Acreditació de l’Experiència Professional

Asesoría de apoyo a la Formación Profesional | Ministerio de Educación y  Formación Profesional

Si has adquirit els teus coneixements professionals desenvolupant una activitat laboral i no tens titulació, les Administracions Educatives convoquen procediments d’avaluació i acreditació de competències professionals, en els quals es pot obtindre, després d’unes proves concretes, una acreditació amb validesa en tot el territori nacional, i orientacions sobre com cursant una formació complementària podràs obtindre el Títol de Formació Professional (o el Certificat de Professionalitat).

Si vas abandonar els teus estudis per a incorporar-te al món laboral i has aprés la teua professió en el teu lloc de treball, si has realitzat activitats no remunerades que t’han permés adquirir competències del món laboral, o t’has format per vies no formals, ARA pots presentar-te a la Convocatòria d’Acreditació de Competències Professionals relacionades amb la teua activitat.

Click per a anar a la notícia…

Díptic Informatiu per a Descarregar

Què és la Competència Professional?

La Competència Professional és el conjunt de coneixements i capacitats que permeten l’exercici d’una activitat professional conforme a les exigències de la producció i l’ocupació.

La Competència Professional s’estructura en Unitats de Competència, cadascuna de les quals és el conjunt mínim de competències professionals que són susceptibles de reconeixement i acreditació parcial. Cada Unitat de Competència té associat un mòdul professional d’un Cicle Formatiu (i/o un mòdul formatiu d’un Certificat de Professionalitat), en el qual es descriu la formació necessària per a adquirir aqueixa Unitat de Competència.

El conjunt d’Unitats de Competència, relatives a un mateix acompliment professional, constitueixen una Qualificació Professional, que és el conjunt d’estàndards de competència amb significació per a l’ocupació que poden ser adquirits mitjançant formació modular, o altres tipus de formació, i també a través de l’experiència laboral.

Què és l’Acreditació de Competències?

L’Acreditació de Competències és el procés pel qual la persona candidata adquireix una acreditació oficial de les seues Competències Professionals, adquirides per experiència laboral o vies no formals de formació, prèvia avaluació d’aquestes.

Aquest procés permet acreditar Unitats de Competència que formen part d’un Títol de Formació Professional (o d’un Certificat de Professionalitat).

Quin és el Procediment per a l’Acreditació de Competències?

El Procediment per a l’Acreditació de Competències es compon de diversos passos:

  1. Presentació de la Sol·licitud, a través d’un tràmit telemàtic de convocatòria permanentment oberta.
  2. Assessorament, per a la revisió de la documentació presentada de l’historial professional i formatiu, l’anàlisi de les competències professionals de la persona candidata i l’elaboració d’un informe orientatiu d’assessor/a, que valora la possibilitat de passar a la següent fase.
  3. Avaluació, en la qual es revisa detalladament la documentació presentada de l’historial professional i formatiu, i es demanarà a la persona candidata que demostre aquelles competències professionals que no hagen quedat prou justificades.
  4. Acreditació i Registre, en la qual, si l’Avaluació se supera positivament, s’obté l’Acreditació de cada Unitat de Competència que s’hi haja demostrat. Les Acreditacions obtingudes queden inscrites en un Registre Estatal, denominat RECEX.
  5. Pla de Formació, per a informar la persona candidata sobre la formació complementària que hauria de cursar per a obtindre un Títol Oficial de Formació Professional (o un Certificat de Professionalitat).
Guia de la Persona Candidata per a Descarregar

Quins Requisits de Participació s’exigeixen?

Per a poder participar en un Procediment d’Acreditació de Competències és requisit tindre la nacionalitat espanyola, certificat de resident comunitari, la targeta de familiar de ciutadà de la Unió Europea, o ser titular d’una autorització de residència i treball a Espanya en vigor.

A més, depenent del nivell de les Unitats de Competència que se sol·liciten acreditar, han de complir-se els següents requisits:

  • Tindre 18 anys complits al moment de realitzar la inscripció, si és per a una o diverses qualificacions professionals de Nivell I.
  • Tindre 20 anys complits al moment de realitzar la inscripció, si és per a una o diverses qualificacions professionals de Nivell II o de Nivell III.


Finalment, a més de l’anterior, és també necessari complir almenys un dels següents requisits:

  • Tindre acumulada una experiència laboral, adquirida en els últims 15 anys, relacionada amb les competències que es volen acreditar, de: 2 anys (1200 hores mínimes treballades) per a competències de Nivell I; o bé, 3 anys (2000 hores mínimes treballades) per a competències de Nivell II o de Nivell III.
  • Tindre una formació (realitzada en els últims 10 anys) relacionada amb les competències que es volen acreditar, de: 200 hores per a qualificacions de Nivell I; o bé, 300 hores per a qualificacions de Nivell II o de Nivell III.

Existeixen Qüestionaris d’Autoavaluació (no vinculants) perquè la persona interessada puga identificar si reuneix, o no, el nivell de coneixements i capacitats exigits.

Estan disponibles a través del següent enllaç:

Click

Com Sol·licite l’Acreditació de les meues Competències?

Per a Sol·licitar l’Acreditació de Competències és necessari realitzar un tràmit telemàtic, la convocatòria del qual està permanentment oberta, i presentar a través d’aquest: el Full de sol·licitud, l’Historial Professional i/o l’Historial Formatiu.

Aquest tràmit és accessible a través del següent enllaç:

Click

Per a justificar l’Historial Professional serà necessari presentar:

  • Un/a treballador/a assalariat/a: Original, o còpia compulsada, del Certificat de la TGSS (Tresoreria General de la Seguretat Social) o de la Mutualitat a la qual estiga afiliat/a, on conste l’empresa, la categoria professional (grup de cotització) i el període de contractació, així com també l’original, o la còpia compulsada, del contracte de treball o Certificat de l’empresa on haja adquirit l’experiència laboral, en el qual conste específicament la duració dels períodes de prestació dels contractes, l’activitat desenvolupada i l’interval de temps en què ha realitzat aquesta activitat.
  • Un/a treballador/a autònom/a o per compte propi: Certificació de la TGSS (Tresoreria General de la Seguretat Social) dels períodes d’alta en la Seguretat Social en el règim especial corresponent, i descripció de l’activitat desenvolupada i temps en què ha realitzat aquesta activitat.
  • En situació de desocupació: Còpia segellada de la targeta de demandant d’ocupació.
  • Un/a voluntari/a o becari/a: Certificat de l’organització on haja prestat el treball.

Per a justificar l’Historial Formatiu serà necessari presentar:

  • Document que acredite els continguts i les hores de la formació relacionada amb les competències professionals que es vulguen acreditar.
  • Qualsevol altra documentació que s’estime convenient aportar per a completar i justificar els coneixements professionals.

I si no dispose de documentació per a justificar la meua experiència i/o formació?…

En el cas de majors de 25 anys, es pot sol·licitar la inscripció provisional en el procediment. Una vegada valorada la situació, se li confirmarà a la persona candidata si pot, o no, participar.

Quina Normativa regula el Procediment d’Acreditació de Competències?

FAQ

En el següent enllaç poden consultar-se alguns dels dubtes més habituals respecte a l’Acreditació de Competències:

Click