BIOGRAFIA RAMON MUNTANER

Ramon Muntaner (Peralada, 1265 – Eivissa, 1336). Cronista, funcionari i soldat.

La vida de Ramon Muntaner la podem conéixer, principalment, gràcies a la seua pròpia crònica. Amb només nou anys d’edat té ocasió de veure de prop els reis Jaume I i Alfons X, que s’alberguen a casa del seu pare, Joan Muntaner; fet que el marca de manera decisiva al llarg de la seua vida. L’any 1285, als vint anys, sa casa és destruïda i cremada, com tota la seua ciutat natal, per part de les tropes franceses. Ja no torna a Peralada i acompanya Roger de Llúria durant la conquesta de Menorca (1286-1287). Entre el 1287 i el 1300 viu a Mallorca, l’any 1301 va a Sicília per defensar la ciutat de Messina i el 1302 s’embarca cap a Orient amb l’expedició de la companyia comandada per Roger de Flor. L’any 1311 es casa a València amb una dama amb qui té dos fills i una filla. El 1315 té cura del trasllat de l’infant Jaume, futur Jaume III de Mallorca, el qual el nomenarà cavaller anys més tard.

Establert a València, féu de procurador de Bernat de Sarrià almenys des del 1316 al 1320. Des de València col·laborà en l’organització de la participació valenciana en expedició a Sardenya, durant la primera meitat del 1324. El 15 de maig de 1325, a la seua alqueria de Xirivella, començà la seua Crònica, enllestida en poc més de tres anys. Destaca per l’alt nivell narratiu, amb les contínues interaccions amb el públic al qual va dirigit el relat i el característic “Què us diré?” com a recurs emprat constantment, i per la seva exaltació de la pàtria i la monarquia.

En aquest temps es dedicà també al comerç de draperia d’alta qualitat. Elegit jurat de la ciutat de València, assistí com a tal a Saragossa a les festes de la coronació d’Alfons el Benigne (1328). El 12 de juny de 1329, encara a València, féu testament. Poc després anà a Mallorca, on restà el seu fill gran com a escuder de Jaume III. Intervingué en les corts del novembre d’aquest any i col·laborà en l’organització de la intendència per a la guerra contra Granada. El 1331 fou reelegit jurat. Amb la seva muller i la seva filla es traslladà a Mallorca (1332), on Jaume III el féu camarlenc seu i batlle d’Eivissa. Morí en exercici d’aquest últim càrrec. Tingué dos fills, Martí i Macari, i una filla, Caterina.

Còdex del segle XIV de la Crònica de Ramon Muntaner a la Biblioteca d’el Escorial. Se pressuposa que l’escriba de la il·luminació és Muntaner redactant la crònica