Organitzar i controlar els processos d'elaboració de productes alimentosos programant i supervisant les operacions i els recursos materials i humans necessaris, aplicant-hi els plans de producció, qualitat, seguretat alimentària, de prevenció de riscos laborals i de protecció ambiental d'acord amb la legislació vigent.
Les persones amb aquest perfil professional exerceixen activitat en petites, mitjanes o grans empreses de la indústria alimentària integrades en un equip de treball en què fan tasques de gestió de la producció, l'organització i el control, en les àrees funcionals de logística, recerca i desenvolupament, qualitat, seguretat alimentària, prevenció de riscos laborals i protecció ambiental. Actuen com a comandaments intermedis sota la supervisió de personal responsable tècnic de nivell superior, si bé en petites empreses disposen d'un major grau d'autonomia i poden assumir tasques de gestió i direcció d'empresa.
La indústria alimentària espanyola afronta el repte d'augmentar la seua competitivitat davant de la internacionalització dels mercats i la globalització de l'economia.
Els processos productius i organitzatius de la indústria alimentària s'estan reorientant cap a unitats especialitzades en línies de producció, i estan incorporant noves tecnologies de la informació i la comunicació, de conservació i envasament dels aliments i d'automatització dels processos.
A més, cada vegada més es va implicant en la protecció ambiental, siga redissenyant els processos productius, utilitzant els recursos naturals de manera eficient, emprant tecnologies netes de procés o minimitzant, recuperant i reciclant els efluents i residus generats.
Els resultats d'estudis epidemiològics, les proves clíniques i la bioquímica moderna han posat de manifest la relació entre els components químics d'alguns aliments amb els seus efectes beneficiosos per a la salut. Els plantejaments científics relacionats amb la nutrició aconsellen ofertes alimentàries amb aportació de nivells òptims de macronutrients i micronutrients, que dificulten o previnguen el desenvolupament de malalties de tipus crònic.
Un gran nombre d'empreses alimentàries estan enfocant l'activitat a la producció de productes de qualitat, associats a denominacions d'origen, identificacions geogràfiques protegides i a altres marques, i a comercialitzar-los a través de xarxes alternatives de venda; bé a través d'Internet, de botigues especialitzades o d'altres canals més restringits en què hi ha molt de contacte amb el client.
Tot això implica que en aquest sector s'està demandant una mà d'obra cada vegada més qualificada amb coneixements cientificotecnològics i amb capacitat per a l'organització i planificació de processos, que assumisca funcions de qualitat, de prevenció de riscos laborals, de seguretat alimentària, de traçabilitat i de protecció ambiental i que siga capaç de treballar en equip, de mantindre un esperit obert a la innovació i d'implicar-se en la vida de l'empresa compartint-hi objectius, tradicions i valors.