tecnoadiccions
Avuí en dia hi ha nombrosos avantatges que incorporen les TIC (tecnologies de la informació i de la comunicació) i han suposat canvis en la vida ordinària de les persones. Àmbits com la comunicació, la feina, el temps d’oci. etc., s’han vist clarament modificats per l’ús de les TIC. Ara bé, no tots fem servir les TIC de la mateixa manera ni amb la mateixa facilitat i així ho poden comprovar observant com els nostre fills i filles dominen tota classe de tecnologies. Es diu que els menors són “nadius digitals”, pel fet que estan acostumats a utilitzar aquestes tecnologies; no obstant això, els coneixements dels infants i dels adolescents, en general, són relatius a l’ús i al maneig de les TIC, la qual cosa no suposa coneixements sobre seguretat, privadesa, legislació aplicable o ús responsable d’aquestes eines. Hem de prendre consciència de les “tecnoaddiccions” o abús dela tecnologia: internet, mòbils, videojocs, televisió, xarxes socials,…
PREVENCIÓ: UNA BONA SALUT
•Limite el temps que els seus fills dediquen a les TIC: estableixca llocs, moments i temps per utilitzar-les.
• No permeta que les TIC suposen una barrera entre vostè i els seus fills. Intente estar tan al dia com siga possible de les eines que utilitzen.
• Procure que utilitzen les TIC amb un objectiu específic, i no per “passar l’estona”.
• L’ús de les TIC ha d’estar subjecte a unes normes d’ús al màxim de consensuades. Posar-les per escrit pot ser una bona idea.
• L’ús de les TIC ha de ser supervisat.
En funció de l’edat del seu fill, aquesta supervisió serà més o menys intensa. Recomanem que la supervisió sigua totalment presencial almenys fins als 12 anys d’edat.
• Evite que facen servir l’ordinador, el mòbil, la tauleta o els videojocs com una manera d’omplir temps mort. Ajude’ls a planificar el temps lliure.
• És important que els més menuts utilitzen les TIC en un lloc comunitari de casa, així evitem que s’aïllen a l’habitació. En especial, cap a la nit. És necessari retirar les eines per evitar-ne l’ús en hores de son.
• Procure que realitzen les activitats que impliquen les TIC sempre amb la condició que hagen complert prèviament amb les seves responsabilitats.
• Comparteisca amb els seus fills temps en l’ús de les TIC. Navegue amb ells i jugue de tant en tant als seus jocs preferits. Això facilitarà i millorarà la comunicació en l’entorn familiar.
• Explique als fills el risc de posar- se en contacte amb desconeguts. Faça comparacions amb la vida real, conscienciant-los sobre els riscos a què s’exposen tant dins com fora de la xarxa.
• Ensenye als fills a protegir la seva privadesa. Explique’ls què són les dades de caràcter personal (que inclouen les fotos) i els riscos que comporta compartir- les amb desconeguts.
• Utilitze sistemes de control parental per evitar l’accés a pàgines web no recomanables per a menors, així com el contacte amb desconeguts. Això s’ha de fer almenys durant els primers anys d’ús de les TIC.
• No oblide que vostè és un exemple a seguir.
Extret de Fundació mapfre
SI NECESSITA EIXAMPLAR ELS SEUS CONEIXEMENTS LI RECOMANEM LA VISITA A ESTES PÀGINES:
http://www.andaluciaesdigital.es/colectivo/familias-y-educadores
http://www.pantallasamigas.net/
http://www.internetsinriesgos.com/
http://www.chaval.es/chavales/recursos
http://www.educa.jcyl.es/es/webs-tematicas/navegacion-segura
http://padres20.org/
https://www.incibe.es/ institut nacional de ciberseguretat
http://www.hijosdigitales.es/
http://www.osi.es/
Toni Roselló