Elaborar i envasar productes alimentosos d'acord amb els plans de producció i qualitat, efectuant el manteniment de primer nivell dels equips i aplicant la legislació vigent d'higiene i seguretat alimentària, de protecció ambiental i de prevenció de riscos laborals.
Les persones amb aquest perfil professional exerceixen la seua activitat en xicotetes, mitjanes o grans empreses, amb nivells molt diversos tant en la seua tecnologia com en la seua organització. Són treballadors o treballadores per compte d'altri que s'integren en un equip de treball amb persones del seu mateix o inferior nivell de qualificació, on desenvolupen tasques individuals i en grup en les àrees funcionals de recepció de matèries primeres i materials, preparació i maneig d'equips de producció, control d'operacions d'elaboració, envasament i embalatge, de suport al control de qualitat, emmagatzematge i expedició de productes acabats.
En general, dependran orgànicament d'un comandament intermedi, a excepció de petites empreses o en les quals encara les operacions manuals posseeixen rellevància, en les quals poden exercir funcions de supervisió d'operaris i dependre, en el seu exercici, directament de la direcció de producció.
La indústria agroalimentària ocupa una posició important en el sector industrial espanyol i de la Unió Europea. En l'actualitat els processos productius i organitzatius que s'estan creant en les indústries agroalimentàries estan afectant no sols la seua dimensió empresarial, sinó de manera directa a la seua estructura interna.
Els nous esquemes organitzatius es basen en unitats especialitzades de línies de producció que demanden operaris més qualificats, que no sols posseïsquen coneixements generals sinó també preparació específica per a cadascun dels nivells jeràrquics de les empreses on siguen requerits.
El desenvolupament tecnològic se centra fonamentalment en els processos productius i en les tasques d'emmagatzematge, on l'automatització està propiciant la desaparició de tasques manuals i incrementant la productivitat en veure's reduïts els costos i eliminats els temps morts.
Els canvis tecnològics es basen primordialment en la incorporació de les noves tecnologies de la informació i la comunicació; aplicació de la nova normativa de seguretat alimentària i traçabilitat; ús de les noves tecnologies de producció (condicionat i transformació de matèries primeres, formulació, conservació i envasament de productes alimentosos). A més s'insisteix en una major sensibilització quant a la seguretat i higiene laboral; en l'aplicació de la normativa de protecció ambiental i en la de les normatives de cada sector específic (productes carnis, productes vegetals, productes de la pesca i aqüicultura i productes lactis).