Búbal és un poble d’Osca situat en la comarca de l’Alt Gàllego en el cor de la vall de Tena, que en 1961 va patir una expropiació forçosa per a la construcció d’un embassament. La part més alta del poble, abandonada definitivament en 1971, va passar a ser part en 1984 del Programa de Recuperació de Pobles abandonats (PRUEPA) en què participaren el Ministeri d’Educació i Ciència, el Govern d’Aragó, el Ministeri de Medi Ambient i el Ministeri d’Habitatge.
Un grup d’alumnat de 3r d’ESO, acompanyat per Gràcia Gil i Alejandro Luaña, ha participat del 22 al 27 de setembre en el programa de recuperació i utilització educativa de pobles abandonats de Búbal. Aquest projecte té com a objectiu la rehabilitació física dels pobles i la seua utilització educativa mitjançant tallers i activitats.
L´alumnat ha viscut durant sis dies intensos una experiència única d’aprenentatge significatiu i desconnexió digital en contacte amb la naturalesa en els quals ha descobert la riquesa dels Pirineus, la seua forma de vida i cultura, alhora que han millorat els seus coneixements al voltant del medi ambient des de diversos vessants científics, humanístics i artístics en un ambient d’igualtat, respecte i convivència.
Taller d´orientació mitjançant els diversos sentits en el qual feren un recorregut dins d’espais coneguts, privats del sentit de la vista i potenciant el gust, el tacte i l’oïda. En aquest taller descobriren la importància de la col·laboració grupal.
Taller d´aromàtiques en què recol·lectaren flors de lavanda:
Tasques de cura del galliner en què netejaren, alimentaren les gallines i el gall coneixent les seues característiques:
Tasques en l’àrea de l’humus on aprengueren com es reciclen les restes per fer adob per als cultius.
En els tallers de jocs tradicionals l’alumnat aprengué aspectes de la cultura i etnologia d´Osca mentre gaudia i compartia moments d’esbarjo.