Preguntes més freqüents (FAQs)
Necessites ajuda? Ací tens les preguntes més freqüents que et poden permetre, per àmbits, resoldre la majoria de dubtes al voltant de la tornada a l'aula en #aulasegura!
ÚS DE MASCARETES
És obligatòria per al professorat, per al personal del centre i per a l’alumnat a partir de 6 anys als espais comuns i a les aules.
Per a xiquets i xiquetes menors de 6 anys; persones que presenten algun tipus de dificultat respiratòria; persones que per la seua situació de discapacitat o dependència presenten alteracions de conducta que facen inviable la seua utilització; per causa de força major o situació de necessitat.
El centre disposa de mascaretes per a utilitzar en el cas que algun docent, alumne o membre del personal del centre haja oblidat dur-la de casa o se li haja trencat.
Mascaretes higièniques. Al centre educatiu es fan recordatoris diaris de quin és el seu ús adequat: ha de cobrir des del nas fins a la barbeta.
ORGANITZACIÓ DE LES AULES I LES ASSIGNATURES
Des d’Infantil fins a 2n de Primària l’alumnat està en grups de convivència estable d’un màxim 20 alumnes com a norma general.
En la resta de cursos de Primària el centre pot haver organitzat els alumnes en grups de convivència estable o fer grups mantenint la distància de seguretat de metre i mig entre alumnes.
En la resta d’etapes educatives l’alumnat està separat a l’aula a un metre i mig de distància entre companys. En les etapes d’ESO, Batxillerat i FP, en la majoria de casos assisteixen cada dia a classe i, en cas que no hi càpia tot l’alumnat de l’aula amb la distància interpersonal requerida, aniran al centre en dies alterns.
Per a casos particulars informa’t al teu centre educatiu.
La comunicació es realitza de manera preferent mitjançant l’aplicació Web família, per telèfon, correu electrònic, missatges o correu ordinari.
Sí, cada centre educatiu manté l’horari lectiu que té fixat.
Majoritàriament sí. Només en aquells grups en què no es puga garantir la distància interpersonal de metre i mig es realitzarà l’assistència en dies alterns. Una setmana dilluns, dimecres i divendres, i la següent, dimarts i dijous. Els dies que no es va al centre l’alumnat realitza tasques educatives a casa marcades pel seu professorat.
S’adapten a la situació actual i al model organitzatiu del centre.
Sí, en totes les assignatures se seguiran les mesures d’higiene i protecció.
Sí. Als centres educatius es promourà la pràctica d’activitat física individual. Quan es practiquen jocs d’equip i/o contacte, es realitzaran a l’aire lliure i s’extremaran les mesures de seguretat i higiene establides. D’altra banda, durant les activitats que requerisquen un esforç físic intens, es permetrà l’alumnat de realitzar-les sense fer ús de la mascareta.
No es pot compartir cap instrument musical individual, filtre o canya. Els instruments, mobiliari, faristols i partitures seran d’ús individual exclusiu. En instruments habitualment compartits (percussió, pianos i d’altres) es procedeix a una neteja meticulosa abans de cada ús. Es netegen l’instrument musical i les mans abans i després de fer-ne ús.
ÚS DE ZONES COMUNES I DESPLAÇAMENTS
Sempre que siga possible s’establiran zones d’entrada i eixida al recinte educatiu diferenciades i s’han programat entrades i eixides escalonades per tal d’evitar aglomeracions. Cada centre educatiu informa les famílies sobre l’organització d’aquesta mesura en el seu cas concret. Informa’t al teu centre educatiu.
El transport escolar manté el mateix horari i les mateixes rutes que fins ara. L’alumnat s’haurà de desinfectar les mans amb hidrogel, que té a la seua disposició abans de pujar i de baixar del vehicle. És obligatori l’ús de mascareta per a l’alumnat a partir de 6 anys. Cada alumne que l’utilitze té un seient assignat per a tot el curs. Es prestarà especial atenció a l’habilitació d’espais per a persones amb discapacitat.
Cada centre educatiu s’ha organitzat per a fer torns de menjador escolar i en alguns casos també hi ha grups d’alumnes que dinen a l’aula. Per això hem ampliat el nombre de monitores i monitors de menjador. L’alumnat que dina a l’espai del menjador escolar té circuits d’entrada i eixida senyalats. Abans i després de dinar l’alumnat es llava les mans amb aigua i sabó. No es comparteixen ni els aliments, ni les begudes, ni els utensilis. Es manté la distància de seguretat d’1,5 metres entre alumnes. En el cas dels grups de convivència estable, no cal mantindre la distància de seguretat entre l’alumnat del mateix grup, però sí entre grups de convivència estable.
Els grups d’alumnes tenen horaris escalonats i no coincideixen tots al pati. Es respecta la distància de seguretat a l’eixida i retorn a l’aula. L’alumnat està distribuït per sectors amb senyalització i s’ha reforçat la vigilància a l’hora del pati per a garantir l’atenció adequada a l’alumnat.
Per a reduir al mínim els desplaçaments del grup d’escolars pel centre, cada grup d’alumnes tindrà la seua aula de referència i serà el professorat qui es desplace.
Els ascensors en els centres educatius seran utilitzats de manera individual, únicament per persones de mobilitat reduïda i, si fora necessari, una persona acompanyant. La persona que manipule els botons s’haurà de netejar les mans abans i després de fer-ne ús, s’utilitzarà mascareta i la seua disposició en l’espai interior serà la que permeta la màxima distància de separació.
Sí, es poden utilitzar els vestidors i les dutxes, respectant les mesures generals de prevenció i higiene. S’haurà de garantir la distància mínima de seguretat i no se superarà la proporció de 2,25 m² per cada persona usuària. Es farà neteja i desinfecció com a mínim dues vegades al dia i sempre després de l’ús de cada grup d’alumnes.
Sí. Els materials que utilitze cada grup, com porteries o balons, es desinfecten abans de la utilització per un grup diferent.
Es recomana col·locar els matalafets intercalant la direcció en la qual es col·loca l’alumnat, cap i peus en diferent direcció. Es farà un canvi diari de llençols o coixins, o utilitzarà cadascun els seus. Aquests es canviaran almenys setmanalment i sempre que estiguen bruts.
NETEJA I DESINFECCIÓ DEL CENTRE EDUCATIU
Sí, es realitzarà la neteja i desinfecció de les zones de jocs infantils al pati almenys una vegada al dia. Es reforçarà aquesta neteja en funció de la seua intensitat d’ús, per exemple, en cas que s’establisquen torns, quan es canvie de torn. Per això s’han reforçat els contractes de neteja dels centres educatius.
Es realitzarà la neteja i desinfecció de les instal·lacions almenys una vegada al dia i es reforçarà aquesta neteja en funció de la seua intensitat d’ús, posant especial èmfasi en superfícies, poms de porta, taules d’ús comú, telèfons, ratolins d’ordinador i altres utensilis d’ús compartit.
EXTRAESCOLARS
Es disposa d’un registre amb la relació de l’alumnat assistent. En activitats amb alumnat d’un mateix grup de convivència estable no caldrà mantindre la distància mínima interpersonal d’1,5 m. En la resta de casos s’ha de garantir aquesta distància interpersonal a l’hora de realitzar l’activitat extraescolar.
PREVENCIÓ I GESTIÓ DELS CASOS DE COVID-19
S’ha de verificar diàriament l’estat de salut de l’alumne/a, docent i personal del centre comprovant que no té una temperatura per damunt de 37,5 °C ni altres simptomatologies que puguen estar associades a la COVID-19 (tos, malestar, congestió nasal, diarrea, vòmits...). En cas de presentar algun d’aquests símptomes, no s’ha d’anar al centre educatiu i cal contactar amb el centre de salut de referència.
L’alumnat que presenta condicions de salut que el fa més vulnerable a la COVID-19 (malalties cardiovasculars, diabetis, malalties pulmonars cròniques, càncer, immunodepressió o hipertensió arterial) acudiran al centre, sempre que la seua condició clínica estiga controlada i així ho permeta, mantenint mesures de protecció rigoroses, excepte indicació mèdica de no assistir-hi.
Sí, la mesura higiènica fonamental és la llavada de mans de manera freqüent i meticulosa, durant almenys 40 segons amb aigua i sabó. Si no és possible la llavada amb sabó, es pot utilitzar la desinfecció durant 20 segons amb gel hidroalcohòlic.
La persona que haja detectat el cas ho ha de comunicar a la direcció del centre educatiu. La direcció del centre educatiu ho comunicarà a Salut Pública. Si la persona afectada és un alumne, serà conduït a l’espai COVID-19 del centre i estarà acompanyat en tot moment per la persona que haja detectat el cas fins que un familiar el vaja a buscar. La recollida de l’alumne per part de la família es farà al més prompte possible a l’entrada del centre educatiu, procurant que el transport es faça en vehicle particular i no en transport públic col·lectiu. En cas que l’alumne/a siga major d’edat, es dirigirà al seu domicili per a procedir a l’aïllament evitant en la mesura del que siga possible el transport públic col·lectiu.
En els grups de convivència estable es recomanarà la quarantena de tot el grup durant 14 dies després de l’últim contacte amb el cas i es vigilarà l’aparició de nous casos. Es produirà la interrupció de l’activitat educativa presencial per a aquest grup i es procedirà a la formació a distància. Es realitzarà una prova PCR a tots els membres del grup de convivència estable per ser contacte estret d’un cas diagnosticat.
En els grups no conformats com a grup de convivència estable (els grups en què els alumnes guarden una separació de metre i mig de distància entre si) s’analitzaran els contactes estrets a la persona contagiada, s’hauran d’aïllar i se’ls realitzarà una prova PCR. La resta del grup continuarà amb l’activitat educativa presencial.
No, seran les autoritats sanitàries les que determinen les persones i/o els grups que cal aïllar en funció d’on s’han produït els casos positius i el context concret.
S’avaluaran els contactes estrets del cas positiu i les autoritats sanitàries determinaran què fer en el cas concret.
Els familiars convivents d’un cas sospitós (aquell en què s’ha realitzat PCR i s’està a l’espera de resultats) hauran de quedar-se a casa fins a conéixer el resultat. Si el resultat és negatiu, els germans poden reincorporar-se al centre educatiu. En cas de confirmació de la infecció (PCR positiva), els germans faran quarantena durant 14 dies i, en el marc de la cerca activa de casos, se’ls realitzarà una prova PCR.
La classe passarà a la modalitat d’educació a distància amb el mateix horari fins que les autoritats sanitàries determinen el retorn a l’activitat educativa presencial.