CACAO I DERIVATS

MATÈRIES PRIMERES
30 de març de 2025

El cacau s’extrau de la planta o arbre del cacau, el nom científic del qual és, Theobroma Cacao L. (Theobroma en grec significa “aliment dels Deus”)

Segons la mitologia Maia, el Deu kukulkan va regalar el cacau als Maies després de la creació de la humanitat, els qui la consumien com una beguda revitalizant que combatia la fatiga, efecte que pot atribuir-se al seu contingut de teobromina

El Cacao s’utilitza en gran varietat de derivats, pero recorda que per poder anomenar-lo XOXOLATA, ha de contindre com a mínim un 38% de cacao, de cual :

  • mínim 14% será materia seca total de cacao
  • mínim 18% serà mantega de cacao

En la següent taula pots consultar el tipus de xocolates i els requisits bàsics, que poden comercialitzar-se a Espanya baix la denominació de “xocolata …”

Tipo de ChocolateDefiniciónMínimo de cacao (%)Otros requisitos
ChocolateMezcla de pasta de cacao, manteca de cacao y azúcar.35% (mínimo 18% de manteca de cacao y 14% de cacao seco desgrasado)
Chocolate con lecheContiene pasta de cacao, manteca de cacao, azúcar y leche o productos lácteos.25% (mínimo 14% de leche)
Chocolate blancoElaborado con manteca de cacao, azúcar y leche o productos lácteos.0% (pero mínimo 20% de manteca de cacao y 14% de leche)No contiene pasta de cacao.
Chocolate familiarSimilar al chocolate, pero con menor contenido de cacao.20%
Chocolate familiar con lecheSimilar al chocolate con leche, pero con menor contenido de cacao.20% (mínimo 12% de leche)
Chocolate de coberturaMayor contenido de manteca de cacao, lo que facilita su uso en repostería.31% (mínimo 16% de cacao seco desgrasado)
Chocolate a la tazaContiene almidón, lo que permite espesar la bebida.35%Máximo 8% de harina o almidón.
Chocolate a la taza con lecheVersión con leche en polvo o condensada.25%Máximo 14% de harina o almidón.
Chocolate rellenoChocolate con relleno en su interior.25% (en la parte exterior)El relleno no se considera chocolate.
Chocolate con… (frutos secos, cereales, etc.)Contiene trozos de otros ingredientes sólidos.25%La denominación debe indicar el ingrediente añadido.
Informació extreta del RD 1055/2003

Avís de privacitat

Este lloc web utilitza només cookies tècniques necessàries per al seu funcionament. No s’emmagatzemen dades amb finalitats publicitàries ni es comparteixen amb tercers. S’utilitza analítica interna sense cookies, i només es recull la IP amb finalitats de seguretat.

Veure política de cookies