Cox

Cox-castillo

Cox

El municipi de Cox se situa al sud de la província d'Alacant, a la comarca del Sota Segura, també coneguda com a Vega Baixa del Segura. Comptant amb una extensió de 16,6 km² i una densitat de població de 433,25 *hab./km² (7297 habitants en total), se situa als peus de la cara nord-est de la Serra de Callosa. Limita, per tant, amb els termes municipals de Granja de Rocamora (N), Redován (S), Callosa de Segura (E) i Oriola (O). En general, la seua orografia és plana, sent més abrupta en les proximitats de la Serra de Callosa. Quant a la seua climatologia, és típicament mediterrània amb hiverns suaus i estius calorosos i humits, amb precipitacions escasses que, a vegades, poden arribar a ser torrencials.

Història

El major desenvolupament del nucli de Cox es produeix amb l'arribada dels musulmans, encara que les restes trobades apunten a una ocupació ibera entorn dels segles V i VAIG VEURE a. C.

A mitjan segle XV, Juan Ruíz Dávalos va fundar un senyoriu en el territori de Cox i va afavorir l'assentament de famílies morisques fins a la seua expulsió a principis del segle XVII. Al llarg d'aquest segle, es produeix una segona repoblació cristiana i es consoliden les noves estructures socials.

Respecte a l'economia va continuar tenint una base rural, basada en les xicotetes explotacions de productes hortofructícoles, destacant el cultiu del cànem, que va caure en desús en la segona meitat del segle XX.