


MOVILIDAD MISTERBIANCO (SICILIA)

Ahir va començar la nostra primera mobilitat del projecte ERASMUS + que està desenvolupant el centre dins del consorci DIGINCLUTED que ha organizar la Conselleria d’Educació mitjançant el servei d’ús, promoció i programes europeus amb el CEFIRE . Este dia, Juan Carlos Pastor ha viatjat a Sicília amb 6 companys i companyes més d’altres escoles de la província de València acompanyat amb l’asessoria del CEFIRE.
#digincluted #ErasmusplusCV
Iniciem la mobilitat a Misterbianco (Sicilia) en una amable acollida a l’Instituto Comprensivo I. Gabelli. Hem començat visitant les instal·lacions, observem com és el pati, l’aulari d’educació infantil (de 3 a 5 anys) i l’edifici de primària i secundària. Ens han contat com s’organitza i funciona el sistema educatiu Italià i hem gaudit de tradicions amb els xiquets i la Tarantella, ball típic sicilià.
A més a més, hem pogut vore pinzellades de com es treballa a les aules.
Per la vesprada, hem gaudit de la cultura Siciliana a Taormina.
#digincluted #ErasmusplusCV
Avui ens han presentat els projectes eTwinning de l’escola i com han arribat a convertir-los en linea pedagògica de centre on tots els docents participen. Així com el seu portfoli Erasmus:
https://www.erasmusgabelli.com/
Que els ha donat l’oportunitat de conèixer altres escoles i realitats per iniciar la seua transformació a nivell de centre.
Per últim, hem observat el taller de Robòtica i programació amb l’alumnat més major que ens ha encisat.
#digincluted #ErasmusplusCV
Continuem amb la formació i avui ens endinsem a la metodologia CLIL i la seua aplicació a l’aula.
A està escola l’apliquen fent una sessió especifica de projecte CLIL i a les àrees no lingüístiques introduint paraules de vocabulari de geografia, ciències naturals, història, música, arts….
Per últim, ens han demanat que prepararen una sessió d’espanyol per a l’alumnat i hem fet una activitat lúdica per tal de presentar-nos i apropar la ciutat de València als xiquets/es. A més a més, hem introduit paraules senzilles en castellà i per acabar hem fet karaoke d’una cançó en valencià i una altra en castellà. S’ho hem passat molt bé!
#digincluted #ErasmusplusCV
El dia d’avui s’ha centrat en conèixer la manera d’organitzar i atendre a tot l’alumnat per tal de garantir la INCLUSIÓ dins dels sistema educatiu italià. A Itàlia cada xiquet/a amb necessitats greus rep atenció directa d’un mestre durant tota la jornada. Este mestre especialitzat acompanya tot el temps a l’alumne/a dins de l’aula ordinària.
Hem pogut conèixer els espais específics per atendre a este alumnat: l’espai multisensorial i de psicomotricitat, espais al que l’alumnat assisteix una vegada a la setmana acompanyats per alguns dels seus companys/es en torns rotatoris.
Per últim, ens han donat l’oportunitat de conèixer una escola que treballa amb contacte amb la natura, el Instituto Comprensivo Giovanni XXIII en Acireale.
#digincluted #ErasmusplusCV
Hui ha sigut l’últim dia de la mobilitat, durant la jornada hem pogut vore com treballaven en equips per l’elobaració d’un producte en una sessió CLIL i ens han fet una entrevista dins del seu projecte de ràdio, mitjançant l’elaboració de podcast. Juan Carlos, com a coordinador de ràdio del nostre centre ha donat unes instruccions als joves alumnes sobre com fer ràdio i podcast al centre escolar. A més ha mostrat els nostres projectes de ràdio i cine als alumnes del centre i als docents, causant molt bona impressió i abanderant al CEIP San Juan Bautista.
Per acabar, hem fet una reunió d’avaluació de la mobilitat amb els responsables de l’Erasmus+ de l’escola, qui ens han donat l’enhorabona.
En definitiva, ha estat una jornada molt emotiva amb l’acomiadament al mateix temps que divertida.
#digincluted #ErasmusplusCV

MOVILIDAD POLONIA

Hui ha sigut el nostre primer dia a l’escola “Szkola Podstawowa IM. Marii Konopnickiej W Mrokowie”.
Hem començat a les 9:15 amb la benvinguda. Ens ha rebut Renata Kilianska, la coordinadora Erasmus+ del centre. Posteriorment, ens hem reunit amb Malgorzata Perzyna, directora del centre.
Hem parlat dels sistemes educatius de cada país i hem comentat les seues diferències i similituds. Posteriorment, hem visitat les instal·lacions del centre on hem pogut veure els diferents espais.
A continuació, hem pogut observar dos classes. Una sessió de matemàtiques a la classe de 5b, el que a Espanya equivaldria a un 6é, i una sessió de polonés com a segona llengua per a alumnat nouvingut. En aquest cas, l’alumnat era de procedència ucraïnesa.
Per finalitzar, hem dinat al menjador escolar i hem tastat la cuina polonesa en companyia d’una professora de biologia que ens ha seguit contant aspectes interessants sobre la nostra professió a Polònia.
#digincluted #ErasmusplusCV
Durant el nostre segon dia, hem assistit a varies sessions de diferents nivells educatius.
La primera sessió ha sigut del grau 2, la qual cosa equivaldria a un 3r de primària. L'alumnat ens ha donat la benvinguda i ha buscat amb Google view, en la pantalla digital interactiva, d'on veníem. A continuació, han tingut una sessió en la qual han visitat un museu de manera virtual, després d'haver parlat i comentat què era un museu i què podíem trobar en ell.
Durant la segona sessió hem assistit a un taller de prevenció del consum de drogues per a tres alumnes de grau 8 impartida per l'orientador de primària. Ha introduït el tema mitjançant la visualització del curt “Nuggets”. La finalitat era instruir a l'alumnat i fer-lo coneixedor del perill que suposa el seu consum.
A les 11.15 hem estat a l'aula de pedagogia terapèutica. El docent estava amb 4 alumnes de grau 1 (7 anys) treballant la motricitat fina de mans, dits i canell amb diferents activitats.
Posteriorment, hem assistit a una sessió de física de 8é grau (3r de l'ESO). Han treballat el tema dels camps electroestàtics amb suport visual de diferents ferramentes que tenien a l'aula i webs educatives com, per exemple, https://phet.colorado.edu/. L'exposició mitjançant diferents mitjans visuals facilitava la comprensió a l'alumnat amb necessitats educatives especials. L'alumnat realitzava una fitxa al mateix temps que es feia la correcció en la pantalla digital interactiva.
Finalment, en el grup de grau 0, la qual cosa equivaldria a un 1r de primària, hem observat com treballaven conceptes matemàtics a través de diferents jocs manipulatius, realitzant descansos actius per a captar i mantindre l'atenció de l'alumnat.
Ens ha cridat l'atenció que en moltes de les sessions hi havia una persona de l'equip directiu observant la realització d'estes, sent una pràctica habitual en el centre per a comprovar l'eficàcia de les metodologies aplicades. Així mateix, en els grups amb alumnat amb necessitats educatives especials, sol estar present una persona de suport.
#digincluted #ErasmusplusCV
Durant el tercer dia, hem tingut l'oportunitat de visitar l'escola infantil “Gminne Przedszkole w Wólce Kosowskiej”. Està formada per 240 alumnes de 3 a 6 anys, dividits en 10 grups. És el primer curs que tenen alumnat de 6 anys, és a dir, grau 0. La família pot decidir si els matriculen a l'escola d'infantil o de primària.
Per a començar, la directora i la cap d'estudis ens han mostrat les instal·lacions. Com va ocórrer amb l'escola de primària, ens ha sorprés la quantitat de recursos, tant materials com personals, amb els quals compten: vestuaris, gimnàs, aula de teràpia sensorial, lavabos dins de les aules, cuina, etc.
Cal destacar que a les aules sempre hi ha present 2 docents, i en 3 anys, fins a 5 docents. Compten amb gran quantitat d'especialistes: terapeuta sensorial, logopeda, pedagogues especialistes en hipoacúsia i llenguatge i orientadora, a més de recursos materials específics. Estes especialistes, utilitzen el mes de setembre com a període d'observació dins de les aules per a detectar possibles necessitats.
Seguidament, hem assistit a diferents classes i activitats:
- Aules de 3, 4 i 5 anys
- Psicomotricitat, on han realitzat activitats tant dirigides com lliures, sempre enfocades a través del joc, a l'aula que tenen destinada per a això.
- Teràpia sensorial.
- Moments de pati.
Ha sigut un dia intens que ens ha servit per a completar la nostra visió del sistema educatiu polonés en les seues primeres etapes.
#digincluted #ErasmusplusCV
Sense adonar-nos, esta gran experiència està arribant a la seua fi.
En el penúltim dia de visita en Mroków hem començat observant una sessió de ciències de l'alumnat de grau 2. A l'aula hi havia una docent de suport de manera permanent. Era una sessió en la qual l'alumnat descobria diferents dades sobre la sal, atés que hi ha mines d'este mineral a Polònia. Per a començar, han visualitzat un mapa del país en la pantalla digital i manipulat diferents tipus de sal. Seguidament, han realitzat una visita virtual a un museu d'una mina polonesa de sal i posteriorment han fet una activitat en xicotet grup i han finalitzat amb un experiment per a veure el procés de dissolució i cristal·lització de la sal.
Després hem assistit a una classe de ciències de grau 4 (10/11 anys) amb Aneta. De nou ens trobem amb una docent de suport a l'aula. Ha sigut una sessió sobre els organismes, en la qual s'ha recolzat de ferramentes com a peces de Lego, càmera de documents i diferents elements digitals com a àudios, vídeos, Genially per a la presentació, o la web de www.wordwall.net per a les activitats interactives posteriors. Per a finalitzar, l'alumnat s'ha fet preguntes entre si com una manera de reflexionar sobre el seu aprenentatge.
A continuació, ens han dividit en dos grups. Unes hem anat a una sessió d'anglés i altres a una pràctica d'una obra de teatre que estan preparant per al festival de Nadal en l'assignatura de polonés.
Per a finalitzar el dia, presenciem una sessió de música per a l'alumnat de grau 0 (6 anys). La docent ha preparat activitats que fomenten l'escolta activa per part de l'alumnat alternant moviment i relaxació a través de la música. Al final, ens han sorprés amb una cançó espanyola.
#digincluted #ErasmusplusCV
Es la hora de escribir el final de nuestra aventura en Polonia.
Para comenzar, nos hemos separado en dos grupos. Mientras tres de nosotras han presenciado una sesión de geografía de grado 5 (6º de primaria), las otras dos acudíamos a la “Common room”. Esta aula es un espacio de espera para el alumnado que no tiene clase en ese momento. Realizan actividades más lúdicas sobre diversos temas de cultura general. En el caso de hoy, tras haber trabajado en sesiones anteriores la civilización egipcia, han hecho un concurso de preguntas en grupos de 6/7 alumnos.
En la sesión de geografía, el tema de hoy era el relieve de Polonia. Para llevar a cabo la sesión se han apoyado en la pantalla digital para observar un mapa del país, visualizar un vídeo y realizar una actividad interactiva.
Tras un breve descanso, nos dirigimos al aula de matemáticas, esta vez con el alumnado de grado 6 (1º ESO). La dinámica de la sesión continúa siendo la misma. Algo que nos llama la atención, es que al inicio de las clases de primaria (grados 4-8), les proyectan en la PDI los objetivos, los saberes básicos y los criterios de evaluación. Es decir, dan a conocer la parte curricular de la sesión para que el alumnado tome conciencia de su proceso de aprendizaje.
Nuestra última sesión en el colegio viene acompañada de la mano de Renata, la coordinadora Erasmus+ y una de nuestras guías durante esta semana. Ha sido una clase de inglés en grado 6 (1º ESO), formada por 10 alumnos y alumnas, dado que era una sesión de desdoble. Ha sido una clase muy activa, en la que se ha fomentado la interacción entre el alumnado. Las TIC han estado presentes de diferentes maneras: presentación de Canva sobre los desastres naturales, visualización de un vídeo al respecto y, por último, realización de un crucigrama por parejas, en el que el alumnado accedía a las definiciones a través de códigos QR repartidos por el aula, utilizando sus propios dispositivos.
Para finalizar, nos han sorprendido con la presencia de la alcaldesa del distrito de Mroków para hacernos entrega del certificado de participación en el programa Erasmus+ Digincluted. Han estado presentes Renata, Aneta y Annia, las docentes con las que hemos compartido más tiempo, así como dos de las vicedirectoras del centro.
Estamos enormemente agradecidas por el trato recibido por parte de todo el centro: personal docente, no docente y alumnado. ¡Gracias por todo!
#digincluted #ErasmusplusCV

MOVILIDAD BRUSELAS

Comencem la mobilitat a Brussel•les.
Ahir vam arribar a Brussel•les per a començar hui el curs "Active Learning in my School and Classroom” al European Schoolnet.
Durant 5 dies anem a treballar en la Future Classroom Lab sobre:
- metodologies centrades en el nostre alumnat i com poder fer que siguen més particips del seu aprenentatge.
- ús de ferramentes digitals que poden ajudar en l'aprenentatge.
- gamificació a l'aula.
- noves formes d'avaluar.
- l'aula del futur i les seues zones.
- metodologies que augmenten la interacció, la creativitat i la col•laboració.
A la sessió de hui dilluns hem fet presentacions per conèixer els companys que venen de Portugal i Itàlia. Després hem investigat les zones del Future Classroom Lab i hem fet activitats per poder posar en pràctica estes zones en un context real.
#digincluted #ErasmusplusCV
Durant el segon dia del curs hem estat treballant sobre la intel·ligència artificial. Hem pogut consultar aplicacions i fer activitats per al nostre alumnat utilitzant ferramentes com GEN AI, CHAT GPT, Instant Podcast, Notebooklm, HeyGEN, Napkin.ai i Kling AI.
Després hem tingut una sessió amb el material I3CONNECT per part de Anneke Verbeeck on ens ha explicat sobre el “flexible seating”. Flexible seating és oferir al nostre alumnat diferents formes d’organització a l’aula que poden canviar segons les necessitats de l’activitat. Aquesta mesura facilita les pauses actives, el treball en equip i el pensament crític, a més d’oferir altres formes d’organitzar el mobiliari a l’aula.
Al tornar del dinar ens han explicat com treballar amb CHATBOTS en les nostres aules gràcies a les aplicacions de SCHOOL AI i MIZOU.
#digincluted #ErasmusplusCV
Tercer dia de curs. Durant la sessió del matí hem continuat investigant en aplicacions que ens permeten utilitzar la intel·ligència artificial a les nostres classes. Amb websites com ELEVENLABS o HEYGEN LABS podem traduir vídeos l’instant d’un idioma estranger al castellà. També hem pogut parlar amb avatars artificials en INTERACTIVE AVATAR i HEDRA, el que ens permet practicar un idioma estranger o inclús demanar informació sobre un tema concret.
Totes aquestes ferramentes ens ajuden a enriquir les propostes educatives a les aules i oferir diferents tipus de resposta a les necessitats de l’alumnat.
Per la vesprada treballarem en STEAM activitats i com incorporar l’assignatura d’art a les sessions de ciències.
#digincluted #ErasmusplusCV
En el quart dia de curs hem parlat sobre l’avaluació i com podem utilitzar les noves tecnologies per a graduar el nostre alumnat. Amb aplicacions com SNORKL podem gravar les nostres respostes i tindre un feedback a l’instant i si utilitzem HUMY podem inclús parlar amb personatges reals que ens faran preguntes sobre específics moments de la història. Després hem creat els nostres jocs i activitats amb webs com BRESHNA I BLOOKET. Per la vesprada hem utilitzat l’aplicació ACTIONBOUND. Gràcies a esta app es poden fer tours per ciutats o espais utilitzant geolocalitzadors.
#digincluted #ErasmusplusCV
Hui divendres és la última sessió del curs. Hem començat parlant de les zones de l’aula del futur i les 6 categories en que es poden reagrupar les activitats: interacció, intercanvi, investigació, creació, presentació i avaluació. Després en grups hem dissenyat una situació d’aprenentatge en la que hem inclòs alguna de les aplicacions que hem estat treballant durant el curs i hem compartit el treball en els nostres companys. Ha sigut una setmana molt productiva i espere poder implementar alguna de les ferramentes que ens han ensenyat amb el meu alumnat.
#digincluted #ErasmusplusCV

