En Vicent Pla Paredes (el barberico), va nàixer a Sedaví, el 2 d’agost de 1910. Va tindre dues filles Adela Pla i Carmen Pla. En febrer de 1936 va presidir com alcalde la Comissió Gestora Municipal que es va crear a Sedaví al guanyar les eleccions espanyoles el “Frente Popular”.

Als pocs mesos va esclatar la guerra civil espanyola. En els pobles del voltant es practicaren detencions i assassinats incontrolats de simpatitzants de l’Alçament Nacional. A Sedaví es varen evitar eixes persecucions.

A l’alcalde Vicent Pla se li demanava des de fora que netejara de feixistes el poble. Per evitar morts va “detindre” (per la seua seguretat) en la fàbrica alcoholera als homes que pogueren ser buscats per simpatitzants i als joves més activistes de la dreta i la falange els va tancar en l’església. Altra mesura va pendre va ser la d’alçar barricades en les entrades principals del poble, per tal d’evitar entrades en el poble d’assassins. Aquestes barricades eren vigilades per voluntaris de tot el poble. Una nit es presentaren gent forastera amb intenció d’endur-se als feixistes del poble. L’alcalde es va plantar i els va dir “Si sou valents, passeu”. No passaren.

Vicent va ser cridat a files i va deixar l’alcaldia. Acabada la guerra civil en 1939, es va iniciar a Espanya la repressió dels guanyadors. Va haver-hi processos militars sumarísims i afusellament de “rojos”. També s’encarcerà a tots els que havien tingut responsabilitats polítiques en la zona republicana. Varen tancar a la carcel a Vicent Pla, però el poble va saber agrair la seua valentia. Les noves autoritats locals, ara de signe contrari, i tot el poble, arreplegaren firmes i varen influir per que tots els presoners polítics de Sedaví foren alliberats.

Gràcies al comportament de la gent, i en bona mesura a l’exemple donat perVicent Pla, en temps de guerra i de postguerra, a Sedaví no va haver-hi cap mort.

Estret del llibre “Sedaví, Poble de l’horta” de Vicent Ruiz Monraba.