Dirigir i organitzar la producció i el servei en cuina, determinant ofertes i recursos, controlant les activitats pròpies de l'aprovisionament, la producció i el servei, complint els objectius econòmics, seguint els protocols de qualitat establits i actuant segons normes d'higiene, prevenció de riscos laborals i protecció ambiental.
Les persones amb aquest perfil professional exerceixen activitat tant en grans com en mitjanes i petites empreses, principalment del sector d'hostaleria i, en concret, del subsector de restauració, i poden actuar en els xicotets establiments, sovint com a propietari o propietària i responsable de cuina simultàniament. Encara que la seua activitat professional es desenvolupa habitualment en establiments de caràcter privat, també pot desenvolupar-se en establiments públics, fonamentalment quan se situa en el sector educatiu, sanitari o de serveis socials. Quan no actuen per compte propi, realitzen funcions sota la dependència de la direcció de l'establiment, siga un hotel o una altra mena d'allotjament o establiment de restauració.
El significatiu canvi en els hàbits i estils de vida dels consumidors (llunyania del lloc de treball i dels centres escolars, incorporació de la dona a la vida laboral, entre altres), així com la ruptura de la transmissió de coneixements i la cultura culinària, juntament amb la proliferació de centres comercials en què es poden compaginar compres, menjar i oci, amb dades amb gran influència en el sector de l'hostaleria i la restauració.
Quant a la tipologia d'establiments, la tendència del mercat apunta cap a un estancament, pel que fa a creixement, dels restaurants tradicionals, de luxe, i dels anomenats «d'autor» —a Espanya hi ha el triple de restaurants per persona que a la resta d'Europa—, mentre que es preveu una gran expansió i consolidació de les empreses dedicades a la restauració col·lectiva (centres sanitaris, centres escolars, empreses, centres d'oci, etc.) i de les anomenades empreses de restauració moderna o «neorestauració», que abasten un gran àmbit de gamma i conceptes.
A causa d'aquest gran creixement, la demanda de professionals del sector de la restauració que sàpien adequar-se i respondre a les noves estructures organitzatives i productives és cada vegada major. Així, aquests professionals, ajudats per la formació adequada completada per l'empresa i l'experiència pròpia, hauran de ser capaços d'aconseguir i proporcionar estàndards de qualitat elevats en el producte i en el servei a una clientela cada vegada més gran i més exigent, a la qual s'ha d'intentar fidelitzar com a estratègia bàsica davant de l'increment de la competència.
L'evolució professional, quant a les funcions que seran exercides per aquest titulat, es relaciona amb les de direcció, comercialització dels productes i organització de les unitats de producció i servei en cuina, entre altres. L'evolució relacionada amb l'avanç tecnològic es traduirà en la introducció de noves maquinàries, eines i productes, com ara forns de convecció, mixtos programats, màquines de buit i buit compensat, sistemes de distribució diferida en el temps i en l'espai, productes de 4a i 5a gamma, altres productes sobrecongelats, programes informàtics per al control i registre de processos de producció, programes informàtics de gestió i l'ús continu d'Internet per a l'intercanvi d'informació. Finalment, l'evolució organitzativa dependrà, en gran manera, de les característiques dels equips i maquinàries, adequades al seu torn a la classe d'oferta gastronòmica.
Quant a l'organització de la producció i de les tasques, es pot destacar la producció en cuines centrals, que facilita l'estandardització dels processos i l'optimització dels recursos.