ACRILAMIDA

BONES PRÀCTIQUES DE MANIPULACIÓ
29 de març de 2025

Qué és?

L’acrilamida és un compost químic que es forma de manera natural en uns certs aliments quan es cuinen a altes temperatures (per damunt de 120 °C), especialment en processos com a fritada, enfornat i rostit. Es genera a partir de la reacció entre sucres i un aminoàcid anomenat *asparagina, en el que es coneix com la reacció de *Maillard, responsable del daurat i sabor característic de molts aliments.
Relació amb els aliments

Relació amb els aliments

Els aliments amb major risc de contindre acrilamida són:

  • Productes rices en midó, como papes fregides, pa torrat i galetes.
  • Café i els seus derivats.
  • Cereals i productes de forn i rebosteria.

Riscos per la salud

L’acrilamida ha sigut classificada com a possible cancerigen per a humans per l’Agència Internacional d’Investigació sobre el Càncer (*IARC). Encara que els estudis en humans encara no són concloents, es recomana reduir el seu consum adoptant bones pràctiques en la preparació d’aliments, com evitar coccions excessives i optar per mètodes com bollit o cocció al vapor

Prem este enllaç per visualitzar un video amb més informació

Avís de privacitat

Este lloc web utilitza només cookies tècniques necessàries per al seu funcionament. No s’emmagatzemen dades amb finalitats publicitàries ni es comparteixen amb tercers. S’utilitza analítica interna sense cookies, i només es recull la IP amb finalitats de seguretat.

Veure política de cookies