CACAO I DERIVATS
El cacau s’extrau de la planta o arbre del cacau, el nom científic del qual és, Theobroma Cacao L. (Theobroma en grec significa “aliment dels Deus”)
Segons la mitologia Maia, el Deu kukulkan va regalar el cacau als Maies després de la creació de la humanitat, els qui la consumien com una beguda revitalizant que combatia la fatiga, efecte que pot atribuir-se al seu contingut de teobromina

El Cacao s’utilitza en gran varietat de derivats, pero recorda que per poder anomenar-lo XOXOLATA, ha de contindre com a mínim un 38% de cacao, de cual :
- mínim 14% será materia seca total de cacao
- mínim 18% serà mantega de cacao
En la següent taula pots consultar el tipus de xocolates i els requisits bàsics, que poden comercialitzar-se a Espanya baix la denominació de “xocolata …”
| Tipo de Chocolate | Definición | Mínimo de cacao (%) | Otros requisitos |
|---|---|---|---|
| Chocolate | Mezcla de pasta de cacao, manteca de cacao y azúcar. | 35% (mínimo 18% de manteca de cacao y 14% de cacao seco desgrasado) | – |
| Chocolate con leche | Contiene pasta de cacao, manteca de cacao, azúcar y leche o productos lácteos. | 25% (mínimo 14% de leche) | – |
| Chocolate blanco | Elaborado con manteca de cacao, azúcar y leche o productos lácteos. | 0% (pero mínimo 20% de manteca de cacao y 14% de leche) | No contiene pasta de cacao. |
| Chocolate familiar | Similar al chocolate, pero con menor contenido de cacao. | 20% | – |
| Chocolate familiar con leche | Similar al chocolate con leche, pero con menor contenido de cacao. | 20% (mínimo 12% de leche) | – |
| Chocolate de cobertura | Mayor contenido de manteca de cacao, lo que facilita su uso en repostería. | 31% (mínimo 16% de cacao seco desgrasado) | – |
| Chocolate a la taza | Contiene almidón, lo que permite espesar la bebida. | 35% | Máximo 8% de harina o almidón. |
| Chocolate a la taza con leche | Versión con leche en polvo o condensada. | 25% | Máximo 14% de harina o almidón. |
| Chocolate relleno | Chocolate con relleno en su interior. | 25% (en la parte exterior) | El relleno no se considera chocolate. |
| Chocolate con… (frutos secos, cereales, etc.) | Contiene trozos de otros ingredientes sólidos. | 25% | La denominación debe indicar el ingrediente añadido. |
