MECATRÒNICA INDUSTRIAL

Instal·lació i Manteniment

Grau Superior

2.000 hores

MECATRÒNICA INDUSTRIAL

Instal·lació i Manteniment

Grau Superior

2.000 hores

Competència general

Configurar i optimitzar sistemes mecatrònics industrials, així com planificar, supervisar i/o executar-ne el muntatge i manteniment, seguint els protocols de qualitat, de seguretat i de prevenció de riscos laborals i respecte ambiental.

Entorn professional

Les persones que obtenen aquest títol exerceixen activitat en empreses, majoritàriament privades, dedicades al desenvolupament de projectes, a la gestió i supervisió del muntatge i manteniment de sistemes mecatrònics o instal·lacions de maquinària, equip industrial i línies automatitzades, bé per compte propi o d'altri.

Ocupacions i llocs de treball

  • Tècnic en planificació i programació de processos de manteniment d'instal·lacions de maquinària i equip industrial.
  • Cap d'equip de muntadors d'instal·lacions de maquinària i equip industrial.
  • Cap d'equip de mantenidors d'instal·lacions de maquinària i equip industrial.

Prospectiva del títol

El sector del manteniment industrial està evolucionant cap a nous sistemes de gestió predictius i preventius, tals com TPM (manteniment productiu total), CBM (manteniment basat en condició), RMC (manteniment basat en fiabilitat, manteniment operacional i manteniment proactiu). L'evolució tecnològica marca així mateix una tendència cap al telemanteniment.

L'eficiència energètica tant en la maquinària com en les línies automatitzades és un altre element que cal tindre en compte, sobretot en els processos de muntatge i posada a punt. El compliment de normatives i directives de seguretat serà un altre factor determinant en l'àmbit d'actuació d'aquest perfil.

Des del punt de vista de les funcions, el desenvolupament dels nous sistemes de gestió del manteniment suposarà un canvi cultural en l'activitat d'aquest professional. Les funcions relacionades amb la seguretat, la qualitat i l'eficiència energètica n'augmentaran la rellevància. El professional dedicarà la part principal del temps a definir i gestionar l'aplicació pràctica dels plans de manteniment, així com la gestió i el control de les accions correctives. L'elaboració dels plans de manteniment preventivopredictiu i la gestió adequada dels recanvis serà un altre aspecte que es desenvoluparà. La complexitat tecnològica requerirà majors competències en les noves tecnologies i la correcta utilització d'aplicacions informàtiques per a facilitar i sistematitzar el treball, garantint l'eficiència i qualitat.

En l'aspecte tecnològic, els actuadors elèctrics substituiran gradualment les aplicacions pneumàtiques i hidràuliques. L'impuls de les comunicacions industrials i la incorporació de sistemes SCADA (supervisory control and data adquisition) facilitarà la supervisió de les instal·lacions localment i a distància. El monitoratge del consum energètic en les diferents variables serà també un element influent dins d'aquest àmbit. En instal·lacions altament automatitzades, la gestió a través d'ERP (Enterprise Resource Planning) i MES (Manufacturing Execution Systems) cobrarà rellevància gradualment. L'evolució tecnològica permetrà la incorporació de sistemes de control de qualitat avançats (visió artificial i RFID, entre altres) i la presència dels robots en funcions de muntatge, manipulació i transport.

Les estructures organitzatives, tant per al muntatge com per al manteniment, es tornen globals, i incorporen tots els departaments de les empreses. Aquest fet suposarà, al seu torn, una descentralització de la presa de decisió, major autonomia, una necessitat de major coneixement de les estructures organitzatives de l'empresa i la necessitat de treballar en equip.

El coneixement de les directives i normativa aplicable en els processos de muntatge i manteniment serà un aspecte important de l'evolució d'aquests professionals, ja que les exigències del mercat apunten en aquesta direcció.