ARTISTA FALLER I CONSTRUCCIÓ D’ESCENOGRAFIES

Arts i Artesanies

Grau Superior

2000 HORES

ARTISTA FALLER I CONSTRUCCIÓ D’ESCENOGRAFIES

Arts i Artesanies

Grau Superior

2000 HORES

Competència general

Elaborar el projecte tècnic d'espectacles en viu, falles, fogueres i altres esdeveniments, així com organitzar i supervisar la plantà i la cremà, la producció, l'elaboració, el muntatge i l'acabat d'escenografies, decorats, ninots, attrezzo i maquinària, aplicant-hi criteris artístics i complint la normativa de prevenció de riscos laborals, de manipulació de materials perillosos o fràgils i de seguretat en espectacles públics.

Entorn professional

Les persones que obtenen aquest títol exerceixen l'activitat en el sector de l'espectacle en viu i teatre, en espectacles audiovisuals i cinematogràfics, en l'organització d'estands, fires, parcs temàtics i altres activitats d'oci, així com en l'organització d'espectacles tradicionals de falles i fogueres i altres festes populars.

Ocupacions i llocs de treball

  • Artista faller.
  • Foguerer.
  • Artista gaiater.
  • Cap de taller de construcció de decorats d'escenografia d'espectacle en viu i audiovisuals i d'altres espais culturals i d'oci.
  • Constructor de decorats d'escenografia especialitzat en fusteria.
  • Constructor de decorats d'escenografia especialitzat en tancaments de metall.
  • Tècnic constructor d'ornaments i acabats de decorats d'escenografia d'espectacle en viu i audiovisuals i altres espectacles culturals i d'oci.
  • Constructor de decorats d'escenografia.
  • Decorador d'espectacles audiovisuals.
  • Ambientador de decorats d'espectacles audiovisuals.
  • Coordinador de construcció d'espectacles audiovisuals.
  • Fuster de decorats d'espectacles audiovisuals.
  • Responsable de maquinària en espectacles en viu.
  • Maquinista de teler.
  • Maquinista d'escenari.
  • Muntador d'estand.
  • Responsable d'attrezzo en espectacles en viu.
  • Attrezzista d'escena.

Prospectiva del títol

La construcció d'escenografies en l'àmbit dels espectacles en viu i d'activitats audiovisuals ha desenvolupat un àmbit propi de personal expert que s'ha deslligat de professions tradicionals i requereix una formació més especialitzada, i integra coneixements de tecnologies de la informació i la comunicació i de diverses tècniques i procediments d'elaboració d'elements de sustentació i objectes corporis.

La diversificació, la complexitat i els requeriments de qualitat dels elements d'attrezzo dels espectacles en viu i audiovisuals, així com la necessitat d'investigar en els estils, les modes i les tendències de diferents èpoques i llocs, potencien una millora en la formació dels professionals especialitzats.

Les construccions de maquinària escènica, decorats i estructures escèniques per a espectacles coneixen una gran diversificació quant a les formes, estils i tècniques constructives, i requereixen professionals que adquirisquen una visió de conjunt per a la determinació, l'elaboració i el muntatge.

L'organització d'esdeveniments, fires, estands i altres activitats promocionals i lúdiques requereix professionals amb majors dots de creació d'espais i organització dels treballs a causa de l'enorme diversificació i l'elevat nombre que estan assolint aquestes activitats, com a mitjà d'atracció de clients i usuaris per a les activitats empresarials o per a la promoció de les activitats d'organismes públics.

En els últims anys, s'ha produït una eclosió de parcs temàtics, amb finalitats lúdiques i culturals, que requereixen professionals que abasten activitats relacionades amb la definició d'escenografies, organització de la producció d'estructures, figures i mecanismes i el muntatge d'aquestes, que obtinguen productes amb prou qualitat i l'atractiu adequat perquè els clients potencials se senten motivats pels espectacles i les atraccions oferides.

La gran creativitat aconseguida en les últimes dècades pels artistes fallers, foguerers i artistes gaiaters, en els espectacles populars de la comunitat autònoma de València, que han buscat la inspiració en estils i fonts molt diversos (art públic, còmic, escultura i pintura contemporànies, entre altres), requereix una adaptació de les tècniques tradicionals de treball i la incorporació de noves tècniques i procediments que milloren la qualitat i espectacularitat de les obres realitzades.

El reconeixement artístic adquirit per molts dels artistes fallers, reclamats per la inventiva i qualitat dels seus treballs, ha provocat l'expansió a altres sectors de l'espectacle en viu i l'organització d'esdeveniments, la qual cosa exigeix un coneixement de les tècniques associades a la tramoia escènica necessàries per a incorporar-se com a professionals experts a la construcció d'escenografies en aquests sectors d'activitat.

Als dos aspectes esmentats, va intentar donar resposta l'Acord parlamentari de 17 de març de 2009, aprovat per unanimitat del Congrés dels Diputats, que establia l'elaboració d'un títol de Formació Professional que «reconeguera i assegurara el futur d'una professió dedicada especialment a la construcció de falles i fogueres però les competències del qual s'apliquen també en altres camps laborals».