Elaborar i envasar olis d'oliva, vins i altres begudes d'acord amb els plans de producció i qualitat, efectuant el manteniment de primer nivell dels equips, aplicant-hi la legislació vigent d'higiene i seguretat alimentària, de protecció ambiental i de prevenció de riscos laborals.
Aquest tècnic exerceix activitat en la indústria d'elaboració i envasament d'olis d'oliva, vins i altres begudes, en petites, mitjanes o grans empreses, amb tecnologia tradicional o avançada. S'integra en equips de treball amb altres persones del mateix nivell de qualificació o inferior, depenent orgànicament d'un comandament intermedi. En certs casos de petites empreses pot tindre sota responsabilitat seua operaris i dependre directament del responsable de producció.
Les indústries d'elaboració d'olis d'oliva, vins i altres begudes constitueixen sectors de gran importància socioeconòmica integrats de manera significativa tant en la producció agrària com en la indústria alimentaria.
La política de les empreses incloses en aquests sectors, pertanyents tant a importants grups multinacionals com a petites i mitjanes empreses, difereix en funció dels mercats a què es dirigeixen: les grans empreses se centren a augmentar i diversificar la producció per a minimitzar possibles riscos, mentre que les petites i mitjanes empreses fomenten la diferenciació dels seus productes com a estratègia de mercat.
Les tècniques actuals advoquen per una millora de la qualitat dels productes elaborats partint de la qualitat inicial de la matèria primera; l'elaboració de productes emparats en denominacions d'origen o productes ecològics; la innovació en els processos productius: maquinària, automatismes, sistemes de control... aprofitant les oportunitats que ofereixen les noves tecnologies de la informació i de la comunicació; la implantació de sistemes automàtics que afecten directament l'optimització d'espais, temps i recursos energètics, i les tasques d'emmagatzematge, amb el consegüent augment de la productivitat, la reducció de costos i l'eliminació de temps morts.
Els canvis registrats en aquest sector afecten tant la dimensió empresarial com l'estructura interna de les diferents empreses. Els nous esquemes organitzatius fan que es demande personal més especialitzat i qualificat, que tinga preparació específica per a cadascun dels diferents nivells jeràrquics amb coneixement exhaustiu de la normativa tecnicoespecífica per a aquest sector (relativa a additius, seguretat alimentària, APPCC, traçabilitat, normes de qualitat i denominacions d'origen, entre altres), que és de compliment obligat.
Finalment, a partir de la implantació de la Llei de prevenció de riscos laborals, s'ha produït un canvi important quant a seguretat laboral dins del sector. A més, la creixent preocupació social per l'ambient ha fet de la indústria alimentària un sector cada vegada més compromés, i s'ha fet un gran esforç per adaptar-se a la normativa nacional i a la legislació europea, la qual cosa ha obligat les empreses a fer inversions per a reutilitzar, reciclar i depurar els residus generats.