels percentatges de la presència de cada llengua, s’indica que en 1r i 2n de primària la llengua cooficial no triada com a base tindrà un 25%, igual que en infantil, però la llei diferencia i indica que com a mínim un 25%. I aixòno és el mateix. ¿S’ha de complir el mínim del 25% i la no diferència entre les dos del 20%? ¿És correcte o ha de ser un 25% com en infantil?

Un mínim del 25%




Les assignatures a impartir en la llengua base, les tria el centre o són imposades des de conselleria?

Les tria el centre, però cal seleccionar les matèries que permeten arribar al percentatge que s’establix en l’annex II de la Llei 1/2024, en este cas les matèries de matemàtiques o coneixement del medi natural, social i cultural.




Si la llengua base és valencià, podríem impartir coneixement del medi en valencià i les matemàtiques en castellà?

Sí.




Els centres poden triar les assignatures que poden impartir en valencià si la llengua base és en valencià? Poden triar matemàtiques per a impartir en castellà, a més de l’assignatura de llengua castellana?

Sí.




Centre en zona de predomini lingüístic castellanoparlant, sembla bastant probable que es triarà el castellà, ja que triar-ho tot en valencià seria molt difícil, però esta elecció donarà oportunitat d’almenys triar una assignatura o dos més en valencià?

No, la llei no ho contempla.




En la Llei 1/2024 diu en l’article 11.3 que durant tota l’etapa, l’àrea de matemàtiques o coneixement del medi natural, social i cultural es cursarà en la llengua base, però en l’annex II no apareix igual. Què preval l’article 11.3 o l’annex II. Serà preceptiu en llengua base només matemàtiques o podrà ser matemàtiques o coneixement del medi?

Preval l’article 11.3. Podrà ser matemàtiques o coneixement del medi




En zona de predomini castellanoparlant, si es crea línia en valencià quins percentatges tindran?

Els mateixos que en la zona de predomini lingüístic valencià.




Què passa amb el PDC i el PAC? Quina llengua base s’utilitza en estos?

La llengua base serà la de la majoria dels alumnes que conformen el PDC o el PAC. El centre podrà organitzar els àmbits comuns de manera que es tinga en compte la llengua base triada.




Quins percentatges s’apliquen en Batxillerat?

No hi ha percentatges, dependrà de la demanda en el procediment d’admissió.
En segon de Batxillerat continuaran un curs més com estan.



Avís de privacitat: Ús de cookies pròpies per a anàlisis de visites

Este lloc web utilitza cookies pròpies amb l'únic propòsit d'analitzar el trànsit i millorar l'experiència de l'usuari. Les cookies són xicotets arxius de text que s'emmagatzemen en el teu dispositiu quan visites el nostre lloc. No compartim esta informació amb tercers ni la utilitzem per a fins publicitaris.

Veure política de cookies