HISTÒRIA

HISTÒRIA DEL MANUEL BRU DE BENISSA.

ELS ANTECEDENTS

L’origen de les escoles d’ensenyament primari a Benissa es remunta al primer terç del segle XIX. En 1834 Madoz arreplega la notícia que la nostra localitat tenia un edifici destinat a escoles, al qual acudien 170 xiquets, assistits per un únic mestre, i 100 xiquetes menades per una mestra. Pagava als mestres el propi ajuntament, situació que explica la vella frase «passar més fam que un mestre d’escola», sent el lloc ocupat per les escoles l’edifici del segle XVI de la Llotja o Sala del Consell. Posteriorment van anar arbitrant-se altres edificis, com en 1860 el convent dels franciscans, abandonat per l’ordre després de la Desamortització, i altres,com la planta superior de l’antic ajuntament (Casal Jove).

Al 1926 l’Ajuntament pren la decisió d’adquirir un solar per a la construcció d’un grup escolar. Les obres de l’edifici, ara conegut com «Escoles Graduades» o «Escoles Velles”, no van acabar fins 1936. Després de la Guerra Civil van funcionar allí dos agrupaments escolars: el de xics, amb la denominació de “Agrupació Escolar Cervantes, residia a la planta baixa; i la de xiques, “Agrupació Escolar Padre Melchor”, a la planta superior. La separació no era només física, també de funcionament, i en conseqüència hi havia dos claustres de professors i dos directors. Per ser més rigorosos, un director i una directora.

El nom d’Escoles Graduades, que encara es conserva a la façana, ve explicat pel sistema de funcionament. L’escola s’organitzava en quatres graus o cursos, encarregant-se de cadascun d’ells un mestre. Per promocionar calia superar el grau, motiu pel qual al mateix curs es trobaven alumnes de diferents edats. En acabar el quart grau, si l’aprofitament era el degut, es proposava l’alumne per al títol d’ensenyament primari. El grup escolar principal convivia amb altres escoles mixtes, situades a les partides rurals de Benimarraig, Benimarco, Pedramala, Lleus i Pinos.

Fins als primers anys setanta del segle XX no es va superar la divisió en dos agrupaments escolars, transformant-se en «Colegio Nacional Escuela Graduada Mixta Padre Melchor». Aquest fet, conseqüència de l’aplicació de la Llei d’Educació de Villar Palasí de 1970 i la implantació dels nous estudis d’Educació General Bàsica (E.G.B.), va coincidir amb la jubilació de la Directora del col·legi de xiques. D. Juan Giner, Director de l’A.E. Cervantes, va assumir en 1972, la direcció del nou Col·legi Mixte «Padre Melchor».

LA CONSTRUCCIÓ D’UN NOU COL·LEGI: EL «12 D’OCTUBRE».

Pels mateixos anys es gesta l’aparició del «12 de Octubre». La llarga relació de problemes del vell edifici de les escoles graduades havia provocat en diferents èpoques el seu tancament i el trasllat dels alumnes a diferents locals. Al 1.951 es va tancar la part davantera. En 1.963 i 1.968 es formaren grans fissures en tot l’edifici. Finalment, el 7 de gener de 1.970 no es va reprendre el curs, passant temporalment els alumnes a diferents locals com el saló Parroquial, el Llar dels Franciscans, el «Bar Pequeño» i altres cedits per la Parròquia, l’Ajuntament o particulars. Això va provocar que l’Ajuntament adquirira uns terrenys situats a la carretera de Senija per a la construcció d’un nou col·legi.

Amb data de 15/9/73 el 6é curs d’EGB es va traslladar, amb caràcter no oficial, al nou edifici, amb els seus mestres: José Pérez, Pere Cabrera i Carmen Molina. Un any després, el 15 de setembre de 1.974 es van traslladar els cursos de 5é, 6é, 7é i 8é a les noves aules del «C.N. 12 de Octubre», que en eixa data començà a funcionar oficialment. Al nou centre es van incorporar entre altres, els professors Juan Bertomeu, José Jorro… i Manuel Bru.

CLAUSTRE 1974/75

“12 DE OCTUBRE”

8é CURS (nascuts en 1961)

  • A. JUAN BERTOMEU ESQUERDO
  • B. JOSÉ JORRO RIPOLL
  • C. MANUEL BRU RONDA

7é CURS (nascuts en1962)

  • A. JOSÉ PÉREZ IVARS
  • B. GLORIA BOTES BIOTA
  • C. PERE CABRERA SENDRA
  • D. MARUJA CABRERA LLOBELL

6é CURS (nascuts en 1963)

  • A. MARI-PAZ SAINZ ANGULO
  • B. ISMAEL PEDRO MERINO
  • C. CARMEN MOLINA ALONSO
  • JOSÉ FERRER COSTA

5é CURS (nascuts en 1964)

  • A. MARI-LUZ CARBONELL
  • B. CARMEN BALLESTER RIERA
  • C. GLORIA GUIJARRO ABELLA

“PADRE MELCHOR” (ESCOLES GRADUADES)

4t CURS (nascuts en 1965)

  • A. Mª JOSÉ SANTIAGO MATEO
  • B. VICENTE VERDÚ RUIZ
  • C. Mª TERESA PRATS ROMERO

3r CURS (nascuts en 1966)

  • A. PEDRO SANMARTÍN GRAU
  • B. JOSÉ PÉREZ PÉREZ
  • C. JOSÉ Mª SERNA ABSUAR

2n CURS (nascuts en1967)

  • A. AURORA LEÓN LÓPEZ
  • B. ROSA SENDRA ALCINA
  • CONSUELO LLOPIS CANOVES

1r CURS (nascuts en 1968)

  • A. FINA JUAN JUAN
  • B. ANA Mª PÉREZ VIDAL
  • GENOVEVA RIPOLL CARRIÓ

En novembre de 1.974 començà a funcionar el menjador i el transport escolar per als alumnes de la segona etapa d’EGB procedents dels pobles de Senija, Llíber, Xaló i Alcalalí, així com els xiquets i les xiquetes de les partides rurals de Benimarraig, Pedramala, Benimarco i La Fustera. En març de 1.975 es va suprimir l’escola de Pinos, incorporada al Padre Melchor, i la de Lleus, que ho va ser al 12 de Octubre.

Per eixos anys el nostre col·legi formava part del Padre Melchor, amb un únic Director i Claustre, però repartit en dos edificis, el de les escoles velles, que s´havia tornat a obrir, i el nou de la carretera de Senija. En novembre de 1.974, a causa de la greu afecció cardíaca que va patir el director D. Juan Giner, es va fer càrrec provisionalment de la direcció la mestra de major antiguitat del centre, Dª Aurora León. El 5 de desembre de 1.975 es va reunir el Claustre per tal de celebrar la reunió que devia haver-se celebrat el 20 de Novembre i que va ser suspesa pel «luto nacional por la muerte del Jefe del Estado». A eixa reunió s’informà que D. Juan Giner estava en tràmits de jubilació i calia elegir una terna perquè la Inspecció nomenara un nou Director, ja que Dª Aurora renunciava a l’elecció.

A gener de 1.976 ja trobem D. Manuel Bru com a Director del Col·legi Padre Melchor, i per tant, del 12 d’Octubre. La separació orgànica no es faria fins l’elecció de dos directors, un per cada centre. Va ser l’any de les primeres eleccions de la nova democràcia a Espanya. El 5 d’octubre de 1.977 Dª Maria Pérez va ser elegida Directora del Padre Melchor, mentre que Manuel Bru va quedar com a Director del 12 d’Octubre.

Al nou col·legi, a més dels «pares fundadors» (Manuel Bru, Pere Cabrera, Juan Bertomeu, José Pérez i José Jorro), entre 1.977 i 1.982 s’incorporaren molts mestres joves que van marcar tota una època de l’educació a Benissa: Jaume Palmer, Mª Angeles Pastor, Pepa Nadal, Mª Angeles Ramón, Marisol España, Vicente Vives, Elvira Pavía, José Mª Pla, José Maria Serna, Antonia Font, Leopold Cervera, Antonio Mateo, Marisa Blanco, Salvador Salort, Manuel Juan …

Els problemes que van anar sorgint en el recentment estrenat edifici van obligar el Director a realitzar innombrables gestions fins a aconseguir l’aprovació de dues reformes: la del curs 80-81, després d’haver caigut part de la façana, i la del 1989-90, que va dotar al centre de calefacció i una nova instal·lació elèctrica. Una anècdota d’aqueixa època planteja en tota la seua cruesa la situació. La nit del 23-F van haver d’ajornar, per motius lògics, un tancament que anaven a protagonitzar el director i els pares i mares d’alumnes del col·legi per a exigir una major celeritat en la reforma que ja estava en marxa. Totes aquestes actuacions van pal·liar en part les greus deficiències amb les quals havia sigut construït, fins que, a la fi, la reforma integral de 2.009/11 i les millores del Pla Edificant de 2.018 li van atorgar l’aspecte que actualment presenta.

EL CANVI DE NOM: «COL·LEGI MANUEL BRU»

Manuel Bru Ronda va estar 23 anys en el càrrec, amb dotzenes de docents que van aprendre a ser millors al seu costat, molts d’ells directors després en els seus nous centres, i amb centenars d’alumnes que a més d’instruir-se es van educar en un ambient sa i agradable. Perquè el gran mèrit de Manolo va ser crear un «clima de centre» que feia que tant alumnes com professors lamentaren haver d’abandonar-ho. En reconeixement a la seua tasca immensa com a mestre i director se li va dedicar un gran homenatge en 1999, amb motiu de la seua jubilació, que li van brindar antics alumnes, pares, mares i professors, en el qual es va canviar oficialment la denominació del centre per l’actual de «Col·legi Manuel Bru».