“No totes les heroïnes porten capa”
Amb aquest lema hem commemorat al centre el 8 de Març; Dia Internacional de la dona treballadora.
Este dia es celebra els drets conquistats per les dones en tots els àmbits, i commemora la lluita i sacrificis per a aconseguir-los. En l’actualitat, es realitzen actes a tot el món per a denunciar que queda molt camí per recórrer fins a aconseguir la desitjada igualtat entre dones i homes. Però la igualtat real entre dones i homes no s’aconseguirà només amb acords internacionals o lleis, és un treball conjunt de totes les persones en el dia a dia .
A les aules hem reflexionat amb l’alumnat sobre que és ser un super heroi o super heroïna. Arribant a la conclusió que són aquells i aquelles que lluiten, amb el diàleg, contra les injustícies, i que tenen super poders que van més enllà dels màgics.
Hem arribat a la conclusió que el nostre voltant està ple de persones d’aquest tipus, sobre tot de dones, que lluiten el dia a dia per a que les seues famílies no els manque de res, que tenen super poders per arribar a tot, que trenquen amb estereotips de gènere, que diuen NO al patriarcat….són dones molt importants en els nostres vides; mares, germanes, iaies, ties, veïnes, dones conegudes del nostre àmbit familiar, del barri, del poble o la comarca a les quals admirem.
A aquestes dones els hem fet un petit homenatge. L’alumnat ha portat fotografies d eles seues heroïnes i han fet una fitxa contant qui són, perquè tenen super poders i perquè lluiten en el dia a dia. Amb això, hem aprofitat per treballar la descripció al nivell de cada grup. Les fitxes han engalanat el hall del nostre centre en 8 de Març.
Després del pati hem llegit un manifest de forma col·laborativa entre alumnat de primària.
Manifest del dia de la dona.
Un any més, el dia 8 de març les dones i homes de tot el món eixim al carrer per celebrar el Dia Internacional de les Dones.
Aquesta commemoració centenària simbolitza la lluita històrica per la igualtat de gènere perquè malauradament, a les nostres societats encara s’hi arrelen estructures i situacions que dificulten el ple desenvolupament de les dones: la desigualtat salarial, la menor presència en espais de poder, la segregació ocupacional, la manca de corresponsabilitat en les tasques de cura i de la llar, o la violència masclista, són evidències que hem de seguir treballant i sumant esforços per fer efectiva la igualtat de gènere.
Això ens obliga a pensar en la implicació de tota la societat -homes i dones- per tal de fer-nos partícips i protagonistes del trencament d’estereotips que ha de dur a un canvi d’actitud de la societat, el canvi de mentalitat col•lectiu imprescindible per avançar plegats en aquest gran repte col•lectiu.
També és moment de recordar les grans fites en la consecució dels drets civils, polítics i socials de les dones, moments clau com l’adquisició del dret al vot -important avenç del qual s’han complert 80 anys -, el dret a l’accés a l’educació superior, el dret a la lliure disposició dels propis béns, l’aprovació d’instruments legals més recents.
Però al costat d’aquestes fites ara també cal alçar la veu i denunciar com, altres marcs legals referents al nostre país, queden afectats per tot tipus de reformes que desgraciadament no es situen en la lògica d’ampliar els drets de les dones o bé la igualtat efectiva amb els homes.
Nosaltres des d’ací l’escola, aprenem a conviure amb igualtat, amb els mateixos drets i obligacions, amb respecte cap la diversitat, amb solidaritat amb tots i totes.
Per tot plegat, hem de recordar que garantir la igualtat d’oportunitats per totes les dones, és avançar cap a una societat més democràtica, és afavorir el benestar i el desenvolupament humà, és promoure un nou model social situant les persones en el centre de les estratègies i les actuacions. I aquesta ha de ser una de les finalitats del compromís global de totes les administracions sempre al costat de les dones i de les organitzacions que defensen i reivindiquen el seu reconeixement com a ciutadanes de ple
Aquest és el gran repte que tenim al davant, i l’hem assolir amb la col•laboració i la complicitat de totes les institucions, agents socials i de les dones i els homes, perquè sols així podrem fer-ho realitat.