ACRILAMIDA
Qué és?
L’acrilamida és un compost químic que es forma de manera natural en uns certs aliments quan es cuinen a altes temperatures (per damunt de 120 °C), especialment en processos com a fritada, enfornat i rostit. Es genera a partir de la reacció entre sucres i un aminoàcid anomenat *asparagina, en el que es coneix com la reacció de *Maillard, responsable del daurat i sabor característic de molts aliments.
Relació amb els aliments
Relació amb els aliments
Els aliments amb major risc de contindre acrilamida són:
- Productes rices en midó, como papes fregides, pa torrat i galetes.
- Café i els seus derivats.
- Cereals i productes de forn i rebosteria.
Riscos per la salud
L’acrilamida ha sigut classificada com a possible cancerigen per a humans per l’Agència Internacional d’Investigació sobre el Càncer (*IARC). Encara que els estudis en humans encara no són concloents, es recomana reduir el seu consum adoptant bones pràctiques en la preparació d’aliments, com evitar coccions excessives i optar per mètodes com bollit o cocció al vapor
Prem este enllaç per visualitzar un video amb més informació
