IA generativa. Un món de creativitat en les teues mans 🐭✨
T’has preguntat alguna vegada què és la IA generativa? És el tipus d’intel·ligència artificial que ha revolucionat el món en els últims anys. La seua màgia consisteix en la capacitat de crear. Literalment! Amb la IA generativa, podem generar text, imatges, àudio i fins i tot vídeos de manera automàtica. Aquesta tecnologia, basada en models de llenguatge de gran tamany o LLMs (Large Language Models), és el motor darrere d’aquesta creativitat digital.
Hui vull mostrar-te una eina fàcil perquè pugues experimentar a casa o en l’aula amb models de IA de codi obert. Comencem!
El teu propi xatbot personal i local 🤖
Et presente una aplicació de IA generativa que permet xatejar, analitzar documents i, segons el model LLM que tries, fins i tot analitzar imatges. Aquesta eina es diu Alpaca.
⚠️ Avis
Abans de començar, vull informar-te que, si el teu ordinador és antic o té poca potència, el xatbot podria funcionar una mica lent, especialment si li proporciones documents o imatges.
Alpaca en LliureX
En LliureX comptem amb diverses aplicacions que permeten executar LLMs de forma gràfica, i continuarem afegint-ne més. De totes elles, Alpaca és una de les meues preferides per la seua senzillesa. Un altre dia et parlaré d’altres com PyGPT, AnythingLLM i Open WebUI.
Per instal·lar-la, obri Zero-Center i busca “Alpaca”. Selecciona “instal·lar” i llest 😳. Això sí, assegura’t de tindre LliureX actualitzat amb LliureX-update (també en Zero-Center).
Una vegada instal·lada, trobaràs Alpaca en l’apartat d’utilitats del menú de LliureX o pots buscar “alpaca” directament.
Primers passos en Alpaca 🦙
La primera vegada que obris Alpaca, notaràs que sembla una caixa buida. Tranquil,no és un error: encara no té cap model descarregat.
- Selecciona “Gestionar Models” o “Obrir Gestor de Models” per triar el model que vulgues descarregar.
- Veuràs diverses opcions, cadascuna amb el seu tamany en memòria. Com més gran siga el model, més potent i detallat serà, però també serà més lent. Tria’n un que s’ajuste a la memòria i capacitat del teu equip.
- Personalment, m’agrada molt llama 3.2 (latest) per la seua velocitat. Un altre interessant és Qween 2.5. Experimenta amb diferents tamanys!
Si veus algun model amb text en verd, són els que poden analitzar imatges. Llava és un dels millors per a això:
En la columna esquerra d’Alpaca es crearà una llista de converses anteriors, on podràs consultar interaccions passades. Quan canvies de tema, recorda iniciar una nova conversa (usant el botó en la cantonada superior esquerra) per evitar que la IA barrege contextos. També és útil perquè com més llarga siga la conversa, més temps tardarà la IA en contestar, ja que analitza tant el que escrius en el camp d’edició (prompt) com la resta de la conversa anterior per a mantindre el context.
Si ja no necessites certes converses, pots esborrar-les fent clic dret en el títol en la columna esquerra.
Què puc fer amb això? 🤔
“Alícia, ja he estat xatejant i fent preguntes. A més de fer-li preguntes com quina és la capital de Mongòlia?, què més puc fer?”
Ací tens algunes idees:
- Generar idees. Demana-li activitats per a treballar en equip o tractar temes específics, com les “fake news”
- Explicacions de conceptes. Per exemple, “Explica la teoria de la relativitat a un xiquet de 10 anys”
- Resum d’articles. Puja un arxiu i demana un resum
- Adaptació d’estils. Copia i enganxa un text o puja un arxiu i demana que l’adapte per a una edat específica o que canvie l’estil a més formal/informal, tipus blog, tipus correu, etc.
- Ampliació de textos. Dona-li un text i demana que el complete
- Revisió de textos. Útil per a millorar la gramàtica i la claredat
- Traducció. Traduïx textos a altres idiomes
És hora d’experimentar… 🧪
Amb Alpaca, ara tens tot el necessari per començar. Experimenta, diverteix-te i descobreix fins on pots portar les teues idees amb la IA generativa!
Amb afecte,
Alicia 🐭💻