Aquest dimarts la nostra escola va obrir les seues portes a tota la gent del poble per tal de fer-los partícips d’un MERCAT SOLIDARI a favor dels refugiats de guerra.
Una acció que va ser molt ben rebuda per tota la comunitat educativa i tot el poble als quals volem agrair el seu interés i participació ja que ha sigut tot un èxit.
L’Aprenentatge Servei és part fonamental del treball per projectes on, a través de la reflexió i l’anàlisi, es permet que l’alumnat valore i siga conscient del moment social que viu. Reflexions que els encoratgen a donar resposta a un món en el que, en aquest cas, necessita de la solidaritat i generositat de cadascú de nosaltres.
I així és com l’alumnat de 3r i 4t ha viscut al llarg d’aquest trimestre la missió “La brúixola del temps” dintre del seu projecte “Galàpagos: l’adaptació des de l’orige”. Missió en la qual hem investigat l’adaptació al món des del primer ésser humà passant per les diferents civilitzacions de l’antiguitat. Grans aprenentatges que ens han portat a analitzar les accions d’aquelles civilitzacions que un dia habitaren els nostres territoris, la seua manera de viure, relacionar-se, la seua adaptació al medi, els seus progressos, invents, els hem donat inclús premis ODS analitzant els que creguem que hagueren complit cadascuna d’elles. Però, sobretot, com a la fi l’adaptació cultural no ha sigut en cap cas suficient per tal de sobreviure al món en el que vivim i, tal com està passant-nos en l’actualitat, no podem seguir vivint la vida tal com la coneixem si no tenim en compte el medi natural que ens envolta. Tasca difícil que no depèn sols d’un pocs ni d’un molt, sinó de tots i totes.
Malgrat tot, hem volgut posar el nostra gra d’arena en una realitat que hui dia, una vegada més, ens deixa consternats. I com ho podriem fer? Ho tenien clar! Al nostre camí al llarg de la missió ens havien convertit en grans artesans i artesanes per tal d’aproximar-nos a les manifestacions artístiques de cada civilització, doncs que millor que compartir eixe art amb la resta per poder realment donar resposta a una necessitat social. Fruit d’aquestes reflexions va nàixer, de la seua mà, el mercadet solidari, el mercadet de no quedar-nos de braços creuats, el mercadet de no quedar-nos mirant, el mercadet de voler sumar.
Un mercat organitzat per l’alumnat de 3r i 4t i en el que s’han bolcat col·laborant de manera fantàstica l’alumnat de 5é i 6é elaborant també les seues produccions artístiques, posant també en valor la seua responsabilitat i preocupació com a ciutadans, com amb el seu projecte sobre el coneixement del món ens cal d’eixe “el món és cosa de tots”, tenint en compte que la unió és força i que junts les possibilitats s’apropen.
Artesania creativa, mosaics, punts de llibres, xafapapers, arracades, polseres, plantes, llibres, xapes,… esperança, solidaritat, comunitat però, sobretot, aprenentatges vitals per a problemes reals.