Els premis es convoquen per Resolució de 24 de maig de 2023, de la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial.
FASE DE CENTRE
Inscripcions: es faran directament en el centre els dies 19, 20 i 21 de juny de 2023. Cal aportar el programa que interpretarà a la prova d’Instrument i entregar tres còpies de cada una de les peces a interpretar, o del tema a exposar, en el cas de la modalitat d’Història de la Música.
Data de realització: 28 de juny de 2023.
Requisits: l’expedient acadèmic haurà de tindre una nota mitjana de totes les assignatures de 8 o superior a aquesta, calculada sobre el valor numèric de totes les assignatures, en els dos últims cursos dels ensenyaments professionals de Música i depenent de la modalitat:
- Instrument: qualificació mínima de 9 en l’assignatura.
- Fonaments de composició: qualificació mínima de 9 en l’assignatura i en els dos cursos d’Anàlisi.
- Història de la música: qualificació mínima de 9 en l’assignatura.
- Música de cambra: qualificació mínima de 9 en els dos últims cursos de l’assignatura i una qualificació mínima de 8 en 6é curs d’Instrument.
Contingut prova:
Instrument
- Interpretació en audició pública amb un mínim de tres obres, estudis o moviments, que pertanyen a diferents estils de l’especialitat i amb una dificultat, com a mínim, corresponent al sisé curs d’ensenyaments professionals. L’alumnat presentarà un programa d’almenys 30 minuts i la duració de l’exercici d’interpretació serà com a màxim de 30 minuts, a juí del tribunal. L’alumnat podrà presentar obres amb acompanyament i estarà obligat a interpretar-les-hi, aportant-lo pel seu compte.
- El tribunal enregistrarà en format audiovisual la interpretació amb l’única finalitat de valorar en més detall aquesta actuació. Per a poder fer aquest enregistrament, se sol·licitarà el consentiment exprés de l’alumnat o del seu pare o mare o tutor o tutora legals, en cas de ser menors d’edat.
Fonaments de composició
- Anàlisi escrita harmònica, formal i estètica d’una peça o fragment, adequat al nivell de segon curs de l’assignatura proposada pel tribunal. La duració de l’exercici serà d’un màxim de 2 hores.
- Exercici de composició: elaboració d’una partitura per a la plantilla vocal o instrumental que es determine, composta en estil lliure sobre un tema donat pel tribunal, amb una extensió mínima de cinquanta compassos. La duració de l’exercici serà d’un màxim de 4 hores.
Història de la música
Exercici d’una audició comentada, contextualitzant l’obra o el fragment dins del moment històric, mitjançant un comentari escrit, detallant els aspectes estètics i històrics rellevants, adequat al nivell de segon curs de l’assignatura. La duració de l’exercici serà de 2 hores, com a màxim.
Desenvolupament d’un tema del currículum o d’una part, adequat al nivell de segon curs de l’assignatura. Haurà de presentar el tema desenrotllat en format paper i digital, amb l’índex i la bibliografia corresponents, i haurà de realitzar l’exposició oral del tema. La duració de l’exercici serà, com a màxim, d’1 hora, tenint en compte que una vegada finalitze l’exposició, el tribunal
podrà realitzar qüestions sobre el tema a l’aspirant, durant un temps màxim de 15 minuts.
Música de cambra
Interpretació en audició pública de, almenys, tres obres o moviments que pertanyen a diferents estils del repertori propi de la música de cambra, i amb una dificultat, com a mínim, pròpia de l’últim curs d’ensenyaments professionals. La duració del programa d’interpretació que presente l’alumnat serà com a mínim de 30 minuts. El tribunal triarà quines obres, moviments o fragments s’han d’interpretar, de manera que la duració de l’exercici d’interpretació siga com a màxim de 30 minuts.
Procediment:
Una vegada admeses les sol·licituds als premis es faran públics els tribunals i s’informarà els professorat sobre el procés d’avaluació dels aspirants. En qualsevol cas, no podrà formar part del tribunal el professorat que haja impartit docència directa sobre l’alumnat aspirant durant l’últim curs dels ensenyaments.
FASE AUTONÒMICA
Inscripcions: s’obrirà una vegada haja finalitzat la fase de centre. El termini de presentació de sol·licituds finalitzarà el 7 de juliol de 2023. El punt d’accés a la tramitació electrònica de les sol·licituds als premis de la fase autonòmica estarà disponible en el següent enllaç: https://www.gva.es/va/inicio/procedimientos?id_proc=14898&version=amp
Data de realització: dies 25, 26, 27 i 28 de juliol de 2023 en el Conservatori Professional de Música de Meliana.
Requisits: podrà l’alumnat que haja obtingut el premi en la fase en el centre, en l’especialitat o la modalitat corresponent
Contingut prova:
En el premi d’Instrument s’afegeix a la prova d’interpretació, la part d’anàlisi escrita harmònica, formal i estètica d’una obra o fragment, la qual tindrà les característiques següents:
L’exercici consistirà a respondre un qüestionari de setze preguntes de resposta breu i una pregunta a desenvolupar. Les preguntes es formularan en relació a la partitura que es proporcionarà a la persona candidata. L’alumnat també escoltarà l’àudio de la partitura. En les preguntes de resposta breu, cada resposta correcta comptarà 0,5 punts. La pregunta a desenvolupar tindrà una puntuació de 2 punts. Els elements que s’inclouran en el qüestionari seran: tonalitats (diferents tonalitats per les quals passa la peça, modulacions, etc.), harmonia (acords, tipus de notes estranyes, xifrats…), cadències, forma musical (binària simple, binària recapitulada, ternària simple, ternària composta, sonata, rondó simple, rondó sonata, fuga), estructura i unitats estructurals (seccions, subseccions, frases, semifrases, motius…), fenòmens estructurals (tempo, ritme, mètrica, textura, densitat, registre…), funcions estructurals (introducció, exposició, desenvolupament, transició, reexposició…) i estils musicals històrics.
La duració de l’exercici serà de 2 hores.
Procediment:
El Servei d’Ordenació i Gestió dels Ensenyaments Professionals depenent de la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport és l’òrgan que organitza aquesta fase autonòmica dels premis.
Tota la informació sobre els premis de la fase autonòmica ACÍ.