Els passats dies 27, 28 i 29 de maig vàrem realitzar la segona de les mobilitats del projecte del ministeri d’educació d’agrupacions escolars amb la temàtica “Escoles col·laboratives per donar resposta als nous reptes del segle XXI des d’una plena inclusió, innovació i creativitat”. Una agrupació conformada per centres de diferents comunitats autònomes: Andalusia, Cantàbria, Aragó, les Illes Canàries i les Illes Balears.
Com a centres amfitrions hem mostrat la remodelació dels espais, eix vertebrador del nostre projecte de transformació, creant llocs més inclusius que ajuden a donar resposta a una societat cada vegada més diversa.
Hem mostrat els diferents espais creats i transformats: els seus objectius, la seua incorporació en les rutines diàries del centre, el seu ús didàctic i les seues possibilitats metodològiques per a donar resposta a la diversitat de l’alumnat i fer possible la inclusió des d’una perspectiva global, tot circumscrit al nostre projecte d’innovació i investigació: “cultivant talents”.
Durant la visita s’ha pogut veure la biblioteca com un lloc afavoridor de metodologies actives com les capses d’aprenentatge, la ràdio escolar com un espai on potenciar l’ús de la nostra llengua pròpia, l’atelier on cultivar la creativitat i afavorir l’expressió artística del nostre alumnat, l’hort escolar i les seues propostes naturals i transversals, i finalment els racons del talent on poder donar resposta als diferents interessos i necessitats de la nostra xicalla.
Pensem que els espais són claus per a generar aprenentatge i propicien la incorporació de metodologies innovadores i inclusives. Uns espais adequats i engrescadors ajuden a implementar canvis i cultivar talents.