Del 29 de setembre a l’1 d’octubre, un grup d’estudiants del nostre institut
va participar en unes jornades d’intercanvi d’experiències i formació, amb els ODS
com a eix vertebrador. L’activitat, coordinada pel projecte Obrim una finestra al món, va tindre lloc en l’alberg juvenil de Moraira, on es van trobar amb els participants d’altres dos centres, l’IES Pintor Rafael Requena (Caudete) i l’IES La Nucia (La Nucia).
Els nostres representants van tindre l’oportunitat d’aprendre de manera vivencial com funcionen els comités de sostenibilitat: es van mesclar en equips col·laboratius, van formar comissions per a observar i millorar el llenguatge, la cura de l’entorn, la cura de les persones i la participació. També mapearon en grups de treball els tres instituts amb les següents preguntes: Són els nostres centres saludables? Ens cuidem? Són participatius i democràtics? Els nostres instituts són coeducatius? Ens preparen per a la vida?
Els centres van aprofitar per a realitzar un Comité de Sostenibilitat intercentres. Van triar tres activitats de diagnòstic vinculades a la temàtica treballar: motxilla ecològica i emergència climàtica. Un altre acord pres per estudiants va ser realitzar un debat intercentres sobre la pregunta: Les xarxes socials ens beneficien o ens perjudiquen? Amb aquestes tasques arranca el comité de sostenibilitat del Joanot
Les jornades van estar carregades de dinàmiques teatrals que van ajudar a cohesionar al grup i l’avaluació ha sigut molt positiva: “Hem aprés a establir normes i respectar-les”; “hem conegut a moltes persones gràcies a les dinàmiques i els diversos grups de treball”; “repetiria, he aprés divertint-me”; “m’ho he passat genial, he conegut a moltíssima gent i m’he sentit molt còmoda”; “amb el teatre hem pensat sobre situacions que vivim tots els dies.”
Abans que acabe el curs, els participants en el projecte tornaran a reunir-se en una altra convivència per a posar en comú el treball realitzat.
Ací teniu un vídeo resumeixen de la convivència: